Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - Ferdinand Povel, winnaar Boy Edgarprijs 2011

donderdag 10 nov 2011

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - Ferdinand Povel, winnaar Boy Edgarprijs 2011


Ferdinand Povel (foto: Marianne van Genabeth)

Saxofonist Ferdinand Povel inspireerde met zijn gestructureerde en melodieuze solowerk een generatie saxofonisten. Zijn status als gerenommeerde topmuzikant in de Nederlandse jazz & impro scene werd nog maar eens bevestigd toen hij de VPRO/Boy Edgar Prijs kreeg toegekend. Een paar citaten uit het juryrapport :

“Povel is een verfijnd stilist die een aansprekend breed geluid koppelt aan een vloeiende, melodieuze manier van soleren. Zijn improvisaties zijn helder gestructureerd en toegankelijk zonder dat ze daarbij aan avontuurlijkheid inboeten.”

“Povel is een inventief musicus die binnen het kader van de hardbop in staat is gebleken met onverminderd elan en enthousiasme op het hoogste niveau te blijven presteren.”

“Zijn kwaliteiten zijn zeker ook in het buitenland opgemerkt. De lijst van musici met wie Povel heeft gespeeld, leest als een wie is wie in de jazz: Dexter Gordon, Sarah Vaughan, Philly Joe Jones, Maynard Ferguson, Kenny Clarke, George Gruntz, Tete Montoliu, Woody Shaw en Jimmy Knepper.”

“Opmerkelijk veel goede saxofonisten zijn door Povel geïnspireerd en opgeleid.”

Ferdinand Povel Quartet (foto: Marianne van Genabeth)

Vanavond komt hij naar de Lindenberg met het Rein de Graaff Trio. Met zijn vaste makkers Marius Beets op contrabas en Eric Ineke op drums heeft Rein een enorme staat van dienst opgebouwd in het begeleiden van rondtrekkende Amerikanen en Nederlandse toppers.

Met Ferdinand Povel (saxofoon), Rein de Graaff (piano), Marius Beets (bas) en Eric Ineke (drums).

laatste updates

Image
Mudita: Sanne Rambags/Koen Smits/Sjoerd van Eijck

Mudita is een trio in een bijzondere bezetting: Sanne Rambags – zang, Koen Smits – Trompet en Sjoerd van Eijck – Piano. In deze uitzonderlijke bezetting weten zangeres Sanne Rambags, pianist Sjoerd van Eijck en trompettist Koen Smits de rollen van hun instrument op een andere manier te benaderen en op zoek te gaan naar nieuwe klanken. Stilte en intimiteit zijn belangrijke elementen voor hun muziek. Het repertoire dat bestaat uit eigen composities wordt dan ook met veel intentie vertolkt en bewerkt met sfeervolle improvisaties, benaderd vanuit klank. De stukken worden voorzien van zelf geschreven poëzie of al bestaande gedichten van grote schrijvers, die zowel als tekst dienen maar ook gebruikt worden als improvisatie materiaal.

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.