Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - JIN-10 jaar, een feestje met de Ploctones...

donderdag 23 jun 2011

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - JIN-10 jaar, een feestje met de Ploctones...


The Ploctones

10 JAAR JIN = JIN 10 JAAR !

De stichting Jazz & Impro Nijmegen (JIN) bestaat 10 jaar. De JIN is trots op wat ze in die 10 jaar heeft kunnen presenteren: 200 concerten jazz en improvisatie, topmuzikanten uit Nederland en daarbuiten, nieuwe geluiden, aanstormend talent, workshops, vitaal, spannend en afwisselend.

Eerst in de Shuffle, nu in de Lindenberg, met de hulp van veel vrijwilligers, vanzelf gaat het nu eenmaal niet. Met ondersteuning van subsidiegevers: Gemeente Nijmegen, Fonds Podium Kunsten, Provincie Gelderland, de Lindenberg, de Shuffle, want zonder geld gaat het ook niet.
Met meer dan 6000 bezoekers, daar doen we het voor!
Dit gaan wij groots vieren met een band die als geen ander weet wat feesten is: the Ploctones. Met de Jazz DJ's Funk-a-Flex, voor en na het concert.

Kom 10 jaar JIN met ons vieren! Voor een tientje! Bestellen via http://www.delindenberg.com


The Ploctones

De Ploctones vertegenwoordigen alles waar het in de jazz om gaat. Ze verklanken een gevoel van vrijheid, zoals die alleen in je wildste fantasieën bestaat. Hun muziek swingt, suist, vliegt, vibreert, bonkt en kraakt dat het een lieve lust is. En als je improvisatie omschrijft als ‘een kwestie van opvangen wat er rondgaat’, dan hebben de Ploctones daar een perfect afgestemde antenne voor. Ze hebben aan een halve noot genoeg om een muzikaal universum te creëren.

Maar in dat universum bestaat niet alleen maar jazz. Plaats de Ploctones in een hokje en ze morsen met opzet fors over de lijntjes heen. Is het jazzrock, blues of funk wat de Ploctones door de microfoons jagen? Het is het allemaal. Latin, kaseko, punk, pop, r&b, country, bluegrass? Alle stijlen komen voorbij. Goudsmit, Trujillo, Vierdag & Vink verslinden elk goed muzikaal idee met huid en haar en hebben daar aanstekelijk veel lol in. Kan er nog een blokje op het vuur, dan moet dat.

De Ploctones is een fysieke band, die met windkracht tien de zee op gaat en nog koers houdt ook. Efraïm Trujillo blaast de bodem uit zijn tenorsax, Anton Goudsmit deelt stroomstoten uit op zijn gitaar, Jeroen Vierdag danst over zijn bassnaren, en Kristijan Kranjcan drumt onverstoorbaar voorheen ondenkbare patronen op zijn kit. Alle vier de muzikanten hebben unieke verhalen te vertellen op hun instrument. Ze krijgen en nemen de ruimte om die voor het voetlicht te brengen, maar uiteindelijk gaat het groepsgeluid altijd voor het ego.

Dit is geen band waarbij de ritmesectie slaafs de maat aangeeft en de solisten om beurten hun riedel afdraaien. De rolverdeling verschuift telkens. Je hoort de meest sierlijke en meeslepende melodieën in de bas of op de drums, en de pakkendste ritmes in de gitaar- en saxofoonpartijen. Zo ondubbelzinnig als de titels van de composities zijn – we denken aan Kont, FF Dimmen, Paalangst of De Dorst – zo ingenieus zit de muziek in elkaar; de ene keer als een tikkende bom, die elk moment kan exploderen, de andere keer als een verfijnd uurwerk.

In 2004 waren de Ploctones (die toen nog Goudsmit, Trujillo, Vierdag & Vink heetten) er opeens. Iedereen kende Anton Goudsmit al als het geheime wapen van New Cool Collective, maar niemand had hem nog gezien in de rol van bandleider. Hoewel, bandleider? De gitarist distantieert zich nadrukkelijk van die positie. Hij is hoogstens het smoel van een anarchistische bende, die alleen buigt voor de wetmatigheid van de juiste noot op het juiste moment.

Vorig verscheen het eerste studioalbum 050, waarbij de vier muzikanten de luisteraar meenemen op een avontuurlijke, bijna hallucinerende trip langs duizelingwekkende afgronden en ijle hoogtes. De ballad Ernesto is even ontroerend, romantisch en mooi als het funky Paalangst vuig, gemeen en verraderlijk is. Het regende lovende kritieken in kranten en tijdschriften. Daar kwam de toekenning van de Boy Edgar Prijs voor Anton Goudsmit nog eens bovenop, zodat de Ploctones nu helemaal niet meer zijn weg te denken van de Nederlandse podia.

Inmiddels is hun derde CD verschenen, 3,2,1 … geheten, en die wordt gepresenteerd tijdens het concert van vandaag. Wees voorbereid op de heetste band van dit moment: de Ploctones.

Anton Goudsmit - gitaar en compositie, Jeroen Vierdag - bas, Kristijan Kranjcan - drums, Efraim Trujillo -saxofoon.

laatste updates

Image
DIMLICHT

Morris kliphuis  Compositie opdracht voor North Sea Jazz 2017!

Met zijn band  KAPOK won Morris Kliphuis in 2014 een Edison. In 2017 ontving hij de jaarlijkse compositie opdracht van het North Sea Jazz Festival.  JIN is trots de compositie DIMLICHT te presenteren.

Speciaal voor DIMLICHT stelde Kliphuis een bijzonder septet samen met musici die op verschillende manieren met muziek bezig zijn, van synth-pop tot aan free jazz en klassiek. Musici uit de improvisatie- en popwereld ontmoeten elkaar voor 1e keer. Het resultaat: meeslepende, diepe grooves, die worden doorsneden met melancholische melodieën en improvisaties. Een trip die je meevoert naar een andere wereld met een eigen kleurenpalet.  Kliphuis zegt zelf  "Tijdens het optreden wil ik een heel palet aan kleuren voorbij laten komen drijven. Een meeslepende ervaring, dat is mijn doel”.  Deze avond een bijzondere ontmoeting van muziek met musici die spelen met Kapok, Mulatu Astake, Jett Rebel, Fresku en anderen.

Bezetting 

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.