Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeZeester - Muziekenhuis ism JIN, Midzomerimpronacht 2011 - Simin Tander invites

vrijdag 17 jun 2011

De Zeester Waalkade Nijmegen

JINJAZZ@DeZeester - Muziekenhuis ism JIN, Midzomerimpronacht 2011 - Simin Tander invites


Simin Tander

Muziekenhuis ism JIN: Midzomerimpronacht 2011: Simin Tander invites

Het Muziekenhuis, podium voor nieuwe muziek, sluit op vrijdag 17 juni 2011 haar concertseizoen af met een Midzomerimpronacht op De Zeester, de sfeervolle coaster aan de Nijmeegse Waalkade. Deze swingende jazz- en improvisatieconcerten rond het begin van de zomer staan onder bezoekers van Het Muziekenhuis te boek als vaak het beste, en altijd het spannendste concert van het jaar. Dit jaar een avontuurlijke ontmoeting tussen drie veelzijdige muzikanten die voor het eerst samen op muzikale reis gaan: vocaliste Simin Tander, drummer Christian Thome en cellist Jörg Brinkmann.

Deze bijzondere samenstelling, van zowel personen als instrumenten, zorgt voor onverwachte combinaties. Verwacht vrije improvisaties en mooie melodieën, sound collages en uitdagende ritmes. De drie musici hebben hun eigen, herkenbare signatuur en brengen het beste van zichzelf mee in deze onvoorspelbare reis.

Het concert wordt georganiseerd in samenwerking met JIN: Jazz- en Improvisatiemuziek Nijmegen, en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Nijmegen.


Over Simin Tander

In Nederland is het talent van de Duits-Afghaanse vocaliste Simin Tander geen geheim meer. In 2009 stond zij al op het North Sea Jazz Festival met Eric Vloeimans als special guest, zonder dat er een plaat uit was. Het jaar daarna werd zij als “Young VIP” (als “buitengewoon Nederlands talent met hoogwaardig eigen repertoire”) gekozen, toerde door het hele land en zong op vele internationale podia.

Ze ontroert met een stem die alle denkbaren klankkleuren en expressies kent en ontvoert de luisteraar naar een wereld vol gevoel en contrasten. Intiem en fluisterend zacht dan weer krachtig, speels en heel impulsief zingt zij haar verhalen ook zonder woorden, soms zelfs in een fantasietaal. In haar bijzondere stijl combineert zij improvisaties en singer-songwriter elementen met een zweem van oriëntaalse mystiek.

Onlangs presenteerde zij haar langverwachte debuut album “Wagma” in het Bimhuis/ Amsterdam en tijdens de 'Jazzimpuls' theater tour met als hoogtepunt het concert in het “Concertgebouw Amsterdam”.

Zij studeerde af aan het Artez Conservatorium (Arnhem, 2008) en jazz-icoon Sheila Jordan was danig onder de indruk dat zij Simin een beurs toekende voor lessen in New York. In Duitsland kreeg Simin Tander ook bekendheid met soundtracks van “Tatort” en “Der Kriminalist”.

Naast concerten met haar eigen quartet (met o.a. Jeroen van Vliet en Etienne Nillesen) wordt Simin Tander regelmatig als gast uitgenodigd en speelde o.a. met Harmen Fraanje, Michiel Braam, Florian Weber, Bebo Ferra, Paolino Dalla Porta, Bao Sissoko, Brice Soniano, Frans Vermeerssen en Eric Vloeimans.

Verder treedt zij ook met haar andere vaste groepen op, zoals het duo met gitarist David Golek (Israel), de groep Plots! en het trio met Eric Vloeimans en Jeroen Van Vliet.

In de pers:

NRC Handelsblad: “Een authentiek talent die haar jazz kruidt met oriëntaalse klanken en vrije, intuïtief geplaatste noten“

Jazzenzo: “Simin Tander onderscheidt zich van iedere andere in Nederland opererende zangeres, want lef en eigen initiatief, gekoppeld aan veelzijdigheid en een nu al bijna perfecte beheersing van haar stem, laten haar ver boven de korenmaat uitsteken.”

Jazzflits: “Met een stem die klinkt als zachte nevel van minuscuul kleine waterdruppels of als een onstuimig kolkende rivier. De intensiteit waarmee ze zingt, de emotie in haar stem en de authenticiteit die uit haar musiceren blijkt, maken grote indruk.”


Simin Tander Quartet in het Bimhuis "Gallery Of Remembrance"


Over Christian Thome

Christian Thome woont in Keulen en werkt als drummer, componist, arrangeur en producent. Hij hoort bij de weinige drummers die een eigen taal hebben gevonden. Door zijn origineel en aan klankkleuren rijke spel is het mogelijk voor hem om zich in heel verschillende muziekstijlen te profileren. Zijn projecten gaan van hedendaagse jazz, via wereldmuziek, experimentele elektronica en pop tot de klassieke muziek.

Op diverse internationale podia speelde hij o.a. Lee Konitz, Evan Parker, Peter Kowald, Michael Moore, Michel Godard, Achim Kaufmann, Guillaume Orti, Matthias Schubert, Rudi Mahall, Dhafer Youssef en Moritz Eggert. Momenteel speelt hij bij het elektro-akoestische trio "Radio Köber" en bij het collectief "Arnie Bolden".


Christian Thome bij Lantaren Venster


Over Jörg Brinkmann

Deze avontuurlijke cellist onderzoekt op zijn eigen manier de mogelijkheden van zijn instrument, in verschillende stijlen. Zijn activiteiten met jazz groepen, kamerensembles en popbands bracht hem naar concertzalen en festivals over de hele wereld. Hij heeft een persoonlijke en specifieke stijl gevonden, waarbij hij gebruik maakt van diverse speeltechnieken die hij ontwikkelde op de cello.

All About Jazz: “He creates a multifaceted stylistic approach, comfortably assuming the role of bassist with the kind of groove that would be unexpected from a classically trained cellist, were it not for his extensive, genre-rich resumè. He represents the viewpoint that jazz tradition is but one aspect of contemporary improvised music.”


Jörg Brinkmann op het North Sea Jazz Festival

laatste updates

Carte Blanche René Creemers

René Creemers is een van de topdrummers van Nederland. Deze Nijmeegse drummer won al meerdere malen de poll van De Slagwerkkrant als beste drummer van de Benelux. In 2017 viel deze eer hem weer te beurt. Er zijn mensen die hem beschouwen als een van de beste drummers wereldwijd!

Om dit te vieren geeft JINJazz Nijmegen Creemers een Carte Blanche. Verwacht een avond vol muzikale virtuositeit. Hou onze website in de gaten voor het definitieve programma.

Creemers brak door met de band  Blowbeat waarmee hij zeer succesvol was in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Hij was drummer in de Margriet Eshuys band en was begeleider van Denise Jannah. Op moment is hij actief als docent op ArtEZ, Rockacademie en oprichter van Drumbassadors  en mede opriichter van Any Vegetable.

Creemers staat voor muzikale virtuositeit, als drummer is is hij van uitzonderlijke klasse.  Of hij nu begeleid of soleert de klasse druipt ervan af. Kom en geniet van deze uitzonderlijke Nijmeegse drummer!

www.renecreemers.com

 

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.