Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - Celano-Baggiani Group meets Niescier-Renken-Kracht-Thomé

donderdag 02 dec 2010

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - Celano-Baggiani Group meets Niescier-Renken-Kracht-Thomé

Dit muzikale gerecht is een een TryTone project waarin een aantal jazz ensembles uit Nederland en het Ruhrgebied elkaar ontmoeten. De muzikanten componeren en arrangeren voor elkaar en bereiden een gezamenlijk repertoire voor dat vervolgens in Nederland en in het Ruhrgebied wordt uitgevoerd.  

TryTone werkt in NL-Ruhr Music Kitchen samen met jazzwerkruhr, een organisatie die zich inzet voor de jazz in het Ruhrgebied. Samen met vier andere organisaties uit Frankrijk, België, Polen en Slowakije vormen TryTone en jazzwerkruhr het netwerk jazzplayseurope, een Europees samenwerkingsverband dat grensoverschrijdende projecten op jazzgebied organiseert.

Vanavond een ontmoeting tussen Celano-Baggiani Group en een elektro-akoestische kwartet Ruhr Echo bestaande uit Niescier-Renken-Kracht en Thomé . Een op het eerste gezicht ongewone combinatie maar deze confrontatie zal nieuwe muzikale werelden openen en oude laten versmelten.

Het eerste ensemble dat deel uitmaakt van deze spannende confrontatie is The Celana Baggiani Group bestaande uit:

Michael Moore - klarinet, altsax
Guillermo Celano - gitaar
Sven Schuster - contrabas
Marcos Baggiani - drums

Jarenlange muzikale vriendschap spreekt uit de muziek van de in Amsterdam woonachtige Argentijnen Marcos Baggiani en Guillermo Celano.
Met hun intense mix van jazz, folk, rock en hedendaagse muziek balanceren zij meesterlijk op de grens tussen gecomponeerde elementen en vrije improvisatie.
Gitarist Celano en drummer Baggiani hebben in hun kwartet, naast de ijzersterke bassist Sven Schuster nog een grote troef in handen namelijk Michael Moore, die al jaren wegens zijn weergaloze spel een van de meest geliefde musici in Nederland is.

In 2008 verscheen hun cd Nothing Changes welke zeer lovend is ontvangen en besproken:
“Zoals een goede dichtbundel, vatten de eerste klanken op een CD het komende moois bondig samen. Wie de aftrap ´Daily trip´ even beluistert, weet genoeg.’***** (5/5 sterren)”
Remco Takken, Jazzism, februari 2009.Link: http://www.celanobaggianigroup.com


Het andere ensemble dat vandaag garant staat voor de creatie van nieuwe muzikale werelden is het elektro-akoestische kwartet Ruhr Echor bestaande uit:

Angelika Niescier - altsaxofoon
John-Dennis Renken - trompet, elektronica
Hartmut Kracht - basgitaar, gitaar
Christian Thomé - drums, elektronica

Dit elektro-akoetische kwartet weet als geen ander de klanken van het Ruhrgebied te laten samenvloeien met Jazz.. Daarvoor putten zij uit Richard Ortmann's Geräuscharchiven, een uitgebreide verzameling veldopnames van staalgieterijen, fabriekshallen en kolenmijnen.
De musici gebruiken dit indrukwekkende geluidsdecor, al dan niet elektronisch bewerkt, in combinatie met ingenieuze composities en krachtige improvisaties.

Link: http://www.john-dennis-renken.com

Het belooft een ongewone muzikale ontmoeting te worden met top musici uit Argentinië, Nederland en Duitsland.

laatste updates

Image
YOUNG VIP 2018 Kika Sprangers Large Ensemble

Nijmeegse Saxofoniste Kika Sprangers wint Young Vips 2018!

Kika Sprangers en Sebastiaan van Bavel zijn de jazztalenten van 2018, de nieuwe Young VIPs jaarlijks kiezen de programmeurs van de jazzpodia van Nederland de meest veelbelovende talenten uit, die zelf hun eigen muziek schrijven. Dit jaar zijn saxofoniste Kika Sprangers en pianist Sebastiaan van Bavel, de Young VIPs van 2018!

Deze avond is een samenwerking met Jazz In Arnhem alwaar het concert van Christian van bavel is op

Saxofoniste Kika Sprangers (1994) rondde vorig jaar met een ‘9 met onderscheiding’ haar Bachelor of Music aan het Utrechtse conservatorium af, waar ze studeerde bij Marc Scholten en Toon Roos. Intussen laat ze er geen gras over groeien: in een volle Cloud Nine/TivoliVredenburg presenteerde Kika haar ‘Large Ensemble’, een uitbreiding van haar kwintet met drie vocalisten en een blazerssectie, in februari verscheen haar eerste EP die lovende kritieken kreeg.

Zowel op alt- als op sopraansax wisselt Sprangers prachtig fluisterspel af met soepele, lyrische jazzlicks, terwijl de strak groovende band akoestische en elektronische klanken stijlvol met elkaar verweeft. Inspiratie haalt ze uit diverse stijlen noemt artiesten zoals Seamus Blake, Joshua Redman, Brad Mehldau en Maria Schneider als enkele voorbeelden.

Kika Sprangers is zeker geen onbekende in haar geboortestad Nijmegen. Op haar zestiende zette Sprangers al haar eigen 19-koppige orkest op waarmee ze 

Doornroosje uitverkocht en de afgelopen jaren toerde ze door Nederland als leider van de saxofoonsectie van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. 

Kika Sprangers Nu al een grootse saxofoniste, bandleider en componist! Vanavond te zien met haar Large ensemble.

Benjamin Torbijn – Drums, Danny van Ruitenburg – Basgitaar, Eric Brugmans – Gitaar, Manuel Wouthuysen – Piano/toetsen, Sanne Rambags, Anna Serierse, Marit van der Lei – Vocals, Jessie Brevé – Basklarinet, Jenneke de Jonge – Hoorn, Ruben Drenth – Trompet, Camila Moukarzel Ortega – Fluit. 

www.kikasprangers.nl 

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.