JINJAZZ@DeLindenberg - Benjamin Herman Quartet

donderdag 28 okt 2010

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - Benjamin Herman Quartet

Benjamin Herman (foto: Frank Hanswijk)

Benjamin Herman kreeg zijn eerste saxofoon op twaalfjarige leeftijd. Op zijn dertiende was hij al aan het optreden in het professionele clubcircuit. Binnen een paar jaar speelde hij al wereldwijd met verschillende groepen en initieerde hij zijn eigen projecten.
In de negentiger jaren reikte zijn faam buiten de jazzkringen toen hij het baanbrekende ensemble New Cool Collective oprichtte. Aangezien hij reeds in zijn tienerjaren naam maakte als solist is Benjamin Herman terug te vinden op meer dan honderd albums van zeer uiteenlopende artiesten, variërend van Candy Dulfer tot Mischa Mengelberg. Benjamin heeft tevens als componist naam gemaakt in binnen- en buitenland.
Met zowel New Cool Collective als zijn kleinere formaties worden zijn optredens geïnspireerd door dance Floor jazz, surf en punkmuziek, free jazz en traditionele muziek uit alle windstreken, waardoor naast pure jazzfanaten ook muziekliefhebbers van allerlei verschillende genres zich aangetrokken voelen. Tegelijkertijd heeft Benjamin Herman zich intensief verdiept in het repertoire van diverse componisten waaronder Byard, Monk en Mengelberg.

Vandaag de dag is Benjamin Herman een van de meest originele en productieve jazz musici van Nederland die zijn invloeden geregeld buiten de grenzen van de jazzwereld zoekt. Nadat hij in 2005 tekende bij DOX Records heeft hij een aantal albums op CD en vinyl geproduceerd. Tevens won hij zijn derde Edison Award voor het album “Campert” (m.m.v. dichter Remco Campert. Hij nam op én tourde met o.a. Paul Weller, programmeerde diverse festivals, en tourde in Brazil, Argentina, Kenya, Russia, Britain, Canada, England, Ireland en Japan terwijl er ook in Nederland aan diverse projecten werd gewerkt. In 2006 ontving hij de prestigieuze VPRO/Boy Edgar Award en werd door het tijdschrift Esquire verkozen tot Best Geklede Nederlander van 2008. In 2009 heeft Benjamin 4 CD’s, 1 LP en 1 DVD uitgebracht. Zijn 10e solo-album Blue Sky Blond (met Paul Weller, Perquisite, Git Hyper, Jesse van Ruller en vele anderen) was het meest gedownlaode jazz album van 2009. In 2010 volgt onder andere een nieuw album van de New Cool Collective Big Band en een nieuw solo album.

Vanavond speelt hij met zijn kwartet bestaande uit: Benjamin Herman (altsax) - Gideon van Gelder (piano) - Ernst Glerum (bas) - Joost Patocka (drums)

Link: http://www.benjaminherman.nl

VLEK! “Music On The Far Side Of The Moon”

VLEK: stuwende dance-beats, pakkende melodieën, vuige rock-riffs, gedreven solo’s, Africana, intieme miniatuurtjes en filmische vergezichten.