Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - ICP

donderdag 07 okt 2010

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - ICP
Het Instant Composers Pool Orchestra is internationaal gezien het bekendste jazzorkest van Nederland. De concerten tijden hun jaarlijkse Amerikaanse tournee zijn steevast uitverkocht. Het orkest werd in 1967 opgericht door Misha Mengelberg, Han Bennink en Willem Breuker als muzikantencollectief. Uitgangspunt is dat er geen muziek genoteerd wordt, composities ontstaan tijdens improvisaties. 

Pianist en componist Misha Mengelberg leidt het ICP Orkest sinds de oprichting. Het orkest heeft een grote en internationale reputatie opgebouwd, resulterend in hoge waarderingen vanuit de internationale pers over zowel de podiumverrichtingen als de plaatopnames van het ICP. 

Instant Composers Pool is altijd goed voor een verrassing die eigenlijk geen verrassing is, omdat verrassingen deel uitmaken van het concept van ICP… Tot deze paradox kwam het Duitse blad Jazzthetik naar aanleiding van een concert van de groep. Deze opmerking past prachtig in de filosofie die Misha Mengelberg over systemen aanhangt. Systemen maak je om ze vervolgens te doorbreken. Dat doen de rasimprovisatoren van het orkest met liefde, plezier en overgave. Deze dadaïstische houding levert steeds weer fantastische muziek op waarmee dit "misschien wel het beste jazzorkest van de wereld" - zoals in de internationale pers werd geconstateerd - blijft verbazen en verbijsteren.
Dit tienkoppige improvisatiemonster is te vergelijken met een jazzorkest uit New Orleans dat een drukke straat in New York oversteekt. Zelfs Mengelberg kan met zijn ontregelende pianospel het internationale gezelschap niet verhinderen om keer op keer glansrijk de overkant te halen.

Line-up:
Misha Mengelberg - piano, Han Bennink - drums, Ab Baars - sax, Tobias Delius - sax, Thomas Heberer - trompet, Ernst Glerum - bas, Tristan Honsinger - cello, Michael Moore - klarinet, Mary Oliver - viool, Wolter Wierbos - trombone

Link: http://www.icporchestra.comfoto's

laatste updates

Topact

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.