Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - Dubbelconcert, met voorprogramma van Olaf Hollmann en hoofdprogramma van Plots

donderdag 10 jun 2010

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - Dubbelconcert, met voorprogramma van Olaf Hollmann en hoofdprogramma van Plots
Ter afsluiting van het seizoen 2009-2010 wordt een dubbelconcert aangeboden voor de prijs van een normaal maandconcert.
Het eerste half uur wordt opgebouwd rondom saxofonist Olaf Hollmann, een aanstormend mannelijk talent dat dit jaar bij Artez in Arnhem Afzwaait. Vanaf 21u15 wordt het concert overgenomen door een nieuw samenwerkingsverband van 4 muzikaal al ervaren vrouwen: Plots is een jong kwartet van gerijpte jazzlady's die nog volop in ontwikkeling zijn.

Olaf Hollmann (tenorsaxofoon) en zijn begeleider Rupert Schnitzler (piano) experimenteren met verschillende kanten van de Europese muziek, waarbij die zij-kanten zowel vertrekpunt als doel zijn. Ook verbreden zij hun melodieuze geluid met een grote passie voor de free jazz-traditie. Eerlijke, krachtige en directe muziek is de hoofdzaak van deze twee muzikanten. Uit hun liefde voor muziek, behoefte aan vrijheid en onverwachte schoonheid ontstaat een eigen sterke, frisse sound.
De JIN wil je deze spectaculaire nieuwkomer, die op het punt van afstuderen staat, graag nog in het lopende seizoen tonen, want van uitstel komt slechts afstel. Hij heeft zich zelfs 2 mp3'tjes laten ontfutselen (z.o.), uiteraard bedoeld om je te laten weten wat je vanavond kunt verwachten, maar ook om je in de zomer nog eens terug te laten denken aan wat voorbij is --en aan wat nog komen gaat, volgend seizoen, bij de JIN, in de Lindenberg.

Get the Flash Player to see this player.
♪ ♫ Na een kwartiertje dringen en drinken aan de bar -zorg dat je op tijd bent! -;) - komt de verlengde set ♫ ♪ ♫ van de nieuwe vrouwengroep PLoTS ♫ ♪.

♪ ♫ Na een kwartiertje dringen en drinken aan de bar -zorg dat je op tijd bent! -;) - komt de verlengde set ♫ ♪ ♫ van de nieuwe vrouwengroep PLoTS ♫ ♪.


(foto van Martin Bosker, met vlnr Laia Genc, Simin Tander, Tessa Zoutendijk en Esmée Olthuis)


PLoTS is ontstaan vanuit een gearrangeerde muzikale ontmoeting... Moedwillig zijn de musici bij elkaar gezet, maar van onvrede was gelukkig geen sprake. Integendeel zelfs: het bleek een wonderschone en inspirerende combinatie te zijn. De vonken vlogen ervanaf en een nieuwe band was plotsklaps geboren!
De muziek klinkt eigenwijs, kleurrijk, verstild, verhalend, spannend, heel zacht en snoeihard; het gaat om tekst, melodie, vrijheid en expressie in een eclectische vorm. De musici van Plots hebben hun eigen, herkenbare signatuur en brengen het beste van zichzelf mee. De meeste stukken die gespeeld worden zijn dan ook door de bandleden zelf geschreven. En de individuele bandleden zijn voor jullie waarschijnlijk ook geen onbekenden.
Esmée Olthuis (altsaxofoon, sopraansaxofoon, C-melody, blockofoon) heeft "een toon als vloeibaar goud" en is "altijd op zoek naar de essentie van de muziek, soms als een langsdenderende stroom energie, soms als een verstild schilderij", zo schreef de pers. Esmée speelt met haar eigen ensembles zoals het bigtet Tetzepi, het duo Olthuis & Van Veenendaal en Rosie Wooff in binnen- en buitenland, en zij componeert voor deze en andere projecten. Als educator, organisator en initiatiefnemer van diverse projecten heeft ze inmiddels haar sporen verdiend. Met haar muziektheatergroep WolfSpeelt maakt zij jazz-opera's en luistercd's voor muziektheatervoorstellingen voor jeugd en volwassenen. Esmée is een improvisator pur sang, op zoek naar eigenheid, extremen, verrassing en schoonheid.
Tessa Zoutendijk (viool en effecten ) is een van de exponenten van de nieuwe lichting improvisatieviolisten. Ze werkt binnen het kruisvlak van jazz, folk, theater en moderne improvisatie, terwijl ze haar roots als straatmuzikant nooit heeft verloochend. Daarom klinkt Tessa Zoutendijk nog steeds fris van de lever, vol enthousiasme en bezieling. Sinds 2003 is Tessa vast lid van "I Compani", het grote jazz- en impro-orkest van Bo van de Graaf. Hiermee speelde zij onder andere in het Bimhuis en op het North Sea Jazzfestival. Samen met Rik Sturtewagen richtte zij het "Kaas Kwartet" op. Daarin worden jazz, pop en wereldmuziek ingepast in de klassieke strijkkwartetbezetting. Haar theatrale kanten worden nog meer benadrukt bij jeugdtheatergezelschap "Stella Den Haag".
Laia Genc (piano) heeft Keulen gekozen als standplaats vanwaaruit ze haar vleugels uitslaat. Ze heeft verschillende nationale en internationale prijzen gewonnen, zowel op persoonlijke titel als met haar pianotrio "Liaison Tonique", waarmee ze sinds 2005 intensief aan het werk is. Het trio heeft inmiddels zijn derde cd uitgebracht en geeft wereldwijd concerten. Laia is een pianiste die als improvisator, componist/arrangeur en klankkunstenaar een heldere richting geeft aan haar muziek en tevens haar onmiskenbaar eigen geluid creëert met een mix van jazz, improvisatie en muzikale speelsheid.
Simin Tander (vocalen) is dit jaar (2010) door de Vereniging van jazz- en improvisatiemuziekpodia (VIP) verkozen om de Young VIP's Tournee te doen. Zij wordt gezien als een van de meest veelbelovende jonge talenten van dit moment en maakt thans deze tour door Nederland. Eerder speelde zij al met haar kwartet SIMIN op grote internationale festivals als North Sea Jazz, International Women in Jazz festival en Jazzahead. Simin speelt regelmatig als gast van Eric Vloeimans samen met Jeroen van Vliet. Simins bijzondere stijl kenmerkt zich door een warme mix van improvisatie en expressie, met een hint van stemkunst.


PLoTS is nog zo nieuw dat zelfs YouTube amper sjoege geeft, maar onderstaande clip was er -met dank aan Joop Mutsaers- toch van over te nemen:Cd's zijn er ook nog niet, maar onderstaande demo's maken toch heel duidelijk wat er op deze slotavond te verwachten is:


Get the Flash Player to see this player.

laatste updates

Image
Tommy Got Waxed

Op het moment dat je de eigenzinnige Rotterdamse band Tommy Moustache samenvoegt met Sheep Got Waxed uit Vilnius (Litouwen) hoef je niet lang na te denken over de naam van dit project: “Tommy Got Waxed”. 

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.