Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - The Ploctones

zaterdag 22 mei 2010

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - The Ploctones
Op 26 april jl. heeft gitarist Anton Goudsmit in het Bimhuis in Amsterdam de VPRO/Boy Edgar Prijs 2010 in ontvangst genomen. Die prijs is de belangrijkste onderscheiding in Nederland voor jazz- en improvisatiemuziek, en hoewel Goudsmit in vele bands en bandjes speelt (zie daarvoor p.3 van JazzFlits nr. 137, www.jazzflits.nl), gaat hij de de Boy Edgar Prijs-tournee speciaal met 'zijn' Ploctones maken. Daarbij stopt hij dus op 22 mei in Nijmegen voor een concert dat tot stand komt in een samenwerkingsverband van Music Meeting, Het Muziekenhuis en de stichting JIN.

Anton Goudsmit - gitaar, Efraim Trujillo - tenorsax, Jeroen Vierdag - bas, Martijn Vink - slagwerk

Volgens het juryrapport bij de VPRO/Boy Edgar Prijs valt Anton Goudsmit om te beginnen op door zijn dynamische, humoristische en onvoorspelbare veelzijdig-heid.
Die kwaliteiten zijn stuk voor stuk terug te vinden in de muziek van The Ploctones. Ze binden zich zonder zich af te sluiten, soepel én strak, en brengen een combina-tie van energieke en aanstekelijke jazz, funk, blues, pop en latin ten gehore. Na een concert sta je makkelijk na te trillen van de vrijheid die zowel inventief als her-kenbaar naar je oren gestuurd werd. Vele stijlen zijn dan gepasseerd, waarbij Anton Goudsmit zelf zware maar ook puntige stroomstoten op zijn gitaar zette en Efraïm Trujillo de bodem uit zijn saxofoon blies, terwijl Jeroen Vierdag tot ver voorbij zijn bassnaren rende en Martijn Vink zijn drums in elkaar leek te meppen om ze vervolgens zorgvuldig weer op te lappen. En daar heeft het publiek, jong én oud, dan nog bijzonder veel plezier in gehad ook.

Als voorbeeld tonen we je 2 clips van YouTube:

Een interview met Goudsmit van afgelopen 16 april (duur: bijna 2 uur, incl. muziek, excl. het Belgische radiojournaal waarmee de opname start) vind je op www.draaiomjeoren.com/2010/04/jazz-op-verzoek-11-ploctones-bij-neve.html, en een recensie van het Ploctones-concert op de dag daarvoor valt te lezen op www.jazzenzo.nl/pivot/entry.php?id=2876.

Nog meer informatie kun je vinden op www.ploctones.com.

laatste updates

Image
Carte Blanche Wiro Mahieu

Wiro Mahieu staat al 30 jaar op de planken daarnaast geeft hij ook al 30 les op De Lindenberg. Reden om deze Nijmeegse bassist te eren met een Carte Blanche.

Wiro zal vanavond een afwisselend programma presenteren met De Traditional Jazz Band van De Lindenberg,  Voyaging (Wiro Mahieu/Pleun van Dieren) en zijn “classic” Low Motion Trio met Jeroen van Vliet en Pieter Bast.

De Traditional Jazz Band van De Lindenberg staat al jaren onder de bezielende leiding van Wiro Mahieu en hebben inmiddels een gedegen repertoire opgebouwd variërend van Ellington tot Snarky Puppy. De band brengt met veel speelplezier een mix van stijlen van pop tot jazz. Een mooie opening van deze geweldige avond.

"Voyaging" is een bijzonder duo van Wiro Mahieu met zangeres Pleun van Dieren. Beiden leerden elkaar kennen op het ArtEZ conservatorium in Arnhem. Onlangs hebben ze elkaar weer opgezocht en zijn gaan werken aan nieuw repertoire. Vanavond spelen ze een mix van bestaande en eigen composities. Songs uiteenlopend van standards tot moderne jazz. Dit bas-zang duo daagt Wiro en Pleun uit in energie, avontuur en improvisatie. “Met Pleun spelen krijg je energie terug om met 2 als band te klinken. Contrabas en zang zijn 'fretless', de open pitch geeft avontuur, vrijheid en intimiteit.  

Het Classic  Low Motion Trio sluit deze avond rondom Wiro Mahieu af. Speciaal hiervoor komt het trio in originele bezetting samen: Wiro Mahieu – bas, Jeroen van Vliet – piano en  Pieter Bast – drums.

Het "Low Motion Trio" is een jazztrio van bassist en docent Wiro Mahieu. Een groep waarin hij de contrabas centraal stelt. Het trio bestaat sinds 1997 en speelde op nationale en internationale jazz-podia en festivals waaronder het North Sea Jazz Festival. Verder gaf het trio optredens in Nederlandse en buitenlandse radio en televisieprogramma's. Het trio toerde in 2000 samen met de helaas inmiddels overleden altsaxofonist Charlie Mariano. Bij deze gelegenheid speelt het ruim 20 jaar oude trio weer in de originele bezetting met Jeroen van Vliet en Pieter Bast. 

http://wiromahieu.com/lowmotion/ 

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.