Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - Duo Paulien van Schaik & Hein van de Geyn, met Ulas Aksunger

donderdag 15 apr 2010

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - Duo Paulien van Schaik & Hein van de Geyn, met Ulas Aksunger


foto: Sanne Schouwink

Paulien van Schaik - vocals, Hein van de Geyn - contrabas, Ulas Aksunger - drums, percussie


In ruim 10 jaar maakten zangeres Paulien van Schaik en bassist Hein van de Geyn samen 3 cd's die opvallen doordat ze zo gewoon zijn: zang en contrabas, muziek teruggebracht tot de essentie. Standards uit het Great American Songbook.

Tenderly was in 2000 het debuut van deze nieuwe tweeklank, live opnames op een cd die onlangs opnieuw werd uitgebracht, maar indertijd werd gevolgd door In Summer, waarvoor het duo werd uitgebreid met trompettist Bert Joris. En eind 2006 werd Musing gepresenteerd, met als gasten Yvonne van de Pol op altviool en Frans Grapperhaus op cello. Deze cd kreeg in Jazzism (jan. 2007) 5 sterren, en zonder aarzeling: "Vijf sterren voor een cd van een zangeres die louter standards zingt. Is dat niet wat veel? Nee, want Musing is niet alleen een perfecte cd, maar ook een bijzondere ... De [aan het basistweetal toegevoegde] strijkers brengen prachtige accenten aan waartegen de glasheldere en loepzuivere stem van zangeres Paulien van Schaik en het intelligente basspel van Hein van de Geyn tot maximale bloei komen. De beperkte bezetting is bepaald geen nadeel maar levert juist een weldadige rust en ruimte op waardoor de oude standards als gloednieuw klinken. Paulien van Schaik zingt dit keer ook in het Portugees, een taal die van zichzelf al zingt ... Musing kan rustig op de repeatstand worden gezet, het blijft mooi."
En vanavond wordt de intimiteit van het duo gewaarborgd doordat Ulas Aksunger, zoon van Turkse ouders maar geboren en opgegroeid in Duitsland, met brushes op kranten en met zijn handen op diverse slagwerk instrumenten speelt. Harmonisch en melodisch hebben Paulien en Hein nu weer alle vrijheid om hun grenzen te verleggen, met Ulas erbij wordt het een zeer spannend en dynamisch avontuur.

Het fameuze "In elke roker zit een stopper" lijkt door Hein van de Geyn visionair gecombineerd te zijn met het gemeen snerende "In elke strijker zit een topper" waar hij zijn vals snarende leerlingen op de Rotterdam Jazz Academy soms wel mee schijnt te hebben aangemoedigd. Naar oud Rotterdams gebruik voegde hij immers de daad bij het woord toen hij recentelijk aangaf in augustus van dit jaar zijn glorieuze contrabas aan de wilgen te zullen hangen en in Zuid-Afrika een bed and breakfast te gaan beginnen. Tja ... in elke strijker zit een stopper, en geef hem eens ongelijk: wie zou er nooit eens wat anders willen?
Maar daarmee is zijn concert van vanavond wel prompt een van je laatste kansen geworden om deze fijnbesnaarde bassist nog in actie te zien komen, dus wat let je? In elke bezoeker zit een klapper!


Twee opnames van de Dutch Jazz Meeting 2008 in het Bimhuis:

Voor verdere info kun je terecht op www.paulienvanschaik.nl.

Get the Flash Player to see this player.foto's

laatste updates

Woodnote

Het Woodnote kwintet is een jazz kwintet bestaande uit 5 jonge muzikanten van het Codarts conservatorium in Rotterdam. Vooraan de band staat een energieke blazerssectie van twee saxofoons, die geregeld versterkt worden door een toegevoegde gitaarpartij. Hierdoor klinken de themas sterk, origineel en avontuurlijk en krijgt de blazerssectie een eigen klank die zich onderscheidt van andere andere bands.

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.