Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - Bik Bent Braam

zondag 11 apr 2010

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - Bik Bent Braam


Bik Bent Braam (@Cees van de Ven)

Bik Bent Braam is een 13 man sterke formatie die in gedisciplineerde vrijheid optreedt. Michiel Braam schrijft zijn materiaal specifiek voor de individuele bandleden, de muziek wordt hun dus op het lijf geschreven. Maar Braam fixeert noch separeert daarmee zijn collega's, zijn muziek werkt niet als keurslijf maar als een tweede huid. Alle bandleden kunnen zich, omdat ze niet overruled worden door een muzikale dwangbuis, elke muzikale vrijheid veroorloven die bij de Bik Bent past. Daarmee is '13' is bepaald geen ongeluksgetal meer, en BBB is naar composities ook wel als BBBBBBBBBBBBB weer te geven, want elke B is er één:


Michiel Braam - piano, Wilbert de Joode - contrabas, Michael Vatcher - slagwerk, Peter van Bergen - tenorsaxofoon, klarinetten, Frans Vermeerssen - tenor- en baritonsaxofoon, Frank Gratkowski - altsaxofoon, klarinetten, Jan Willem van der Ham - altsaxofoon, fagot, Bart van der Putten - altsaxofoon, klarinet, Peter Haex - tenortuba, Carl Ludwig Hübsch - tuba, Eric Boeren - cornet, Angelo Verploegen - trompet, Wolter Wierbos - trombone.


Bik Bent Braam staat garant voor avontuurlijke muziek met veel aanstekelijk speelplezier. Vrijheid staat voorop bij de band. Vrijheid voor alle musici, die op elk moment kunnen bepalen wat ze spelen en hoe dat gaat klinken – stijl, tempo en volgorde van de stukken liggen niet van tevoren vast.
Dat deze anarchistische aanpak nooit klinkt als volslagen chaos komt door het perfecte, als 'magisch' omschreven samenspel van de musici, en door de pakkende composities van Michiel Braam. Voor elk van zijn muzikanten schrijft hij muziek die het beste in ze naar boven haalt. In de composities zijn referenties aan allerlei stijlen uit de jazzgeschiedenis te horen. Wilde improvisaties worden zo afgewisseld met lyrische ballads of vrolijke bigbandswing.

In april 2008 ging het programma Serendipities in première. Improvisatie voert vanavond als altijd de boventoon. Er zijn 13 nieuwe Braamstukken die de bandleden kunnen inzetten wanneer ze dat willen, waardoor elke uitvoering een volstrekt ander stuk oplevert. Dus bij toeval iets ontdekken waarnaar je niet op zoek was, dat gebeurt geregeld bij Bik Bent Braam. De band speelt zonder vooropgezet plan: zonder setlijst en zonder afspraken over wie wanneer wat speelt. De musici kunnen op elk moment kiezen of en hoe ze gebruik maken van de composities die Michiel Braam voor dit programma heeft geschreven.
Naast een stuk voor elk van de 13 musici, toegesneden op hun kwaliteiten en eigenaardigheden, zijn er nog 4 'estafette'-stukken. Daarin switcht het orkest razendsnel en à l'improviste tussen een ruime keuze aan mogelijke onderdelen van de compositie. Afwachten wat daar bij toeval uitrolt!

Voorafgaand aan het concert vindt o.l.v. Wolter Wierbos een workshop plaats in de Karolingenzaal van de Lindenberg. Wolter is een van de grootste trombonisten van de Benelux en hij speelt onder andere bij Bik Bent Braam, zodat het niet vreemd is dat hij het als zijn specialisme ziet 'mensen te laten improviseren en samen te laten spelen.'
De workshop is voor alle niveaus en loopt van 13u30 tot 15u00. Meld je op tijd aan, er worden maximaal 12 deelnemers toegelaten (prijs € 5,=) --toehoorders (maximaal 60) kunnen gratis naar binnen.
Indien je deelneemt aan de workshop én naar het concert van Bik Bent Braam gaat (om 16.00 uur), kun je een combikaartje kopen voor € 14,50.
Zowel de kaartverkoop als de inschrijving voor de workshop alsook een combikaartje gaat via de website van de Lindenberg (zie www.delindenberg.com) of via telefonische reservering (024 327 37 37).BBB kent een cd-historie van 7 cd's: Howdy! (1993), Het XYZ der Bik Bent Braam (1996), Zwart Wit (1999), '13' (2000), Bik Bent Braam Goes Bonsai (2002), Growing Pains (2004) en Extremen (2008).
De band is in Nederland en Vlaanderen wel omschreven als "de spannendste muziekmachine van dit moment" met "ijzersterke thema's, haarfijn samenspel en openminded musici die bulken van het speelplezier" (de Volkskrant), "een vrolijke maar toegewijde bende die prettig knipt en plakt met stukjes jazzmateriaal, en dit spel van geven en nemen perfect beheerst" (De Morgen), of gewoon "Nederlands interessantste grote jazzband" (Jazz).
Maar de faam van deze vrijdenkers reikt tot ruim over de grote wateren. In de Amerikaanse pers wordt Bik Bent Braam moeiteloos gelijkwaardig bevonden met het Willem Breuker Kollektief, en beschouwd als het bewijs van vitaliteit der Nederlandse jazz omdat de composities briljant eclectisch, het impro-niveau superieur en het spel van elk der 13 uitvoerders van grote klasse is.
Over de nieuwste cd was Neil Tesser in de Chicago Reader dan ook enkel vol lof: "Extremen brims with small marvels and general delight. The band glides from free improvisation to Braam's lovely, lively ensemble passages so easily it's hard to believe that the album represents only one of the myriad ways this music can be assembled: the transitions have a polish you'd expect in a rigorously rehearsed set."

Als de Steigerzaal vanavond niet uitverkocht is, zegt dat extreem veel meer over Nijmegen e.o. dan over de Bik Bent van Braam!

Hieronder vast een voorproefje.PS als je nog -schier ondenkbaar- overtuigd moet worden, klik dan aan op www.myspace.com/bikbentbraam. Of kijk nog naar een andere clip:Een korte recensie van het concert in de Lindenberg is te lezen op p.21 van JazzFlits nr. 136, zie www.jazzflits.nl/jazzflits8.07.pdf.
Een recensie met fotoverslag van het concert in dezelfde lijn te Den Haag op 1 april 2010 vind je op http://draaiomjeoren.blogspot.com/2010/04/concert-rolling-movement-go-on.html.

foto's

laatste updates

Topact

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.