Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - Captain Hook

donderdag 25 mrt 2010

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - Captain Hook


Iman Spaargaren en Pieter-Jan Nijessen

Captain Hook, vlnr: Iman Spaargaren - saxen, basklarinet, Daan Herweg - toetsen, Pieter-Jan Nijessen - drums, percussie, Santeri Sulkunen - gitaar, Pieter Hoogervorst - bas.


Wie denkt dat Iman Spaargaren geboren moet zijn als een kruisbestuiving tussen aanhangers van de Koran en de Bijbel, zit er goed naast. 'Spaargaren' mag dan zo oer-Hollands klinken als 'Batavus Droogstoppel', ‘Iman' is een voornaam die geen islamitische, al dan niet Indonesische oorsprong heeft, maar die wortelt in een bodem die nog Zeeuwser is dan die waar onze hedendaagse minister-president Jan-Peter in zijn VOC-mentaliteit trots op is.
Het boek Max Havelaar ging net zomin over Koffiveilingen als Kapitein Haak een werkelijk bestaand Nooitgedachtland om zich heen kon vinden, maar ondertussen is alles wel politiek natuurlijk.
Dus van Santeri tot Iman,
van Daan en Pieter tot Pieter-Jan,
van Captain Hook tot Peter Pan:
het zijn allemaal crooks, herkenbaar aan hun behoefte de alledaagse realiteit te ontstijgen. Op zoek naar geluid en geluiden, zowel van subtiel vlinderende Tinkerbells als van bloeddorstige krokodillen die zichzelf verraden doordat ze een ingeslikte wekker simpel laten resoneren.


Balkenende-IV is gevallen, en Zeeland werd al in 1953 van de kaart gespoeld –de ambivalentie van wie er sindsdien desondanks nog geboren werden is dan ook amper te overzien. Normen en waarden van ongekend allooi.
Politiek is gelukkig echter niet alles, en dat zal vanavond bij het optreden van Captain Hook goed te horen zijn. De band bestaat al sinds het jaar 2000 zonder ooit demissionair te zijn geweest, alleen al omdat de vijf musici verbonden zijn door het feit dat ze allen aan het conservatorium van Amsterdam hebben gestudeerd. Belangrijker voor de groepssound is echter hun gezamenlijke interesse in het verder ontwikkelen van de funky jazz die in de jaren zeventig vele hoogtepunten kende. Op het brede terrein van de fusion-tonen zorgt Captain Hook voor originele muziek die gedragen wordt door een krachtige ritmesectie en uitgebouwd door de eigen composities, veelal van Iman Spaargaren en Santeri Sulkunen.


In 2005 werd de debuut-cd 'Hooked Up' uitgebracht. In de recensies daarbij werd o.a. het volgende geschreven: "Deze muzikanten zijn (terecht) trots op hun cd. Alle acht dukaten komen uit de schatkist van de bandleden zelf… De muziek is te omschrijven als groove-georienteerde jazzmuziek… een contrast-rijk gebied; enerzijds kan het over de datum zijn en anderzijds is het soms razend actueel… Captain Hook laat het anno 2005 fris en helder klinken. Vanaf de eerste tonen klinkt het veelbelovend en terwijl de cd vordert gaat hij ook steeds meer boeien. De groepsleden krijgen allen een evenwichtige soloruimte. De eenvoudige melodieën en thema's liggen soepel in het gehoor en blijven makkelijk in het geheugen hangen. Opvallend is het vlotte gitaargeluid van Sulkunen. Spaargaren klinkt vooral op sopraan fris en heeft iets weg van het werk van Branford Marsalis tijdens de 'Bring on the night'-tour van Sting. Hoewel de muziek vrolijk en aanstekelijk is door de gedrevenheid van de band zal podiumervaring het geheel naar grotere hoogte kunnen tillen." (Peter J. Korten in Jazzflits)
Die podiumervaring kwam er, en toen twee jaar later de tweede cd, 'f.ex', verscheen, stelde dezelfde recensent dan ook dat de band gerijpt was, een proces dat naar buiten kwam in het muzikale samengaan van ingetogen, stille beheersing met powerplay.
Een derde cd zal in 2010 op de markt komen, maar de band heeft ondertussen niet stilgezeten. In 2008 werd een tournee met het moderne saxofoonquartet Esquire ondernomen waarbij ook nieuwe composities van Captain Hook alsmede van Corrie van Binsbergen gebruikt werden (zie verder www.esquiresaxofoonkwartet.nl), en in 2009 nam de populariteit van de groep sterk toe, zodat en ook doordat zowel het Amsterdamse Bimhuis als VPRO's Vrije Geluiden bezocht werden.
Van het laatstgenoemde optreden komt de clip hieronder. Voor nog meer info kun je nog verder zoeken op YouTube, maar ook bijv. kijken op www.captainhook.nl, www.myspace.com/captainhooknetherlands, www.imanspaargaren.nl of www.myspace.com/muistotorchestra.Get the Flash Player to see this player.

laatste updates

Image
Corrie van Binsbergen Playstation: Tales Without Words

Met VANBINSBERGEN PLAYSTATION presenteerde Corrie van Binsbergen in 2015 weer een instrumentale band zoals Corrie en de Brokken en Vanbinsbergen 4tet. Na vijftien jaar voornamelijk literaire concerten, filmmuziek en megaprojecte was het weer ijd voor een band: Playstation. Van Binsbergen heeft voor dit ensemble een keur aan topmuzikanten verzameld en zo een energieke superband samengestel. Dit bijzondere octet rond gitariste en componiste Corrie van Binsbergen heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een geoliede machine CD’s worden bejubeld en het eerste album was genomineerd voor de Edison Publieksprijs!

2017 bracht PLAYSTATION een tweede album uit : ‘Tales Without  Words”’.

Het onvermijdelijke instrumentale vervolg op Corrie van Binsbergens succesvolle literaire concertreeks met bekende Nederlandse/Belgische schrijvers.  Tales Without Words is een bijzonder project waarbinnen verhalen uit haar literaire reeks worden vertaald naar filmische klankverhalen voorzien van mysterieuze rafelranden.

Bezetting:  Corrie  van Binsbergen – gitaar,compositie, Mete Erker – tenor sax/bass Klarinet, Miguel Boelens – sopraan/ alt sax,  Morris Kliphuis – hoorn/cornet, Joost Buis – trombone lapsteel gitaar,  Albert van Veenendaal – (prepared) piano,  Dion Nijland – contrabass, Yonga Sun – drums. 

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.