Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - Yonga Sun, musician in residence, speelt in La BeNeFrance?

donderdag 25 feb 2010

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - Yonga Sun, musician in residence, speelt in La BeNeFrance?


(foto's resp. van Monique Baan, Joop Mutsaers, 2 onbekenden en Cees van de Ven)

Yonga Sun - drums, Mete Erker - saxen, basklarinet, Niels Klein - tenorsax, basklarinet - Omer Klein - piano, Brice Soniano - contrabas


Naast de maandelijkse hoofdconcerten zet de JIN elk seizoen nog een aantal andere muzikale activiteiten op. Zo wordt er ook gestreefd naar het organiseren van een handvol meer bescheiden concerten, een reeks die ontstaat als een muzikant uitgenodigd wordt door het jaar heen op het podium enkele innovatieve ontmoetingen te creëren: deze 'musician in residence' nodigt hem/haar al dan niet bekende medemuzikanten uit in een nieuwe bandsamenstelling ten behoeve van het spelen van muziek in een verrassende stijl. Het beoogde resultaat is een serie van 3 of 4 nieuw gevormde concerten, die kan worden afgesloten met een optreden van een tevoren al wel bestaand samenspel.
Voor het lopende seizoen werd drummer Yonga Sun gevraagd. Hij schreef er zelf het volgende commentaar bij.


Omdat ik Brussel een prachtige stad vind, die mij ook een beetje aan Parijs doet denken, en omdat de benadering van de vrijere muziek bij de zuiderburen mij erg aanspreekt, wilde ik graag met musici uit België en Frankrijk spelen. Van de derde avond wilde ik een akoestisch en geïmproviseerd concert maken, en de enige waarvan ik meteen wist dat hij mee moest doen was de Franse bassist Brice Soniano. Een tijdje geleden speelden wij samen in een kleine toer door Slovakije met het AsGuests Quartet, en ik heb daar in korte tijd veel van hem geleerd. Naast dat het spel van Brice vol vrijheid, intuïtie en goede energie zit, is hij een van de mensen die mij ook ver buiten de muziek zeer inspireren.
Ik voelde dat ik de andere musici voor deze avond nog niet had leren kennen en daar nog op moest wachten... Op een gegeven moment kreeg ik van iemand die ik ook nog niet kende een e-mail met de vraag of ik zin had om een keer met de Israelische pianist Omer Klein een sessie te doen. Omer was net van New York naar Düsseldorf (D) verhuisd en wilde musici uit de buurt leren kennen. Korte tijd eerder bedacht ik nog dat ik heel graag jazz met invloeden uit het Midden-Oosten zou willen spelen, en nadat ik vervolgens op Omers website naar een paar van zijn stukken had geluisterd was het duidelijk dat hij de derde man voor de derde avond moest zijn.
Er zit nu weliswaar geen Belg in deze groep, maar omdat ik half in Brussel woon neem ik deze rol desnoods zelf maar over. Of er nog een vierde muzikant bij komt staat in de sterren. Omer had meteen een idee, maar of dat lukt wordt een verrassing.Omdat het samenwerkingsverband totaal nieuw is, zijn er geen mp3's van dit NederDuitsFranse quintet -met Belgische en Israelische accenten- voor onze site beschikbaar; pas vanavond kun je horen hoe dit improteam zich wenst te uiten. Maar een uitnodiging om daarbij aanwezig te zijn heeft Yonga wel al op een filmpje gezet:
[Ook van de hand van Yonga:]

Toen de Stichting JIN mij vroeg om dit seizoen Musician In Residence te zijn voelde ik me vereerd en zag meteen de kans om alles te doen wat ik nog nooit had gedaan. De enige opdracht was om voor mij tot nu toe onbekende bezettingen en/of musici bij elkaar te brengen om te kijken wat een hoop spontane creativiteit zou kunnen opleveren.
Zo veel vrijheid als deze kleine opdracht ook met zich meebrengt, zo lastig werd het vervolgens om de verschillende concerten goed in te vullen. Er ontstonden lange lijsten met de namen van musici waar ik altijd al mee heb willen spelen, met vrienden waarmee ik al te lang niet meer heb gespeeld en met allerlei vraagtekens voor degenen die ik in de nabije toekomst nog zou ontmoeten. Het eerste concert was vrij snel gepland. Mijn idee voor het tweede concert vond ik in het begin zo gek dat ik het bijna niet durfde te doen. En voor het derde concert ging het precies zoals ik wilde: uit een onverwachte hoek kwam ik in aanraking met iemand van wie ik nog niet eerder had gehoord.


Zoals gezegd, het samenwerkingsverband is nieuw en daarom kunnen we je geen al bestaande mp3's aanbieden. Maar informatie over de musici ieder voor zich kun je natuurlijk wel op internet vinden, bijvoorbeeld op www.yongasun.blogspot.com, www.myspace.com/yongasun, www.myspace.com/yongasunmusic, of op www.mete.nl, www.niels-klein.com, www.myspace.com/omerklein en www.par4chemins.com/mp3_player/musique_uk.htm.

laatste updates

Image
Martin Fondse Boy Edgar Tour 2018

De Boy Edgar Prijs  is de belangrijkste prijs voor Jazz muziek in Nederland. In 2017 ging deze prestigieuze prijs naar Martin Fonds. Hij verdient de prijs voor zijn veelzijdige en kleurrijke bijdrage aan de Nederlandse jazz- en muziekscene.  Vanavond presenteert Martin Fondse zich met een bijzonder Quintet dat speciaal voor deze Boy Edgar Tour is samengesteld. Martin Fondse, Claudio Puntin, Mete Erker,  Anna Serierse en Jörg Brinkmann. 

Martin Fondse is een meester in het verbinden van muzikale werelden. Dat verbinden doet hij al lang en op een meeslepende manier; hij zoekt musici bij elkaar, luistert naar klankkleuren en timbre. Volgens de jury van de Boy Edgar Prijs geeft Fondse “een geheel eigen dimensie aan de inmiddels uitgeholde term crossover”. Ook roemt de jury hem om zijn uitgesproken manier van arrangeren. ‘Martin Fondse tilt composities boven stijl en genre uit.’ Als toetsenist en vaak als vibrandoneonist, valt de omnivore muzikale geest van Fondse op. Voor hem bestaan geen grenzen tussen genres als klassieke muziek, jazz, latin en world – juryrapport Buma Boy Edgar Prijs 2017.

Bezetting: Martin Fondse (piano, vibrandoneon, synthesizers), Claudio Puntin,(klarinetten, elektronica), Mete Erker (saxofoons),  Anna Serierse (zang), Jörg Brinkmann (cello)

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.