Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - Jasper Blom Quartet

donderdag 21 jan 2010

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - Jasper Blom Quartet


Jasper Blom Quartet (@Anne Reinke)

Jasper Blom - tenorsax, elektronica, Jesse van Ruller - gitaren, Frans van der Hoeven - bas, Martijn Vink - drums
Jasper Blom is al sinds jaren een toonaangevende saxofonist in de jazzscene van de Benelux en daarbuiten. Hij heeft vooral faam verworven om het feit dat hij het experiment niet schuwt, om zijn wendbaarheid als speler van stukken van anderen maar ook als componist. Zijn eigen composities worden daarom door steeds meer bands overgenomen, maar zijn activiteit als zowel bedenker als uitvoerder komt momenteel het best tot uiting in zijn eigen quartet, dat vanavond op het podium staat. Het heeft eerder een eerste cd uitgebracht, Statue of Liberty, waarvan de onderstaande mp3’s geplukt zijn.

Maar het quartet heeft in de ontwikkeling van de lijn van die cd ook nieuw materiaal voor ons in petto, dat nog niet opgenomen is. En YouTube-video’s sluiten ook niet direct aan bij de vernieuwende muziek die je vanavond kunt verwachten; Jasper Blom wees zelf echter op de video’s met Arnold Dooyeweerd en Michael Vatcher, waaruit de volgende geselecteerd is. Meer video’s kun je vinden op YouTube onder jazzperbloom.
Statue of Liberty werd bijzonder goed ontvangen. Recensenten prezen het album om zijn originaliteit, de wijze waarop het je van slag brengt, aangenaam omdat het zeker geen afbreuk doet aan de toegankelijkheid ervan. Bloms composities heetten “melodieus en geworteld in de jazztradtie, maar (…) hedendaags”. Bovendien neemt Jesse van Ruller er eens te meer “afstand van zijn imago als gekend bebop-gitarist. Hij (…) schroomt niet nieuwe klankeffecten in zijn spel te integreren”.

(quotes van Erno Eisinga, Draai om je oren)
Het is dan ook geen groep die niet meer is dan een ‘leider plus ritmesectie’. Bloms muziek is bezonnen maar lyrisch, terwijl Van Ruller naast hem op indrukwekkend harmonieuze wijze een soort tweede stem invult. En “Frans-Jan van der Hoeven en Martijn Vink zijn een lenige, melodieuze en alerte ritmesectie. Ze geven de composities van Blom botten onder het vlees en bloed van Blom en Van Ruller.” Dat maakt dat de groep organisch klinkt, vol tegenstellingen. “Een ballade met akoestische gitaar wordt nergens zoet”, maar als contrast kan een stuk volgen als The Least Of Your Worries, “waar Blom elektronica op z’n sax loslaat en Van Ruller de pedalen flink intrapt”, terwijl het nummer toch “haast akoestisch aandoet (…) Ook de rest van de cd laat horen hoe compleet de musici ieder afzonderlijk zijn, en hoe de onderlinge chemie hen hoeken uitstuurt die henzelf zelfs zullen verbazen”.
(quotes van Herman te Loo, Jazzflits)

Grijp dus vanavond je kans om je door de effecten van Jasper Blom c.s. in een bescheiden maar toch ruige paradox te laten meevoeren!
[wordt vervolgd, z.o.] Jasper Blom studeerde in 1989 cum laude af aan het Rotterdams Conservatorium en heeft zich sindsdien rap omhoog bewogen. Hij is inmiddels als hoofdvakdocent jazzsaxofoon verbonden aan het conservatorium van Amsterdam, maar heeft ook al een ruime staat van dienst achter zich op festivals voor jazz en geïmproviseerde muziek over de hele wereld. Binnen Nederland wordt hij niet alleen gewaardeerd op grond van zijn veelvuldige samenwerking in de bands van of met onder meer Harmen Fraanje, Stefan Lievestro, Pierre Courbois, Corrie van Binsbergen en Francien van Tuinen, of vanwege door hemzelf opgerichte bands als Supreme Headquarters, Five Up High en Zut Alors!, maar ook om zijn zeer eigen toonzetting. Dat laatste geldt natuurlijk voor zijn geleidelijk toegenomen compositiewerk, maar het valt ook op dat hij met zijn Ensemble a l’improviste een klassiek componist als Claude Debussy een heel aparte vorm weet te geven --die overigens beduidend afwijkt van wat hij vanavond te berde zal brengen (zie hiervoor verder www.youtube.com/results?search_query=ensemble+a+l%27improviste&search_type=&aq=f).
Hij is, kortom, op vele fronten actief en activerend. Met de gitaren van Jesse van Ruller speelt hij al 2 decennia in allerlei bezettingen samen. En de bas van Frans van der Hoeven en drums van Martijn Vink kwamen al eerder bijeen met de saxen plus effecten van Jasper Blom in het trio Red Yellow & Blue (zie daarvoor http://www.redyellowandblue.net).

Als je nog meer info zoekt bij het concert van vanavond, kun je terecht op de meest updated sites daarvoor: www.jasperblom.com en www.myspace.com/jasperblom.

Een verslag van een concert van het Jasper Blom Quartet op 8 januari te Leeuwarden vind je op www.jazzflits.nl (nr. 131, p. 11), in Nijmegen zag het er anders uit.

Get the Flash Player to see this player.foto's

laatste updates

Image
Mark Haanstra & Oene van Geel + Bitch 'n' Monk

Vanavond presenteren Mark Haanstra & Oene van Geel hun debuutalbum Shapes of Time. Speciaal voor deze tour hebben ze het eigenzinnige Brits-Colombiaanse duo Bitch ’n Monk uitgenodigd tijdens de releasetour ook een set voor haar rekening te nemen.

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.