Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - Yonga Sun, musician in residence, speelt in een trio van Drunken Drummers

donderdag 07 jan 2010

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - Yonga Sun, musician in residence, speelt in een trio van Drunken Drummers


dronkaard Vatcher


dronkenlap Purves


en zuipschuit Sun

(bovenstaande foto's zijn van resp. Laurence Svirchev, Hans Speekenbrink en Cees van de Ven)


Bij zijn tweede concert als musician in residence schreef Yonga Sun zelf de volgende tekst.


Drie Dronken Drummers

Met Alan Purves – toys, squeaks, things, skins, metal, singing (misschien), Michael Vatcher – homemade things, small & big drums, sticks on stuff, dancing (wellicht).

Ik had al menig gek en gaaf verhaal over Alan 'Gunga' Purves gehoord en was heel benieuwd naar deze Schot. We kwamen elkaar voor het eerst tegen op het Brokkenfestival van Corrie van Binsbergen waar wij allebei speelden. We hielden elkaar in de gaten en lieten elkaar na afloop weten dat we wat ideeën van de ander gingen jatten. Vervolgens had ik de eer om Alan bij een paar concerten met Toon Tellegen te vervangen. Wat ik Alan daar hoorde doen was zo gaaf, karakteristiek en persoonlijk dat ik eerst geen idee had hoe ik deze rol even kleurrijk in kon vullen zonder hem gewoon na te doen. Erg geïnspireerd door 'Gunga' heb ik het gewoon maar gedaan en ben ik daarbij uiteindelijk ook nog mezelf gebleven.
Omdat je meestal maar één drummer in een band hebt, vond ik deze gelegenheid perfect om iets samen met Alan te doen, zeker omdat hij echt niet als een gewone drummer speelt. Eerst wilde ik er nog een melodie-instrument bij halen, maar bedacht al snel dat je in plaats van twee drummers er ook meteen drie op het podium kunt zetten. Toen dacht ik meteen aan Michael Vatcher die ik gek genoeg nog nooit echt had gehoord. Toch wist ik dat hij het moest zijn… soms heb je dat. Hij staat er ook bekend om de drums niet op een conventionele manier in te zetten en net als 'Gunga' bouwt hij sommige van zijn instrumenten zelf.
Op een gegeven moment vond ik het maar een raar idee, maar de enthousiaste reacties van allerlei vrienden en van Alan en Michael hebben mij van het tegendeel overtuigd. Op deze avond kan alles gebeuren. Misschien wordt er wel alleen maar gezongen en gedanst…
(NB anders dan Yonga denkt start zijn concert om 20h30, want 20h zou bezopen zijn...)


(... terwijl de synchronisatie van beeld en geluid eerder om geheelonthouding vraagt.
KOMT DAAROM ALLEN NAAR DIT GRATIS CONCERT, WAAR DE COMBINATIE CORRECT ZAL ZIJN!)


Omdat het samenwerkingsverband totaal nieuw is, zijn er geen mp3's van dit 3D-trio aan te bieden. Pas vanavond kun je horen How They Beat The Melody. Maar informatie over de musici ieder voor zich kun je natuurlijk wel op internet vinden, bijvoorbeeld onder www.yongasun.blogspot.com, www.myspace.com/yongasun, www.myspace.com/yongasunmusic, www.subdist.com/gunga.htm en www.doek.org/michaelVatcher_bioE.html.


ALGEMENE INFO BIJ M.I.R. YONGA SUN 2009-2010foto van Monique Baan

Naast de maandelijkse hoofdconcerten zet de JIN elk seizoen nog een aantal andere muzikale activiteiten op. Zo wordt er ook gestreefd naar het organiseren van een handvol meer bescheiden concerten, een reeks die ontstaat als een muzikant uitgenodigd wordt door het jaar heen op het podium enkele innovatieve ontmoetingen te creëren: deze 'musician in residence' nodigt hem/haar al dan niet bekende medemuzikanten uit in een nieuwe bandsamenstelling ten behoeve van het spelen van muziek in een verrassende stijl. Het beoogde resultaat is een serie van 3 of 4 nieuw gevormde concerten, die kan worden afgesloten met een optreden van een tevoren al wel bestaand samenspel.
Voor het lopende seizoen werd drummer Yonga Sun gevraagd. Hij schreef er zelf het volgende commentaar bij.

Toen de Stichting JIN mij vroeg om dit seizoen Musician In Residence te zijn voelde ik me vereerd en zag meteen de kans om alles te doen wat ik nog nooit had gedaan. De enige opdracht was om voor mij tot nu toe onbekende bezettingen en/of musici bij elkaar te brengen om te kijken wat een hoop spontane creativiteit zou kunnen opleveren.
Zo veel vrijheid als deze kleine opdracht ook met zich meebrengt, zo lastig werd het vervolgens om de verschillende concerten goed in te vullen. Er ontstonden lange lijsten met de namen van musici waar ik altijd al mee heb willen spelen, met vrienden waarmee ik al te lang niet meer heb gespeeld en met allerlei vraagtekens voor degenen die ik in de nabije toekomst nog zou ontmoeten. Het eerste concert was vrij snel gepland. Mijn idee voor het tweede concert vond ik in het begin zo gek dat ik het bijna niet durfde te doen. En voor het derde concert ging het precies zoals ik wilde: uit een onverwachte hoek kwam ik in aanraking met iemand van wie ik nog niet eerder had gehoord.


foto's

laatste updates

Image
Phat Cool Big Band ft. Mete Erker

The PCBB is een intens funky, vet groovende én dansbare bigband met als hoofddoel; het voortzetten van de bigband traditie maar dan wel in een hedendaags hip 'Phat en Cool' jasje !!!

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.