Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - Paul Berner Band DE LUXE

donderdag 17 dec 2009

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - Paul Berner Band DE LUXEMichael Moore - klarinet en sax, Peter Tiehuis - gitaar, Ed Verhoeff - gitaar, Hans van Oosterhout - drums, Paul Berner - contrabas


Een frisse wind waait door de muziek van de Paul Berner Band —de wind van de weidse open ruimte, van de grote overkoepelende hemel, van de Great Plains, het enorme prairiegebied dat oostelijk van de Rocky Mountains Amerika doorklieft van Canada tot Mexico. Bandleider en bassist Paul Berner, afkomstig uit the States, heeft zich tot doel gesteld eenvoud en emotie samen te brengen in de hedendaagse jazzmuziek. Simpel maar niet leeg, vrij maar niet doelloos, open maar toch intiem. Zijn muziek laat zich nog het beste duiden als countryjazz, zijn motto luidt "At the crossroads where country, folk, rock and jazz meet you’ll find the Paul Berner Band".


In deze compilatie zijn vlnr de bandleden Michael, Ed, Hans, Paul en Peter gefotografeerd door Dave Hanson, Cees van de Ven, Jos Knaepen, Mirjam van der Velden en nogmaals Jos Knaepen


Denkend aan zijn moederland ziet Berner weemoed niet al te wild over oneindige vlaktes waaien. Het is reeds een Open Country op zijn eerste cd, en dat zorgt dan voor een steady maar niet tam verlangen tot Running Outside op de tweede. In het slot van zijn cd-trilogie geeft Paul Berner zich met zijn vrienden ongegeneerd bloot op zijn Back Porch, de achterveranda van het Amerikaanse huis waar men zich van toevallige voorbijgangers of ongenietbare buren geen rekenschap hoeft te geven.
Op alle cd’s worden eigen composities afgewisseld met covers. Berner toont zich een singer-songwriter die zelf niet zingt. Ontroerend, melodieus en warmhartig. Maar hij heeft ook het lef om de gevoelens van anderen op te nemen en er een eigen, verrassende uitvoering aan te hangen. De vier andere leden van de band pakken die bezielde opzet gemakkelijk op en laten ons een heel nieuwe invulling van improvisatie-refreshment horen.
Wie daar zwaar beschaamd van zou raken kan vanavond beter wegblijven. Wie slechts wat kopschuw denkt te worden van zoveel kwetsbaarheid is welkom, want in verlegenheid word je vanavond niet gebracht. Het smeulende vuur op het wijde land is sfeervol en kan je doen dromen, maar voor wie zich ervoor openstelt is dat hooguit een aangenaam luxeprobleem dat in de verte voorbijdavert als een ongetemd paard. De voltallige band loopt in feite over van de ongecompliceerd-heid, naar vorm zowel als inhoud. De ritmiek van contrabas en drums legt een stabiel fundament voor de lyriek van de blazer, terwijl de gitaristen elkaars reserves wegspelen opdat de prairiewind ons omarmen en verleiden mag. Zacht maar onweerstaanbaar. Bekend maar nieuw. Tijdloos.

Paul Berner werd geboren in California en heeft in de VS een opleiding tot klassiek bassist gevolgd, maar zijn hart lag eigenlijk altijd bij de jazz- en popmuziek. Enige tijd na zijn afstuderen koos hij daarom voor de jazz, verhuisde naar de Big Apple en begeleidde vandaaruit grote bekenden als Stan Getz en Freddie Hubbard over de wereld. Ondertussen was hij wel gestart met het schrijven van zijn eigen muziek, en hij trad in de rockscene ook op als (bas)gitarist.
In 1990 besloot hij het anders aan te pakken. Hij voer naar Europa en maakte Amsterdam tot zijn thuishaven en plaats van bezinning. "To paraphrase Bill Frisell, he wanted a house with a room where he could just sit and think!", zo heet het op www.paulberner.com.
Opnieuw werkte hij binnen de onbepaalde grenzen van de jazz samen met topmusici, nu met een accent op Nederlanders en Vlamingen als Toots Thielemans en Laura Fygi, maar in plaats van zijn oorsprong overboord te zetten cultiveerde hij hem. Met zijn inmiddels opgerichte eigen band heeft hij in dat kader tot nu toe drie cd’s uitgebracht, die alle vol zijn van nostalgie om de tijd van zijn jeugd en de hang naar de uitgestrekte Staten.
Op zijn eigen cd’s heeft Berner de contrabas weer opgepakt, en de gitaren liggen stevig in de handen van Ed Verhoeff en Peter Tiehuis. De ontwikkeling die van de tweede naar de derde cd plaatsvindt, is dat rietblazer Michael Moore het stokje overneemt van drummer Hans van Oosterhout. Er hoort dus op de laatste cd helemaal geen percussie meer bij, een ongebruikelijke zet die voor effecten zorgde die in de pers meestal hoog geprezen werden. Maar met zijn DE LUXE band eet een club van toch weer vijf mannen in positieve zin van beide wallen, want zowel Michael Moore als Hans van Oosterhout zijn gevraagd, om het publiek maximaal voordeel te bieden. Een grenzeloze win-winner!

Voor nog meer info zie www.myspace.com/paulbernerband.

Wie het concert gemist heeft kan hieronder nog een visuele indruk oppakken.

Ten slotte is een recensie van een concert van deze zelfde band nog te vinden op www.jazzflits.nl, nr. 134, p.11.

Get the Flash Player to see this player.foto's

laatste updates

Image
Corrie van Binsbergen Playstation: Tales Without Words

Met VANBINSBERGEN PLAYSTATION presenteerde Corrie van Binsbergen in 2015 weer een instrumentale band zoals Corrie en de Brokken en Vanbinsbergen 4tet. Na vijftien jaar voornamelijk literaire concerten, filmmuziek en megaprojecte was het weer ijd voor een band: Playstation. Van Binsbergen heeft voor dit ensemble een keur aan topmuzikanten verzameld en zo een energieke superband samengestel. Dit bijzondere octet rond gitariste en componiste Corrie van Binsbergen heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een geoliede machine CD’s worden bejubeld en het eerste album was genomineerd voor de Edison Publieksprijs!

2017 bracht PLAYSTATION een tweede album uit : ‘Tales Without  Words”’.

Het onvermijdelijke instrumentale vervolg op Corrie van Binsbergens succesvolle literaire concertreeks met bekende Nederlandse/Belgische schrijvers.  Tales Without Words is een bijzonder project waarbinnen verhalen uit haar literaire reeks worden vertaald naar filmische klankverhalen voorzien van mysterieuze rafelranden.

Bezetting:  Corrie  van Binsbergen – gitaar,compositie, Mete Erker – tenor sax/bass Klarinet, Miguel Boelens – sopraan/ alt sax,  Morris Kliphuis – hoorn/cornet, Joost Buis – trombone lapsteel gitaar,  Albert van Veenendaal – (prepared) piano,  Dion Nijland – contrabass, Yonga Sun – drums. 

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.