Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - De Nazaten & James Carter

donderdag 19 nov 2009

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - De Nazaten & James Carter


De Nazaten & James Carter @Joke Schot

When Jazz meets Kaseko dan is het feest: vanavond dus. Want dit jaar treden het Surinaams-Nederlandse blazersensemble De Nazaten en het Amerikaanse saxofoonwonder James Carter weer samen op. De eerste tour in 2007 beviel zo goed dat een nieuwe rondrit niet uit kon blijven. Deze keer trekken ze samen door Nederland, Suriname en de Antillen. In de laatste week van november zullen ze over de oceaan heen waaien om onder meer te spelen op Srefidensi Dey, de onafhankelijkheidsdag van de republiek Suriname, 25 nov. Maar tevoren brengen ze in Nederland van 3 t/m 20 nov. al twee muziekstromingen bijeen, de kaseko en de jazz, en speciaal voor vanavond zou je kunnen zeggen dat ze aan ons (oostelijke) land van Maas en Waal nog de ook al oostelijke Mississippi plus de minder bekende maar eveneens oostelijk gelegen Surinamerivier toevoegen, om ze uit te laten monden in één groot Lindenbergmeer.
Maar daar wordt de spoeling niet dun van en de muziek niet één pot nat, integendeel, de muzikanten groeien met het zicht op elkaars verwante oorsprongen en voortzettingen boven zichzelf uit. Zowel in de jazz als de kaseko hebben Afrikaanse muziektradities zich vermengd met de muziek gespeeld door militaire blaaskapellen en marching bands, en Nijmegen mag vanuit de eenmalig in de steigers gezette Jacuzzi-zaal bezien in hoeveel fraai swingende bubbelbellen dat kan resulteren wanneer de dijken van muzikanten hoog en laag pijpend over de uiterwaarden van het podium lopen.
Een storm windkracht 10, een karwei voor de lange adem, een letterlijke blow job die je niet mag missen!

Get the Flash Player to see this player.


Skratyology is het titelnummer van de nieuwste cd van De Nazaten, die liveopnamen van de vorige tour met James Carter bevat. Knallende liveopnamen, want de skratyi, de grote trom op de houten schraag, is het solo-instrument van de Surinaamse percussie. Deze grote pauk of bigi poku stond in de vorige eeuw nog centraal in de kaseko, bedoeld als zorgen verdrijvende, pure dansmuziek, maar is inmiddels relaties aangegaan met allerlei andere culturen, van de eveneens Afro-Surinaamse kawina tot de Amerikaanse jazz. Volgens sommigen, zoals altsaxofonist Carlo Jones (erelid van De Nazaten), is dat een verarming, maar de musici die vanavond spelen zitten er niet mee. Voorheen noemden zij zich zelfs 'De Nazaten van Prins Hendrik', waarmee ze met gevoel voor gepaste faam verwezen naar zowel hun bastaardmuziek als het infamante overspel van de gemaal van Koningin Wilhelmina.
“Vrijheid –blijheid”, je kunt het op vele manieren uitleggen c.q. toepassen, maar vanavond zal het vooral om improvisatie en dansbaarheid gaan. Want in de nog altijd aanwezige Afrikaanse polyritmiek van het Surinaams-Nederlandse blazers-octet stapt tonight de Amerikaanse special guest James Carter binnen. Deze hoog geprezen rietblazer begon ooit in de band van Wynton Marsalis en lijkt sindsdien het hele jazzrepertoire te zijn gaan beheersen. Maar zijn optreden op het NSJ noch een prestigieuze cd als 'Gardenias for Lady Day' ter ere van Billy Holiday kon hem over het paard tillen. Over de gezamenlijke tour in het najaar van 2007 schreef de Volkskrant 12-11-2007: "De Nazaten verrassen steeds met een krankzinnige mix van stijlen. (…) Allemaal zijn ze solisten van formaat, en de gast rakelde het vuur nog hoger op. Multi-instrumentalist Carter, op verzoek van de Nazaten alleen op baritonsax, liet zijn instrument verleidelijk zingen en bezield scheuren, maar ook fluiten, klepperen en proesten, zoals weinigen hem nadoen. Bovendien bleek hij geen sterallures te hebben, hij kreeg terecht veel soloruimte maar blies de vaak niet malse ensembles voortreffelijk mee."

De Nazaten zoeken in kaseko en jazz avontuur en vernieuwing. James Carter is wat dat betreft hun geestverwant. Op de vraag wat hij met Surinaamse muziek heeft, antwoordt hij: "Ik zie veel parallellen met de jazz. Ze bezitten dezelfde spirit en energie. Je hoort vooral veel Caribische invloeden. De kaseko bijvoorbeeld schreeuwt als een Jamaicaans feest. En in een nummer als Skratyology hoor je beboplijnen en jazzharmonieën over een geweldige kaseko-vibe. Deze muziek brengt werelden samen." (Het Nieuwsblad van het Noorden 16-11-2007)

Nog meer informatie, muziekfragmenten of beelden kun je vinden op sites als www.myspace.com/thejamescarter en www.nazaten.nl. En een representatieve clip op YouTube hebben we er tegen de wil van de Buma/Stemra in alvast voor je uitgepikt:

laatste updates

Topact

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.