Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - Yonga Sun - musician in residence - speelt Eclectic Grooves and other Funky Funnies

donderdag 05 nov 2009

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - Yonga Sun - musician in residence - speelt Eclectic Grooves and other Funky Funnies


Yonga SunYonga Sun - drums, Oene van Geel - viool, Oliver Maas - piano, keyboards, Jörg Brinkmann - cello
(Een foto van Oliver Maas ontbreekt, wat wel te zien is komt van Joop Mutsaers)


Naast de maandelijkse hoofdconcerten zet de JIN elk seizoen nog een aantal andere muzikale activiteiten op. Zo wordt er ook gestreefd naar het organiseren van een handvol meer bescheiden concerten, een reeks die ontstaat als een muzikant uitgenodigd wordt door het jaar heen op het podium enkele innovatieve ontmoetingen te creëren: deze 'musician in residence' nodigt hem/haar al dan niet bekende medemuzikanten uit in een nieuwe bandsamenstelling ten behoeve van het spelen van muziek in een verrassende stijl. Het beoogde resultaat is een serie van 3 of 4 nieuw gevormde concerten, die kan worden afgesloten met een optreden van een tevoren al wel bestaand samenspel.
Vorig seizoen nam saxofonist Mete Erker deze taak op zich, voor het lopende seizoen nam drummer Yonga Sun het stokje over. Hij start vanavond als M.i.R. en schreef er zelf het volgende commentaar bij.

Toen de Stichting JIN mij vroeg om dit seizoen Musician In Residence te zijn voelde ik me vereerd en zag meteen de kans om alles te doen wat ik nog nooit had gedaan. De enige opdracht was om voor mij tot nu toe onbekende bezettingen en/of musici bij elkaar te brengen om te kijken wat een hoop spontane creativiteit zou kunnen opleveren.
Zo veel vrijheid als deze kleine opdracht ook met zich meebrengt, zo lastig werd het vervolgens om de verschillende concerten goed in te vullen. Er ontstonden lange lijsten met de namen van musici waar ik altijd al mee heb willen spelen, met vrienden waarmee ik al te lang niet meer heb gespeeld en met allerlei vraagtekens voor degenen die ik in de nabije toekomst nog zou ontmoeten. Het eerste concert was vrij snel gepland. Mijn idee voor het tweede concert vond ik in het begin zo gek dat ik het bijna niet durfde te doen. En voor het derde concert ging het precies zoals ik wilde: uit een onverwachte hoek kwam ik in aanraking met iemand van wie ik nog niet eerder had gehoord.

Voor het eerste concert wist ik meteen wie ik zou vragen. Een project waar al menig keer over gebrainstormd werd zou de perfecte aftrap zijn voor deze serie.
Oene is een van de fantastische musici waar eigenlijk niets over gezegd moet worden behalve dat iedereen hem gewoon moet zien spelen. Ik vind hem een genie en heb al vaak het podium met hem mogen delen. Hetzelfde geldt voor Jörg, de cellist waarmee ik bij Lavalu speel. Pure intuïtie en altijd feest. Omdat wij bij Lavalu vaak zo ontzettend lekker zitten te grooven, stelde Jörg een keer voor om dit in een nieuw project te verdiepen en daar een hoog improvisatiegehalte aan toe te voegen. Het was ook zijn idee om Oliver Maas, de pianist van zijn jazztrio, hierbij te betrekken. Ik ontmoette Oliver later bij een van hun trioconcerten en vond zowel zijn spel als hemzelf lekker gek en verfrissend onvoorspelbaar. De keuze was gemaakt. En omdat Jörg ook al vaak van en met Oene heeft mogen genieten was snel duidelijk dat hij de vierde man in dit gezelschap moest zijn.

Deze avond staat in het teken van subtiele en pompende grooves en gekke uitspattingen!Omdat dit samenwerkingsverband totaal nieuw is, zijn er geen mp3's van speciaal deze Eclectic Grooves-club aan te bieden. Maar informatie over de musici ieder voor zich kun je natuurlijk wel op internet vinden, bijvoorbeeld onder www.yongasun.blogspot.com, www.myspace.com/yongasun, www.myspace.com/yongasunmusic, www.myspace.com/ollimaas en www.myspace.com/joergbrinkmann.
En Oene van Geel is van Yonga's medemuzikanten in Nederland de meest bekende, i.p.v. te verwijzen wordt daarom van hem een (nu nog betaalbare) clip van YouTube getoond, recent gemaakt in Trianon te Nijmegen, waar hij ook als speciale gast gevraagd werd. Hij is terug te vinden bij o.a. Estafest en het Zapp String Quartet, maar ook op de site van Lavalu, waar Oene als voormalig groepslid al samen met Yonga aan het werk te zien is --Yonga behoort daar nog steeds tot de vaste bezetting, vandaar dat hij zijn M.i.R.-reeks op 20 mei 2010 afsluit met een Lavalu-concert.
Het concert was zowel muzikaal als theatraal/cabaretesk uitstekend verzorgd. Onderstaande foto's geven daar een indruk van.

foto's

laatste updates

Image
Mark Haanstra & Oene van Geel + Bitch 'n' Monk

Vanavond presenteren Mark Haanstra & Oene van Geel hun debuutalbum Shapes of Time. Speciaal voor deze tour hebben ze het eigenzinnige Brits-Colombiaanse duo Bitch ’n Monk uitgenodigd tijdens de releasetour ook een set voor haar rekening te nemen.

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.