Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - Try out van het Soo Cho trio & Javier Girotto

woensdag 14 okt 2009

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - Try out van het Soo Cho trio & Javier Girotto
De oorspronkelijke herkomst van de 2 muzikanten die vanavond centraal staan in het concert waarmee de reeks van ‘musician in residence’ Yonga Sun geopend wordt, ligt voor beiden min of meer aan de andere kant van onze aardkloot.

Soo Cho studeerde klassieke piano en fluit te Seoul, maar kwam naar de conservatoria van Utrecht en Amsterdam om zich in de jazz te verdiepen. Zij kreeg les van onder meer Bert van den Brink en Rob van Bavel, en bracht in feb. 2008 haar eerste cd uit. Op Prayer worden 11 eigen composities door haar nieuwe trio (met Koreaans-Oostenrijks-Griekse nationaliteit) uitgevoerd, ondersteund door de Nederlandse trompettist Angelo Verploegen, die aan onze zijde van de aardbol vooral bekend is als lid van de Houdini’s. Vanwege haar poëtische scheppingen en het delicate spel werd dit gelegenheidsquartet door de programmeurs van de VIP (Vereniging van jazz– en improvisatiepodia) ook in 2008 uitverkoren om deel te nemen aan de Young VIPs Tournee, een rondgang over jazzpodia die zich in pure traditie richt op nieuwe ontwikkelingen op de (Nederlandse) jazzbodem. Bovendien is Cho al eens te zien geweest in het programma Vrije geluiden van de VPRO.

Javier Girotto werd geschoold in Boston en mengde jazz met de tango uit zijn moederland, Argentinië. Hij speelt zowel diverse saxen als verschillende fluitinstrumenten, componeert daarenboven en werd beroemd met de (Italiaanse) groep Aires Tango, wat uitmondde in een optreden op het North Sea Jazz Festival van 2002, dat toen ‘La vita è bella’ als thema had. Maar deze Argentijn loopt al 20 jaar met grote regelmaat in of rond Rome, hij zoekt de grenzen van de Italiaanse jazzscene op en zijn veelzijdigheid bracht hem in 2008 met een aantal andere gerenommeerde, al dan niet Romeinse maar zeker wel Italiaanse muzikanten op het NSJ terug. Zelf heeft hij al zo’n 25 cd’s uitgebracht, maar zijn drang naar innovatie bracht hem in contact met Soo Cho.

De onderstaande mp3’s zijn van de debuutcd van Soo Cho. De bezetting van haar trio is inmiddels op haarzelf na compleet gewijzigd, en het project met Girotto is ook totaal nieuw: vanavond is de try-out voor een serie concerten die op 15 okt. in het BIMhuis van start gaat.
Daarom kunnen er nog geen geheel actuele tracks op deze site aangeboden worden. Als je desondanks meer updated info zoekt, kun je o.a. terecht op www.soocho.nl. Daar zul je ook vinden dat opnames in de lijn van de serie die vanavond begint, gepland zijn voor medio jan. 2010.

Joop Mutsaers, programmeur van Stichting Jazz in Arnhem, bracht Javier Girotto in feite in muzikaal contact met Soo Cho. Hij organiseert nog wel eens tournees met Italiaanse musici, en vorig jaar waren Girotto en Luciano Biondini ingepland voor twee concerten in Duitsland. Ze logeerden bij hem thuis en daar maakte Javier kennis met Cho’s muziek. Vol lof was hij over Soo. Girotto werd geraakt door Prayer, dat zich primair op de toetsen in ingetogen en melancholieke sferen beweegt terwijl de ritmesectie een sterke bijdrage levert aan de melodieuze         ruimte- en tijdseffecten. Een beetje experimenteren op de vleugel met wat bladmuziek gaf de doorslag. “This lady, she writes sooo beautiful. I want to work with her!!”

Voor meer muziek of het geraaskal eromheen verwijzen we je naar de volgende sites: www.myspace.com/soochojazz (met nummers van Prayer maar ook andere, zij het nog zonder Girotto); www.youngvips.nl; www.javiergirotto.com/2.html (met een overzicht van zijn cd's onder 'Disco', en zijn eigen keuze van te beluisteren tracks onder Parts, 'Spartiti').

En natuurlijk doet ook YouTube nog mee.
Get the Flash Player to see this player.foto's

laatste updates

Image
Mark Haanstra & Oene van Geel + Bitch 'n' Monk

Vanavond presenteren Mark Haanstra & Oene van Geel hun debuutalbum Shapes of Time. Speciaal voor deze tour hebben ze het eigenzinnige Brits-Colombiaanse duo Bitch ’n Monk uitgenodigd tijdens de releasetour ook een set voor haar rekening te nemen.

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.