Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - Christoph Stiefel Inner Language Trio

donderdag 08 okt 2009

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - Christoph Stiefel Inner Language Trio


Christoph Stiefel I.L.T @Anja Tanner

Een greep uit de meest recente besprekingen van de jazz van Christoph Stiefels ‘Inner Language’ Trio levert het ideaalbeeld op van een piano-trio waarvan de drie deelnemers in een hedendaagse communicatiebalans staan. Door gelijkgerechtigde partners die gebruik maken van 88 toetsen, 4 snaren en een drumset, wordt een geraffineerd gesprek gevoerd dat aansluit bij het niveau van bijvoorbeeld het Esbjörn Svensson Trio of Keith Jarrett, zonder zich daarin echter te verliezen. Want het trio beweegt zich vrijmoedig in zijn in bijna 20 jaar voor zichzelf ontwikkelde ruimte van minimalistische ritmes, high energy jazz en grooves met een kalme en lyrische klank.
De taal die op die manier tussen de drie muzikanten gesproken wordt is zowel homogeen als individueel, intellectueel maar ook emotioneel en tegelijk bedachtzaam en spontaan van aard. Onmiskenbaar complexe en toch verfrissend heldere muziek, een samenspel dat met technische ankers die teruggaan tot in de 14e eeuw opmerkelijk actueel is!

In 1990 richtte Christoph Stiefel zijn eigen jazzquartet op, dat later verder ging als trio en dat vanavond als het Christoph Stiefel Inner Language Trio voor ons zal optreden. De bezetting is geheel Zwitsers en de naam is gelijk aan die van hun laatste cd, Inner Language Trio, die in 2008 bij Neuklang (een Duits platenlabel!) uitgebracht werd als de 6e cd van het trio/quartet van Christoph Stiefel. Sindsdien heeft Thomas Lähns het contrabas-werk overgenomen van Pat Moret.

De benaming van cd en trio verwijst naar de ideeën van Lev Vygotski, een Russische psycholoog en filosoof die kort na WO I zijn linguïstische gedachten formuleerde. Hij vulde het toentertijd algemeen geaccepteerde concept over taal en denken (taal is de expressie van wat wij 'vanbinnen' al denken, wij zijn zoals we spreken) aan door het om te draaien (ons denken wordt -tevens- opnieuw gestructureerd wanneer wij het in taal uitdrukken, en onze identiteit wordt dus gecompleteerd door deze ‘innerlijke taal’).
Het belang van dat inzicht ligt voor het C.S.I.L.Trio in de toepassing ervan op de muzikale taal waarmee het zichzelf op het podium zet. Op die manier zijn ongebruikelijke zienswijzen ontwikkeld: “De innerlijke taal van een muzikant is zijn muzikale visie, zijn muzikale identiteit –niet alleen hoe hij muziek máákt maar ook hoe hij muziek hóórt, dat wat in zijn persoonlijke en muzikale kosmos de ruimte krijgt omdat het van belang is”, of “De innerlijke muzikale taal van de drie leden van het trio leidt tot een zeer subtiele onderlinge vervollediging, overhoring, contrastering en verbondenheid. Alle drie spreken ze hun eigen taal, zonder dat een van hen de anderen domineert. Gebaseerd op de middeleeuwse compositie-techniek van de isoritmiek ontstaat een spannend, modern en volgevlochten netwerk van ritmische en melodieuze bekledingen, met fascinerend dichte sferen en wervelende grooves als resultaat. Maar het hart van de muziek blijft primair poëtisch”.

Voor meer eigenzinnige inzichten en uitspraken, foto’s en auditieve links mbt het C.S.I.L.T. kun je terecht op www.christophstiefel.ch.

De audiovisuele voorbeelden hieronder kunnen model staan voor de zeer bewust gekozen stijl van de isoritmiek, het zijn resp. het openings- en het titelnummer van de cd uit 2008 van het Christoph Stiefel Inner Language Trio.
Get the Flash Player to see this player.foto's

laatste updates

Image
Wolfert Brederode

Jazzin Brebl nodigt Wolfert Brederode uit voor een bijzonder soloconcert.

"Wolfert legt de onvoorspelbaarheid van een improvisator aan de dag en de virtuositeit en nauwkeurigheid van een concertpianist…de klanken stromen soepel als water uit zijn vleugel” Het Parool

Pianist Wolfert Brederode is een veelzijdige, eigenzinnige- en poëtische stem in de hedendaagse jazz scene, die tijdens concerten het publiek in een nieuwe surrealistische wereld kan onderdompelen. Hij is zijn carrière begonnen met eigen projecten zoals Nimbus, het Wolfert Brederode Trioen Quartet en later Duo Lijbaart/Brederode en is als sideman actief bij oa zangeres Susanne Abbuehl, het Yuri Honing Acoustic Quartet, Batik en Binary Orchid. Met deze samenwerkingen ontving hij tweemaal de Edison Award.

Voor het gerenommeerde Duitse label ECM nam hij met het Wolfert Brederode Quartet twee albums op, die internationaal lovend werden ontvangen. In 2016 keerde hij terug naar het trio formaat, in een nieuwe line-up, met het album ‘Black ice’ voor hetzelfde label, waarbij zijn kwaliteiten als componist- en solist nog prominenter naar voren komen. ook dit album werd internationaal zeer enthousiast ontvangen en was de ‘Editor’s Pick’ van het toonaangevende Amerikaanse jazz magazine Downbeat.

Los van concerten op diverse belangrijke Nederlandse podia zoals het Concertgebouw, Tivoli/Vredenburg, De Oosterpoort was Wolfert verder te horen op toonaangevendefestivals zoals het NSJF, Enjoy Jazz/Mannheim, Molde Jazz Festival, Jarasum Festival/Seoul, Paris jazz Festival, Jazz à Vienne en het Yokohama Jazz Festival. 

Brederode speelt niet vaak solo maar deze avond een bijzonder solo concert bij JazzinBrebl.

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.