Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - Steam Team

donderdag 24 sep 2009

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - Steam Team


Steam Team

Global Heating

Recensies spreken van "goudeerlijke jazzbop", van "spierballenjazz" en "virtuoze uitspattingen ... met een onontkoombare drive" om de muziek die het Steam Team maakt te kenschetsen. Door de vijf muzikanten zelf wordt hun pittige hardbop wel E-bop genoemd, want het gaat om Expressieve, Enerverende en Explosieve muziek, die in de geest van de huidige tijd ook nog eens Ecologisch verantwoord is. Het betreft immers duurzame improvisatiemuziek, afkomstig uit het Hart en van de Handen van een Hechte vriendenclub --maar omdat het Hoofd nog wel eens achterop raakt, durfden ze het toch niet aan om de term H-bop te introduceren.

Terwijl de populariteit van Obama in de peilingen alweer zakt, klimt het imago van het Steam Team ook na 20 jaar nog gestaag. "YES we can" blijven de groepsleden roepen, maar waar de Y als startpunt onbetwist is (want die wordt unaniem geacht voor Yazz te staan), wordt er zwaar gestreden om de E of de S als tweede inzet.
"We zijn toch the Steam?", roepen de broertjes Doomernik in koor, "dat Smakelijke collectief uit de Scene, dat Soulvolle jazz vol risico verbindt met Speelplezier, en Samenspelvarianten met Spetterende Solo's?" Rudy H. timmert Hardnekkig op het belang van de Hedendaagse Hardbop, maar Peter E. ("You can call me Al") blijft maar kritiek uiten op de nu al zo gore 'global warming', en hamert dus op een Eerzame Energiebenadering. Pieter tenslotte kan het allemaal geen Barst schelen, als hij er maar óp mag slaan.
Vijf kerels in de SHE-bop, die vasthouden aan de S-, H- of E-bop: na dit concert zul je er zelf een mening over hebben. Want de cd Global Heating (2007), waarop het programma van vanavond gebaseerd is, gaat je niet in de koude kleren zitten. Was het Eerlijk? Was het Heerlijk? Of was het Shit? Die vraag is alleen te beantwoorden voor wie er straks bij is!

En als je nog meer wil weten over de wijze waarop het Steam Team verbanden legt tussen -om maar iets te noemen- lyrische jazz en balladbop, kijk dan op www.jeroendoomernik.nl.

Get the Flash Player to see this player.foto's

laatste updates

Image
StarkLinneman Quartet

De formatie StarkLinnemann heeft sinds de oprichting in 2012 met uiteenlopende bezettingen laten zien zeer veelzijdig te zijn wat betreft muziekstijlen. Dit is te horen op de albums Awake (2014), Transcending Chopin Volume 1 (2016) en Transcending Chopin Volume 2&3 (2016).  

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.