Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - Mete Erker in een trio met piano en zang

donderdag 28 mei 2009

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - Mete Erker in een trio met piano en zang
De slotdag van de serie 'Mete meets...' kent een jubileumavond: hij speelt in 2009 sinds 20 jaar met Jeroen van Vliet.

Om dit lustrum te vieren heeft Mete bovendien Kristina Fuchs over de grens getrokken, een Zwitserse zangeres die zowel breed in diversiteit als compleet in herkenbaarheid zingt. Zo ontstaat een samenwerkingsverband waarin ouderwets en modern tot grote klasse leiden. Da lachen ja sogar die Hühner nicht mehr, ze worden er slechts stil van.

In de Jazzflits van 16-03-09 omschreef Herman te Loo de nieuwe cd van Fuchs, ‘Im Röseligarte’ (in de roosjestuin), als volgt: "De Zwitserse volksmuziek staat niet te boek als het meest hippe genre aller tijden. Je komt het op wintersport tegen, maar neemt er bij de grens weer snel afscheid van met de vaart waarmee je een hete aardappel uit de mond laat vallen. De in Zwitserland geboren (en in Amsterdam woonachtige) zangeres Kristina Fuchs waagt zich er op haar nieuwe cd wel aan, en ze houdt er een vurig en overtuigend pleidooi voor. Daartoe zet ze alle indrukwekkende vocale middelen in waarover ze beschikt, en voegt bescheiden elektronica en zorgvuldig uitgekozen gasten toe. Zo gaat ze ermee om als een avontuurlijke jazz-zangeres met het Tin Pan Alleyrepertoire omgaat: losjes en vrij, maar met respect voor het origineel. Dat origineel is een oer-bundel met volksliedjes, waaraan de cd zijn titel ontleent ... horen we hoe ijzingwekkend mooi de melodieën uit die Zwitserse volksmuziek kunnen zijn. Een ... amalgaam van elektronica, lange melodielijnen en een goed invoelende gast vinden we ... in het slotstuk, ‘Der Rosegarten’. Eric Vloeimans is hier de duopartner, en van hem horen we weer eens hoe dicht de trompet de menselijke stem benadert... allerlei on-Zwitserse technieken als boventoonzang. Maar ook wordt er door Fuchs gejodeld, zonder dat je ook maar één moment aan Olga Lowina hoeft te denken. Pianist Jeroen van Vliet is de vierde subtiele medemuzikant die van deze cd een van de ontroerendste, spannendste, kippenvelligste, puurste en vooral ook verrassendste platen van 2009 maakt. En dat durf ik zelfs in maart al te zeggen."

Zie verder www.roseligarte.com, www.myspace.com/roseligarte en www.kristinafuchs.com

Josien Lucassen schreef een recensie van het concert die je kunt lezen op www.draaiomjeoren.com/2009/08/wanneer-tijd-stilstaat-mete-erker.html, en een slideshow erbij van Cees van de Ven is daar ook te vinden, of apart op www.flickr.com/photos/jazzcase/sets/72157618891885267.

foto's

laatste updates

Tba

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.