Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - Eric Boeren 4tet/Ornette Coleman-Project

donderdag 14 mei 2009

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - Eric Boeren 4tet/Ornette Coleman-Project


Eric Boeren 4tet

Neo Modern Jazz

Eric Boeren - cornet, Michael Moore - altsax, sopranino- en altklarinet, Wilbert de Joode - contrabas, Han Bennink - slagwerk

Het Eric Boeren 4-tet speelt, naast eigen stukken, veel repertoire van Ornette Coleman. De bezetting (met altsax, cornet, contrabas en drums) is dezelfde als die van de Ornette's eerste groepen. Het onderscheid tussen beide groepen zit hem vooral in de manier waarop met het repertoire wordt omgegaan.
Waar bij Ornette's groepen nog sprake is van solisten met begeleiding, wordt in de groep van Eric Boeren de improvisatieruimte door alle vier de leden meer gelijkwaardig benut. Soms zijn cornet en altsaxofoon zelfs de begeleiders van contrabas en slagwerk. Ook de klankkleur tussen beide groepen verschilt. De altsax van Ornette klinkt altijd extatisch en opgewonden, die van Michael Moore klinkt ronder, warmer. Daarnaast speelt hij ook de wat onbekendere sopranino- en altklarinet (beide in Es), wat voor extra kleuren in het groepsgeluid zorgt.

Tijdens het spetterende concert, dat in Arjen Gorter een uitstekende vervanger van Wilbert de Joode kende, maakte Joop Mutsaers de onderstaande foto's voor de JIN, maar er is door Cees van de Ven ook nog een slideshow gemaakt met opnames van deze avond, te vinden op www.flickr.com/photos/jazzcase/sets/72157618200644034.
En een recensie van het concert van de hand van Josien Lucassen is te vinden op www.draaiomjeoren.com/2009/06/dan-vindt-een-man-de-sleutel-eric.html.

Get the Flash Player to see this player.foto's

laatste updates

Image
Wolfert Brederode

Jazzin Brebl nodigt Wolfert Brederode uit voor een bijzonder soloconcert.

"Wolfert legt de onvoorspelbaarheid van een improvisator aan de dag en de virtuositeit en nauwkeurigheid van een concertpianist…de klanken stromen soepel als water uit zijn vleugel” Het Parool

Pianist Wolfert Brederode is een veelzijdige, eigenzinnige- en poëtische stem in de hedendaagse jazz scene, die tijdens concerten het publiek in een nieuwe surrealistische wereld kan onderdompelen. Hij is zijn carrière begonnen met eigen projecten zoals Nimbus, het Wolfert Brederode Trioen Quartet en later Duo Lijbaart/Brederode en is als sideman actief bij oa zangeres Susanne Abbuehl, het Yuri Honing Acoustic Quartet, Batik en Binary Orchid. Met deze samenwerkingen ontving hij tweemaal de Edison Award.

Voor het gerenommeerde Duitse label ECM nam hij met het Wolfert Brederode Quartet twee albums op, die internationaal lovend werden ontvangen. In 2016 keerde hij terug naar het trio formaat, in een nieuwe line-up, met het album ‘Black ice’ voor hetzelfde label, waarbij zijn kwaliteiten als componist- en solist nog prominenter naar voren komen. ook dit album werd internationaal zeer enthousiast ontvangen en was de ‘Editor’s Pick’ van het toonaangevende Amerikaanse jazz magazine Downbeat.

Los van concerten op diverse belangrijke Nederlandse podia zoals het Concertgebouw, Tivoli/Vredenburg, De Oosterpoort was Wolfert verder te horen op toonaangevendefestivals zoals het NSJF, Enjoy Jazz/Mannheim, Molde Jazz Festival, Jarasum Festival/Seoul, Paris jazz Festival, Jazz à Vienne en het Yokohama Jazz Festival. 

Brederode speelt niet vaak solo maar deze avond een bijzonder solo concert bij JazzinBrebl.

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.