Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - Fidan

donderdag 19 mrt 2009

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - Fidan

Vocal Neo Jazz

Esra Dalfidan is als dochter van Turkse ouders in Duitsland geboren en opgegroeid. In Duitsland studeerde zij muziektherapie en begon zij met lessen in jazz en zang; in 2001 vertrok zij naar Nederland voor zangstudies aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze in 2005 haar bachelor's degree en in 2007 haar master's degree behaalde.
Begin 2007 won zij bovendien het Nederlandse Jazz Vocalisten Concours. Daarom lijkt het vanzelfsprekend dat zich op de stam van deze jonge boom een zeer geslaagd quintet van takken heeft kunnen ontwikkelen, dat een mengeling brengt van subtiele en soms oosters gerichte melodieën, afwijkende ritmes en steeds weer nieuwe wendingen in harmonie. Traditie wordt gelinkt aan experiment, energie aan sensitiviteit, Turkije aan Europa.

Over het concert dat Fidan in de Steigerzaal gaf mogen enkele punten in elk geval niet in de vergetelheid verdwijnen. Ze betreffen, hoe kan het anders, de podiumgangers en de muziek.

Het was een enthousiasmerend en goed bezocht concert, wat zich voor deze keer ook eens uitte in het grote aantal cd's die deze avond verkocht werden. Fidan werkt aan een tweede cd, maar de eerste, Colors, ging rijkelijk rond. Wie wil weten waarom kan hieronder op de audio-link aanklikken, en/of meer beluisteren op www.fidan.nl.

Verder was de moeder van Franz von Chossy in de zaal aanwezig, terwijl de vaste bassist van de groep stijlvol werd vervangen door Tomas Merlo; maar daarnaast was er nog een nieuwe man die door Esra op het podium werd geroepen, vanwege de bewerking die hij had gemaakt van haar Straight Ahead, in de masterclass die 's middags door haar gegeven was (de eerste in een serie die de Lindenberg organiseert in samenwerking met de JIN-stichting, zie verder www.delindenberg.com). En zo kwam in de eerste set opeens Hüseyin Badilli uit de duisternis van de zitplaatsen naast haar in het licht te staan, skattend met de zangeres van het quintet alsof hij niet anders gewend was. Fay Claassen en Al Jarreau zouden op grond van hun skat-kwaliteiten improviserend moeten kunnen samenwerken, maar of ze het beter dan dit vlot samengestelde duo zouden doen, mag men zich oprecht afvragen. Het publiek was echter hoe dan ook de onvoorbereide winnaar, een 'gagnant impromptu'.
Badilli studeert momenteel, na een eerdere opleiding in de traditionele Turkse muziek, voor een tweede master's degree in de jazz-vleugel van het conservatorium te Rotterdam. Wie meer van hem wil horen en zien kan terecht bij www.myspace.com/hseyinbadilli .

Fidan: Esra Dalfidan (vocalen) - Franz von Chossy (piano) - Tobias Klein (basklarinet) - Tomas Merlo(bas) - Uli Genenger (drums), feat. Hüseyin Badilli (vocalen)


Get the Flash Player to see this player.foto's

laatste updates

Image
Martin Fondse Boy Edgar Tour 2018

De Boy Edgar Prijs  is de belangrijkste prijs voor Jazz muziek in Nederland. In 2017 ging deze prestigieuze prijs naar Martin Fonds. Hij verdient de prijs voor zijn veelzijdige en kleurrijke bijdrage aan de Nederlandse jazz- en muziekscene.  Vanavond presenteert Martin Fondse zich met een bijzonder Quintet dat speciaal voor deze Boy Edgar Tour is samengesteld. Martin Fondse, Claudio Puntin, Mete Erker,  Anna Serierse en Jörg Brinkmann. 

Martin Fondse is een meester in het verbinden van muzikale werelden. Dat verbinden doet hij al lang en op een meeslepende manier; hij zoekt musici bij elkaar, luistert naar klankkleuren en timbre. Volgens de jury van de Boy Edgar Prijs geeft Fondse “een geheel eigen dimensie aan de inmiddels uitgeholde term crossover”. Ook roemt de jury hem om zijn uitgesproken manier van arrangeren. ‘Martin Fondse tilt composities boven stijl en genre uit.’ Als toetsenist en vaak als vibrandoneonist, valt de omnivore muzikale geest van Fondse op. Voor hem bestaan geen grenzen tussen genres als klassieke muziek, jazz, latin en world – juryrapport Buma Boy Edgar Prijs 2017.

Bezetting: Martin Fondse (piano, vibrandoneon, synthesizers), Claudio Puntin,(klarinetten, elektronica), Mete Erker (saxofoons),  Anna Serierse (zang), Jörg Brinkmann (cello)

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.