Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@LUX - Nacht Van De Jazz

zaterdag 26 nov 2016

LUX Mariënburg 38-39 Nijmegen

JINJAZZ@LUX - Nacht Van De Jazz

LUX & JIN presenteren in het kader van de Nacht van de Jazz: Een dubbelconcert met Michiel Braam en The Sun Ra Arkestra.

Braam speelt stukken van het solo album “Gloomy Sunday” dat deze zomer is uitgekomen op het gerenommeerde Hongaarse label BMC. Dat album bestaat uit enkele composities uit het grote jazzrepertoire, zoals "The Man I Love” en Billie Holidays “Gloomy Sunday”, stukken die Braam zelf schreef en speelde met zijn diverse bands en associatieve improvisatie. Het album kreeg zeer lovende kritieken uit binnen- en buitenland. In Jazzsim schreef Ken Vos “In dit goed opgenomen concert worden zonder onderbrekingen de eigen stukken verbonden met de standards tot een geaccidenteerde, meeslepende suite”. De Belgische recensent Guy Peters schreef "'Gloomy Sunday' is een verdomd goed album op de wip tussen compositie en improvisatie, met respect voor het verleden én een eigen persoonlijkheid die onophoudelijk uit de speakers spat”. Rinus van der Heijden schreef voor JazzNu "Schitterend is ook Memories Of You van ragtimepianist Eubie Blake. Hoe Michiel Braam de dwingelandij van dat specifieke syncopisch ritme ontdoet is ronduit spectaculair”. En Nágu Sandor schreef voor Jazzma: “The Braam original "waving" piece "Ad Ball Pit Stop” is extremely virtuoso, one of the highlights of the album. Shifting from emotional to free playing. he album contains no break, Palm's "Eliza" - yeah, after the "Opus Walk" leads to the title song "Gloomy Sunday” and the process goes on; dazzling, dynamic music throughout”.

Sun Ra Arkestra

Dit jaar viert de 12-koppige band zijn 60-jarig bestaan met een heuse wereldtournee. Het is één van de laatste kansen om het legendarische The Sun Ra Arkestra in een club te zien. Redenen genoeg om dit optreden tijdens de Nacht van de Jazz niet te willen missen. LUX & JIN presenteren in het kader van de Nacht van de Jazz: The Sun Ra Arkestra. Dit jaar viert de 12-koppige band zijn 60-jarig bestaan met een heuse wereldtournee. Het is één van de laatste kansen om het legendarische The Sun Ra Arkestra in een club te zien. Redenen genoeg om dit optreden tijdens de Nacht van de Jazz niet te willen missen.

In 1980 speelde The Sun Ra Arkestra voor het laatst in O42 Nijmegen, een legendarisch twee-en-een-halfuur durend concert waar nu nog over gesproken wordt. In 2014 kwam het album ‘Babylon Live’ uit en met hun optreden bij het North Sea Jazz Festival in datzelfde jaar, lieten ze horen nog steeds een belangrijke rol te spelen in de ontwikkeling van de hedendaagse jazz en nog van begin tot eind te kunnen boeien.

‘Space is the place’
Van 1955 tot zijn dood in 1993 leidde de multi-instrumentalist en componist Sun Ra zijn Arkestra, een big band die avant-garde jazz en moderne elektronica moeiteloos combineerde. Ze bouwden een cultstatus op dankzij spektakelrijke concerten en hun zogenaamde ‘kosmisch afro-futurisme’. Sun Ra beweerde immers dat hij niet van deze, maar van de planeet Saturnus afkomstig was. Na de dood van Sun Ra zette één van de andere spilfiguren van het orkest, saxofonist Marshall Allen, zijn werk voort. Allen maakt ondertussen al 58 jaar lang deel uit van de band (langer dan Sun Ra zelf), maar weet op zijn 92e nog steeds de muziek van Sun Ra springlevend te houden.

Altsax en fluit: Marshall Allen / trompet: Cecil Brooks / vocalen en viool: Tara Middleton / vocalen en sax: Knoel Scott / tenorsax: James Stewart / baritonsax: Danny Ray Thompson / trombone: Dave Davis / piano: t.b.a. / gitaar: Dave Hotep / percussie en surdo: Elson Nascimento / contrabas: Tyler Mitchell / drums: Wayne Anthony Smith Jr

laatste updates

Topact

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.