JINJAZZ@Brebl - Stranger Than Paranoia

zaterdag 24 dec 2016

Brebl Honigcomplex Nijmegen

JINJAZZ@Brebl - Stranger Than Paranoia

Het 24e Stranger Than Paranoia festival vindt dit jaar plaats met vier avonden in Paradox Tilburg en een avond in Brebl Nijmegen. Dit kleinschalige smaak- en spraakmakende festival plaatst al sinds de oprichting in 1993 diverse muziekstijlen op één podium en overschrijdt grenzen: van jazz tot klassiek, van flamenco tot avant-garde, van big band tot strijkkwartet, van funk tot impro etc. Na de succesvolle 1e Nijmeegse editie zal het festival dit jaar wederom plaatsvinden. Met 3 zeer diverse optredens op Kerstavond geven wij jou de perfecte energie om de feestdagen door te komen. Wat kun je beter doen op deze avond?

Marciano Madretsma alias SNIGGY (beatbox)

Als zoon van een bekende Surinaamse zanger/gitarist is Madretsma begonnen op drums en keyboard. Later zocht hij een andere muzikale uitlaatklep en beatbox trok direct de aandacht van de jonge Marciano. Door veel naar dj’s te luisteren, instru-menten en stemmen te imiteren heeft Sniggy een volstrekt eigen stijl ontwikkeld. Hij onderscheidt zich van andere beatboxers door unieke geluiden te gebruiken en steekt de Amerikaanse 'human beatboxer Rahzel, Godfather of Noyze' naar de kroon.

Podium Trio (Wierbos - Van Kemenade - Kuiper)

foto: Stef Mennens

Genoemd naar de destijds door de SJIN (Stichting Jazz In Nederland) ingestelde Podium Prijs, een aanmoedigingsprijs voor Nederlandse jazzmusici is in 1985 het Podium trio ontstaan. Sinds die tijd speelden ze tussen 1985 en 2000 honderden concerten in binnen- en buitenland. Onvergetelijk waren hun concerten met de Amerikaanse funk/jazz tandem Tacuma en Rochester. Vanaf najaar 2014 komen ze als trio weer samen, een hernieuwde samenwerking. Oude en nieuwe stukken wisselen elkaar af in de (nog steeds) niet alledaagse bezetting van trombone, altsax en gitaar.

Wierbos, Van Kemenade en Kuiper zijn gelauwerde, zeer ervaren musici die in een oneindige trits van groepen spelen en gespeeld hebben en individueel vele cd’s gemaakt hebben. Het podium Podium Trio stond al lang op de wishlist van JIN Nijmegen en vanavond is het dan zo ver.

Bezetting: Wolter Wierbos (trb), Jan Kuiper (g), Paul van Kemenade (as)

Reeds & Deeds (homage aan Rahsaan Roland Kirk)

foto: Helen Arenz

Een eerbetoon aan deze gedreven Amerikaanse unieke saxofonist/componist en inventief improvisator Roland Kirk die wel drie saxofoons tegelijkertijd bespeelde. Hij stond ook bekend om zijn fenomenale beheersing van de circulaire ademhaling. Zijn pakkende composities zijn gedrenkt in de blues en worden met grote geestdrift en vrijheid gespeeld door Reeds And Deeds. Kirk-kenners; van de Graaf en Frans Vermeerssen zijn eigenzinnige saxofonisten, die voor veel vuurwerk garant staan. Voeg daarbij een gedreven ritme sectie bestaande uit contrabassist Arjen Gorter, drummer Makki van Engelen en pianist Michiel Braam dan heb je alle ingrediënten voor een gevarieerd en speels top concert.

Bezetting: Bo van de Graaf, Frans Vermeerssen, Efaim Truijlo  saxofoons, Michiel Braam piano, Arjen Gorter bas, Makki van Engelen drums.

Muziek: https://soundcloud.com/fransjv

Marzio Scholten’s Americana Trio

Na jarenlang furore te hebben gemaakt met zijn band IDENTIKIT laat gitarist Marzio Scholten (1982) nu van zich horen in triobezetting. Hij presenteert composities gebaseerd op zijn nieuwe, lovend ontvangen, soloproject We Never Left Town dat in januari 2017 uitgebracht is. Uitgangspunten zijn Scholten’s zoektocht naar eenvoud, zijn liefde voor de gitaar én Amerikaanse volksmuziekgenres als folk, blues, jazz en country. Samen met bassist Sean Fasciani en drummer Niek de Bruijn legt Scholten de nadruk op sound en songs; ingrediënten voor aardse en bezielde muziek.