Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - State of Monc

donderdag 13 mrt 2008

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - State of Monc


State of Monc

Arthur Flink (trumpet) - Hielke Praagman (electronica) - Jörgen Fleskens (bass) - Tuur Moens (drums) - Milan Bonger (sax) - Johan Hendrikse (toetsen) - Ben van den Dungen (sax) (spec. guest)

State of Monc geeft een ondubbelzinnige en overtuigende visie op de vraag hoe de jazz zich verder kan ontwikkelen. Op het snijvlak van stuwende dance, complexe breakbeats en traditionelere jazz, creëert deze Nederlandse zesmansformatie rondom Arthur Flink en Hielke Praagman een uniek, nieuw geluid dat een geheel eigen tijdperk inluidt.

Geschoold in de traditionele jazztraditie en opgegroeid in het dancetijdperk weet State of Monc met bijna argeloze vanzelfsprekendheid en heel veel lef een strakke elektronische sound te versmelten met pure jazz dmv akoestische instrumenten. Dat de band zijn muziek naar een geheel nieuwe stijl heeft getild, blijkt ook uit reacties van pers en publiek, die dit geluid maar lastig in woorden weten te vangen.
State of Monc brengt dat wat zij muzikaal te vertellen hebben met bijzondere levendigheid en variatie, waarbij ze spelen met de balans tussen elektronica, koperwerk en akoestische bas en percussie. Dit levert muziek op met de intelligentie en de ziel van jazz, gedreven door de energie van dance. State of Monc kreeg bekendheid bij het brede publiek in 2000, toen de groep in de finale stond van de meest prestigieuze muziekprijs: de Grote Prijs van NL. Het eerste album Hand to Mouth (EDM/City Groovez) werd kort daarna uitgebracht. Vanaf dat moment heeft de formatie een reputatie gevestigd door op festivals positieve verwarring te zaaien met deze nieuwe stijl van Nederlandse bodem en met internationale potentie. In september 2006 verscheen het langverwachte tweede album Clippertron bij Challenge Records: stevige en rauwe eigentijdsheid verwerkt in geraffineerde en verfijnde composities. Clippertron is geproduceerd door Michel Schoots (Urban Dance Squad) en State of Monc. Aan dit album werkten verder mee o.a. Mic hel van Schie en Ben van den Dungen.

Dat 'nu jazz' succesvol en vertakkend oprukt en de term 'jazz' positief verbreedt bewijst de nieuwe plaat van State of Monc nog maar eens. (Jazz&zo, Erno Elsinga)

Meer informatie: http://www.stateofmonc.com

Dit concert wordt georganiseerd door de Stichting Jazz & Impro Nijmegen.

Get the Flash Player to see this player.

laatste updates

Image
Mudita: Sanne Rambags/Koen Smits/Sjoerd van Eijck

Mudita is een trio in een bijzondere bezetting: Sanne Rambags – zang, Koen Smits – Trompet en Sjoerd van Eijck – Piano. In deze uitzonderlijke bezetting weten zangeres Sanne Rambags, pianist Sjoerd van Eijck en trompettist Koen Smits de rollen van hun instrument op een andere manier te benaderen en op zoek te gaan naar nieuwe klanken. Stilte en intimiteit zijn belangrijke elementen voor hun muziek. Het repertoire dat bestaat uit eigen composities wordt dan ook met veel intentie vertolkt en bewerkt met sfeervolle improvisaties, benaderd vanuit klank. De stukken worden voorzien van zelf geschreven poëzie of al bestaande gedichten van grote schrijvers, die zowel als tekst dienen maar ook gebruikt worden als improvisatie materiaal.

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.