Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@Brebl - Trio Almeida/Klein/van Duijnhoven

donderdag 08 okt 2015

Brebl Honigcomplex Nijmegen

JINJAZZ@Brebl - Trio Almeida/Klein/van Duijnhoven


Trio Almeida/Klein/van Duijnhoven

Een verkenningstocht van de beste jazz van de afgelopen 50 jaar!

Trio Almeida / Duynhoven / Klein is een akoestisch jazz trio met contrabassist Gonçalo Almeida en rietblazer Tobias Klein (ook samen actief in Spinifex). Zij bundelen hun krachten met drummer Martin van Duynhoven, de Boy Edgar Prijs winnaar van 1984 en al decennialang vaste waarde in ensembles van onder andere Theo Loevendie en Ab Baars. 

De muziek van Almeida / Duynhoven / Klein is geïnspireerd door verschillende soorten avontuurlijke jazz van de laatste 50 jaar.

Hun cd Vibrate in Sympathy is onlangs uitgebracht op het vooraanstaande jazzlabel Clean Feed. 

Bezetting: Tobias Klein (altsax, basklarinet, contrabas klarinet) - Gonçalo Almeida (contrabas) - Martin van Duynhoven (drums)Link: http://cleanfeed-records.com/product/vibrate-in-sympathy/


CD-bespreking

Het gaat goed met de Rotterdams-Portugese bassist Gonçalo Almeida. Zijn prachtige cd met het Lama Trio en Joachim Badenhorst (zie JF 242) is nog maar amper uit, of er ligt alweer een nieuw album van hem klaar. Voor ‘Vibrate In Sympathy’, opnieuw uitgebracht door het label Clean Feed uit zijn vaderland, komt hij met een nieuw trio. Ook dat is weer uiterst zorgvuldig samengesteld, en dat werpt zijn vruchten af. Altsaxofonist/basklarinettist Tobias Klein is behalve een bevlogen, emotionele blazer ook een componist die memorabele thema’s kan schrijven. En drumveteraan Martin van Duynhoven zou dankzij deze opname in het buitenland wel eens als goed bewaard Nederlands geheim kunnen worden ontdekt. Want de precisie, de melodieuze inslag en het spelplezier spatten er bij de 73-jarige slagwerker nog steeds vanaf. Mede door zijn bijdrage doet dit nieuwe trio soms denken aan het Ab Baars Trio, waarin Van Duynhoven eveneens structuur aanbrengt. Want daarin ligt de kracht van Almeida/Van Duynhoven/Klein. De muziek is compact, helder, gestructureerd en doet absoluut ter zake. In een aantal hommages maakt de groep duidelijk wat de inspiratiebronnen voor hun muziek zijn: Henry Threadgill (en dan vooral het trio Air, met bassist Fred Hopkins en drummer Steve McCall), Oliver Lake (die ook al zo’n heerlijk trio had met Reggie Workman en Andrew Cyrille) en Ornette Coleman, aan wie het akelig mooie titelstuk is opgedragen. Almeida is de perfecte postillion d’amour tussen Klein en Van Duynhoven met zijn prikkelende grooves en zijn zangerige strijkwerk. Dit is het begin van iets heel moois, daarover mag geen twijfel bestaan.

Herman te Loo

laatste updates

Image
Anderson-Bennink-Glerum-Van Kemenade 4tet

JIN heeft weer een internationale topact weten te boeken voor de jazzopening 2018. Niemand minder dan het internationaal vermaarde Anderson-Bennink-Glerum-Van Kemenade 4tet is te gast.

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.