JINJAZZ@Brebl - Trio Almeida/Klein/van Duijnhoven

Brebl Waalbandijk 14 Nijmegen

JINJAZZ@Brebl - Trio Almeida/Klein/van Duijnhoven

Trio Almeida/Klein/van Duijnhoven

Een verkenningstocht van de beste jazz van de afgelopen 50 jaar!

Trio Almeida / Duynhoven / Klein is een akoestisch jazz trio met contrabassist Gonçalo Almeida en rietblazer Tobias Klein (ook samen actief in Spinifex). Zij bundelen hun krachten met drummer Martin van Duynhoven, de Boy Edgar Prijs winnaar van 1984 en al decennialang vaste waarde in ensembles van onder andere Theo Loevendie en Ab Baars.

De muziek van Almeida / Duynhoven / Klein is geïnspireerd door verschillende soorten avontuurlijke jazz van de laatste 50 jaar.

Hun cd Vibrate in Sympathy is onlangs uitgebracht op het vooraanstaande jazzlabel Clean Feed.

Bezetting: Tobias Klein (altsax, basklarinet, contrabas klarinet) - Gonçalo Almeida (contrabas) - Martin van Duynhoven (drums)

Link: http://cleanfeed-records.com/product/vibrate-in-sympathy/

CD-bespreking

Het gaat goed met de Rotterdams-Portugese bassist Gonçalo Almeida. Zijn prachtige cd met het Lama Trio en Joachim Badenhorst (zie JF 242) is nog maar amper uit, of er ligt alweer een nieuw album van hem klaar. Voor ‘Vibrate In Sympathy’, opnieuw uitgebracht door het label Clean Feed uit zijn vaderland, komt hij met een nieuw trio. Ook dat is weer uiterst zorgvuldig samengesteld, en dat werpt zijn vruchten af. Altsaxofonist/basklarinettist Tobias Klein is behalve een bevlogen, emotionele blazer ook een componist die memorabele thema’s kan schrijven. En drumveteraan Martin van Duynhoven zou dankzij deze opname in het buitenland wel eens als goed bewaard Nederlands geheim kunnen worden ontdekt. Want de precisie, de melodieuze inslag en het spelplezier spatten er bij de 73-jarige slagwerker nog steeds vanaf. Mede door zijn bijdrage doet dit nieuwe trio soms denken aan het Ab Baars Trio, waarin Van Duynhoven eveneens structuur aanbrengt. Want daarin ligt de kracht van Almeida/Van Duynhoven/Klein. De muziek is compact, helder, gestructureerd en doet absoluut ter zake. In een aantal hommages maakt de groep duidelijk wat de inspiratiebronnen voor hun muziek zijn: Henry Threadgill (en dan vooral het trio Air, met bassist Fred Hopkins en drummer Steve McCall), Oliver Lake (die ook al zo’n heerlijk trio had met Reggie Workman en Andrew Cyrille) en Ornette Coleman, aan wie het akelig mooie titelstuk is opgedragen. Almeida is de perfecte postillion d’amour tussen Klein en Van Duynhoven met zijn prikkelende grooves en zijn zangerige strijkwerk. Dit is het begin van iets heel moois, daarover mag geen twijfel bestaan.

Herman te Loo

YOUNG VIP 2018 Kika Sprangers Large Ensemble

Nijmeegse Saxofoniste Kika Sprangers wint Young Vips 2018!

Kika Sprangers en Sebastiaan van Bavel zijn de jazztalenten van 2018, de nieuwe Young VIPs jaarlijks kiezen de programmeurs van de jazzpodia van Nederland de meest veelbelovende talenten uit, die zelf hun eigen muziek schrijven. Dit jaar zijn saxofoniste Kika Sprangers en pianist Sebastiaan van Bavel, de Young VIPs van 2018!

Deze avond is een samenwerking met Jazz In Arnhem alwaar het concert van Christian van bavel is op

Saxofoniste Kika Sprangers (1994) rondde vorig jaar met een ‘9 met onderscheiding’ haar Bachelor of Music aan het Utrechtse conservatorium af, waar ze studeerde bij Marc Scholten en Toon Roos. Intussen laat ze er geen gras over groeien: in een volle Cloud Nine/TivoliVredenburg presenteerde Kika haar ‘Large Ensemble’, een uitbreiding van haar kwintet met drie vocalisten en een blazerssectie, in februari verscheen haar eerste EP die lovende kritieken kreeg.

Zowel op alt- als op sopraansax wisselt Sprangers prachtig fluisterspel af met soepele, lyrische jazzlicks, terwijl de strak groovende band akoestische en elektronische klanken stijlvol met elkaar verweeft. Inspiratie haalt ze uit diverse stijlen noemt artiesten zoals Seamus Blake, Joshua Redman, Brad Mehldau en Maria Schneider als enkele voorbeelden.

Kika Sprangers is zeker geen onbekende in haar geboortestad Nijmegen. Op haar zestiende zette Sprangers al haar eigen 19-koppige orkest op waarmee ze

Doornroosje uitverkocht en de afgelopen jaren toerde ze door Nederland als leider van de saxofoonsectie van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest.

Kika Sprangers Nu al een grootse saxofoniste, bandleider en componist! Vanavond te zien met haar Large ensemble.

Benjamin Torbijn – Drums, Danny van Ruitenburg – Basgitaar, Eric Brugmans – Gitaar, Manuel Wouthuysen – Piano/toetsen, Sanne Rambags, Anna Serierse, Marit van der Lei – Vocals, Jessie Brevé – Basklarinet, Jenneke de Jonge – Hoorn, Ruben Drenth – Trompet, Camila Moukarzel Ortega – Fluit.

www.kikasprangers.nl