Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@Brebl - Cantata

donderdag 03 sep 2015

Brebl Honigcomplex Nijmegen

JINJAZZ@Brebl - Cantata


Cantata

De grensgebieden van klassiek, improvisatie en experimentele elektronica vloeien naadloos in elkaar over.

Met het bezwerende klankritueel ‘Cantata’ verkent gitarist en componist Bram Stadhouders een onontgonnen wereld. Na zijn succesvolle project ‘Henosis’ voor het North Sea Jazz Festival 2012 openbaren zich nieuwe wegen voor klankavonturier en ras improvisator Bram Stadhouders. Zijn grootschalige ‘Henosis’ is geschreven voor het Nederlands Kamerkoor en improvisatietrio, nu kiest Stadhouders voor een intense intimiteit. Drie musici op het podium vertellen een mystiek verhaal waarin eeuwen muziekdrama op geheimzinnige wijze samenspannen. Van spirituele madrigaalkunst en elektrificerend barok tot moderne opera en energieke trance die alle zintuigen prikkelt. Invloeden lijken van alle kanten binnen te stromen maar Stadhouders smeedt met vaste hand een ongrijpbare unieke taal. Met het in zes liederen opgedeelde ‘Cantata’ dalen Stadhouders en zijn musici onverschrokken de diepte in. Klassieke tenor Sebastian Brouwer vervult daarbij een vocale heldenrol vol emotionele en zielwringende zangsolo’s. Stadhouders op elektrische nylongitaar en elektronicatovenaar David Hoogerheide jagen de geest uit de fles en ontsluieren een verloren gewaande klankalchemie. De indringende zang en zwierig melodische gitaarlijnen worden elektronisch bewerkt en raken op vernuftige wijze met elkaar vervlochten. In zijn ‘Cantata’ vloeien de grensgebieden van klassiek, improvisatie en experimentele elektronica naadloos in elkaar over.

Bezetting: Bram Stadhouders (gitaar / compositie) - Sebastian Brouwer (tenorzang) - David Hoogerheide - (live electronics)

laatste updates

Image
Mudita: Sanne Rambags/Koen Smits/Sjoerd van Eijck

Mudita is een trio in een bijzondere bezetting: Sanne Rambags – zang, Koen Smits – Trompet en Sjoerd van Eijck – Piano. In deze uitzonderlijke bezetting weten zangeres Sanne Rambags, pianist Sjoerd van Eijck en trompettist Koen Smits de rollen van hun instrument op een andere manier te benaderen en op zoek te gaan naar nieuwe klanken. Stilte en intimiteit zijn belangrijke elementen voor hun muziek. Het repertoire dat bestaat uit eigen composities wordt dan ook met veel intentie vertolkt en bewerkt met sfeervolle improvisaties, benaderd vanuit klank. De stukken worden voorzien van zelf geschreven poëzie of al bestaande gedichten van grote schrijvers, die zowel als tekst dienen maar ook gebruikt worden als improvisatie materiaal.

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.