Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@Brebl - Cantata

donderdag 03 sep 2015

Brebl Waalbandijk 14 Nijmegen

JINJAZZ@Brebl - Cantata


Cantata

De grensgebieden van klassiek, improvisatie en experimentele elektronica vloeien naadloos in elkaar over.

Met het bezwerende klankritueel ‘Cantata’ verkent gitarist en componist Bram Stadhouders een onontgonnen wereld. Na zijn succesvolle project ‘Henosis’ voor het North Sea Jazz Festival 2012 openbaren zich nieuwe wegen voor klankavonturier en ras improvisator Bram Stadhouders. Zijn grootschalige ‘Henosis’ is geschreven voor het Nederlands Kamerkoor en improvisatietrio, nu kiest Stadhouders voor een intense intimiteit. Drie musici op het podium vertellen een mystiek verhaal waarin eeuwen muziekdrama op geheimzinnige wijze samenspannen. Van spirituele madrigaalkunst en elektrificerend barok tot moderne opera en energieke trance die alle zintuigen prikkelt. Invloeden lijken van alle kanten binnen te stromen maar Stadhouders smeedt met vaste hand een ongrijpbare unieke taal. Met het in zes liederen opgedeelde ‘Cantata’ dalen Stadhouders en zijn musici onverschrokken de diepte in. Klassieke tenor Sebastian Brouwer vervult daarbij een vocale heldenrol vol emotionele en zielwringende zangsolo’s. Stadhouders op elektrische nylongitaar en elektronicatovenaar David Hoogerheide jagen de geest uit de fles en ontsluieren een verloren gewaande klankalchemie. De indringende zang en zwierig melodische gitaarlijnen worden elektronisch bewerkt en raken op vernuftige wijze met elkaar vervlochten. In zijn ‘Cantata’ vloeien de grensgebieden van klassiek, improvisatie en experimentele elektronica naadloos in elkaar over.

Bezetting: Bram Stadhouders (gitaar / compositie) - Sebastian Brouwer (tenorzang) - David Hoogerheide - (live electronics)

laatste updates

Image
Carte Blanche Wiro Mahieu

Wiro Mahieu staat al 30 jaar op de planken daarnaast geeft hij ook al 30 les op De Lindenberg. Reden om deze Nijmeegse bassist te eren met een Carte Blanche.

Wiro zal vanavond een afwisselend programma presenteren met De Traditional Jazz Band van De Lindenberg,  Voyaging (Wiro Mahieu/Pleun van Dieren) en zijn “classic” Low Motion Trio met Jeroen van Vliet en Pieter Bast.

De Traditional Jazz Band van De Lindenberg staat al jaren onder de bezielende leiding van Wiro Mahieu en hebben inmiddels een gedegen repertoire opgebouwd variërend van Ellington tot Snarky Puppy. De band brengt met veel speelplezier een mix van stijlen van pop tot jazz. Een mooie opening van deze geweldige avond.

"Voyaging" is een bijzonder duo van Wiro Mahieu met zangeres Pleun van Dieren. Beiden leerden elkaar kennen op het ArtEZ conservatorium in Arnhem. Onlangs hebben ze elkaar weer opgezocht en zijn gaan werken aan nieuw repertoire. Vanavond spelen ze een mix van bestaande en eigen composities. Songs uiteenlopend van standards tot moderne jazz. Dit bas-zang duo daagt Wiro en Pleun uit in energie, avontuur en improvisatie. “Met Pleun spelen krijg je energie terug om met 2 als band te klinken. Contrabas en zang zijn 'fretless', de open pitch geeft avontuur, vrijheid en intimiteit.  

Het Classic  Low Motion Trio sluit deze avond rondom Wiro Mahieu af. Speciaal hiervoor komt het trio in originele bezetting samen: Wiro Mahieu – bas, Jeroen van Vliet – piano en  Pieter Bast – drums.

Het "Low Motion Trio" is een jazztrio van bassist en docent Wiro Mahieu. Een groep waarin hij de contrabas centraal stelt. Het trio bestaat sinds 1997 en speelde op nationale en internationale jazz-podia en festivals waaronder het North Sea Jazz Festival. Verder gaf het trio optredens in Nederlandse en buitenlandse radio en televisieprogramma's. Het trio toerde in 2000 samen met de helaas inmiddels overleden altsaxofonist Charlie Mariano. Bij deze gelegenheid speelt het ruim 20 jaar oude trio weer in de originele bezetting met Jeroen van Vliet en Pieter Bast. 

http://wiromahieu.com/lowmotion/ 

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.