Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@Brebl - Pumporgan + Michiel Braam/Pieter Douma/Makki van Engelen

donderdag 25 sep 2014

Brebl Waalbandijk 14 Nijmegen

JINJAZZ@Brebl - Pumporgan + Michiel Braam/Pieter Douma/Makki van Engelen


Pumporgan

Complexe ritmiek gaan een vernieuwend huwelijk aan met de dansbare grooves van het Hammond orgel. Grooves welke de luisteraar bij de lurven pakken en dwingen tot een wilde dans, die op elk moment ruimte kan maken voor een fantasierijk klankexperiment, of de andere hoek om kunnen denderen in een hypnotiserend staccato spervuur van noten.

https://soundcloud.com/jazzinbrebl/pumporgan-psychojive2-mp3
https://soundcloud.com/pumporgan/the-hoodoo-jive


Pumporgan

Dirk Bruinsma stelde de groep Pumporgan aanvankelijk speciaal voor het North Sea Jazz Festival 2011 samen. Hij voerde daarmee de compositieopdracht uit die hem voor dat jaar was verleend. Onder de titel Hijinks and Jitters schreef hij stukken in een nieuwe stijl die hij PsychoJive noemt. In deze hybride stijl gaan de typische complexe ritmiek van zijn composities voor eerdere groepen als Blast en Brown vs Brown een vernieuwend huwelijk aan met de dansbare grooves waarnaar de titel verwijst. Die grooves pakken de luisteraar bij de lurven en dwingen tot een wilde dans, die op elk moment ruimte kan maken voor een fantasierijk klankexperiment, of de andere hoek om kunnen denderen in een hypnotiserend staccato spervuur van noten (zonder de puls overigens los te laten). Omdat de leider regelmatig switcht tussen altsaxofoon en basgitaar, kan hij nu eens aanhaken bij de baritonsax van Christian Ferlaino (waardoor een mini blazers sectie ontstaat) en dan weer bij Mika Szafirowsky die dan de gitaar in plaats van de basgitaar oppakt, voor een meer elektrisch geluid. Nout Ingen Housz is precies de creatieve drummer die de band nodig heeft: strak waar het nodig is, maar ook een meester in subtiliteit en inkleuren. Dat laatste kan zeker ook gezegd worden van Wilbert Bulsink, die zijn Hammondorgel tegelijk ‘vintage’ en volstrekt eigentijds kan laten kinken. Want het aanstekelijke mengsel van avant-rock, rhythm & blues, rockabilly, swing en free jazz vraagt om een dergelijke flexibiliteit. Bij een aantal nieuwe stukken zijn er nu ook vocalen toegevoegd aan het groepsgeluid. Het maakt de mix van oude en nieuwe elementen nog contrastrijker.

Bezetting
Mikael Szafirowski - elektrische gitaar, basgitaar, vocalen
Wilbert Bulsink - hammond orgel, vocalen
Christian Ferlaino - baritonsax
Dirk Bruinsma - altosax, basgitaar, vocalen en composities
Nout Ingen Housz - drums, percussie, vocalen

foto's

laatste updates

Image
Doppler Trio + Triple Jump + Montis/Goudsmit/Directie

JIN neemt weer deel aan Easter Jazz met een afwisselend programma: Doppler Trio, Triple Jump; een nieuw kwartet met Michiel Braam, Dirk-Peter Kölsch, Pieter Douma en Jörg Lehnardt. De avond wordt knallend afgesloten met  Montis/Goudsmit/Directie. 

Een afwisselend programma dat geheel past in de lijn van JIN met elke woensdag jazz in Brebl! Nu Tijdens Easter Jazz een knallend programma in Trianon!

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.