JINJAZZ@LUX - Corrie van Binsbergen solo / Albert van Veenendaal en Alan Purves duo

woensdag 07 mei 2014

Corrie van Binsbergen (foto: Sigrid C. Degener)

Het jaar 2012 werd min of meer door toeval een jaar van zelfreflectie voor gitariste en componiste Corrie van Binsbergen. En ook het opnemen van een solo album was eigenlijk ongepland. Geheel onvoorbereid en tabula rasa nam ze plaats in de studio met als enige opdracht aan haarzelf om tijd toe te nemen en tijd toe te laten en liefst zo min mogelijk noten te spelen. Het resultaat is een verstild en contemplatief album: haar eerste solo album 'self portrait in pale blue'. De cd werd 29 december 2013 op het Brokken Festival in het Bimhuis gepresenteerd.

‘Een van de fraaiste cd’s op de valreep van 2013.’ JazzFlits, Herman te Loo
‘Een mijlpaal in de carrière van de gitariste.’ Parool, Jan Jasper Tamboer
‘Muziek van een overrompelende schoonheid.’ Caleidoscoop, Jan Willem Broek
‘Een van de mooiste platen van 2013. Corrie van Binsbergen is een klasse apart, een gitarist in de categorie van de intelligente, scherpe en spannende rockgitaristen als Frank Zappa of Marc Ribot, al doet ze hier af en toe ook wat aan Bill Frisell denken.’ Moors Magazine, Holly Moors

Corrie Van Binsbergen is gitariste, componiste en artistiek & zakelijk leider van Stichting Brokken, waarmee ze grensoverschrijdende projecten initieert, zoals Corrie en de Grote Brokken, een samenwerkingsverband van kopstukken uit de Nederlandse pop en jazz en de serie Schrijvers in Concert, een verrassende combinatie van muziek en literatuur, met onder meer Remco Campert, Kees van Kooten, Toon Tellegen en Ramsey Nasr. Ze ontving vele compositieopdrachten, maakte samen met Josse De Pauw een opera, schreef filmmuziek, heeft een eigen platenlabel en speelde daarnaast onder meer bij het Scapino Ballet en als gastsolist bij Conny Jansen Danst. In 1999 ontving Van Binsbergen de prestigieuze VPRO/Boy Edgar Prijs (jazz) en in 2012 werd ze genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie bewezen kwaliteit.

2ALS (foto: Hugo Gosse)

Albert van Veenendaal prepared piano & Alan Purves percussie, squeaky toys, etcetera

Two Al's spelen bizarre, vrolijke, uitbundige & melancholieke squeecky & freaky songs op geprepareerde piano en percussie. Een verrassende, fantasierijke wereld van ongehoorde klanken die rechtstreeks naar de ziel gaan, ter plekke gecreëerd door twee avontuurlijke musici. Hun eerste album And the Cowgirls Kept on Dancing kwam in december 2013 uit op het Brokken Records label van Van Binsbergen en werd ook op het Brokken Festival gepresenteerd. Met schrijver A.L. Snijders vormen ze het gelegenheidstrio Three Al’s.

‘Met afstand de vrolijkste cd die in 2013 van de persen is gerold.’ JazzFlits, Herman te Loo
‘Instant composing van de bovenste plank.’ Jazzenzo, Rinus van der Heijden
‘Een geweldig duo en een fantastisch album!’ Moors Magazine, Holly Moors
‘Een uniek en verbluffend hoorspel!’ Caleidoscoop, Jan Willem Broek

Albert van Veenendaal profileert zich sinds de jaren tachtig als pianist, componist en arrangeur. Hij speelt in zijn eigen groepen, en is een veelgevraagd sideman. Zijn ritmische opvatting en zijn beeldend vermogen vallen op in zijn spel. Sinds 2006 leidt hij samen met bassist Meinrad Kneer ook een eigen CD-label, Evil Rabbit Records, dat vooral geïmproviseerde muziek van Europese snit wil uitbrengen. Hij speelde/speelt met zeer veel uiteenlopende musici in binnen- en buitenland, componeerde voor theater- en dansvoorstellingen en is ook werkzaam als muziekdocent o.a. aan de HKU. De laatste jaren legt hij zich steeds meer toe op het prepareren van de vleugel. Hij creëert hiermee een volstrekt eigen klankenwereld.

De Schotse drummer en percussionist Alan Purves is een uniek figuur in de muziekscene. Sinds 1975 woont hij in Amsterdam, waar hij optreedt met dans- en theatergroepen en verschillende soorten bands. Al improviserend vindt hij zijn weg in allerlei genres, van jazz en rock tot Ierse folk en niet-westerse volksmuziek. Hij speelt in diverse groepen, en ook met de schrijversconcerten van Corrie van Binsbergen en als duo met Ernst Reijseger. Zijn begeleiding is soms discreet en soms juist uitbundig, waarbij hij opvalt door zijn ongebruikelijke opstelling en zijn grote verzameling bijzondere instrumenten: piepende rubberen speelgoedbeesten, zoemende plastic buizen, waterflessen, neusfluiten, mondharpen en zelfgemaakte instrumenten zoals brimbram, rockin' chair en glockenspiel guitar.

Jasper Blom, Sean Fasciani & Felix Schlarmann - WonderYears

Stevie Wonder veroorzaakte een muzikale aardbeving toen hij in de zeventiger jaren in relatief korte tijd een aantal legendarische platen uitbracht. Bijna alle composities uit die tijd groeiden uit tot hits en behoren sindsdien tot ons collectieve geheugen.