Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@LUX - Amina Figarova Sextet

woensdag 26 mrt 2014

LUX Mariënburg 38-39 Nijmegen

JINJAZZ@LUX - Amina Figarova Sextet
Componiste en pianiste Amina Figarova’s 12-de CD Twelve, haar debuut op het vermaarde onafhankelijke Duitse label In & Out, viert de jazz als internationale muziek en New York City als de plek waar rondzwervend jazzmusici zich het meest thuis voelen. Figarova schreef al snel nadat ze met haar man en muzikale partner, fluitist Bart Platteau, vanuit Europa naar Forest Hills, Queens, verhuisde, voor haar sextet een suite van songs. Twelve is daardoor doortrokken van hooggespannen verwachtingen, avontuurlijk gevoel en de nieuwe observaties die vrijwillige emigranten genieten, alsmede van zelfvertrouwen, creatieve energie en de genuanceerde voldoening die een artiest ervaart bij het op de juiste tijd op de juiste plaats te zijn.

Amina is geboren en getogen in Bakoe, Azerbeidzjan, Bart komt uit België, en samen zijn ze wereldburgers. Ze hebben veelvuldige getourd, daarmee een hecht ensemble ontwikkelend, dat ondanks wisselingen in de bezetting, een niet te imiteren eigen stem heeft gekregen door zich te concentreren op een repertoire, dat al bijna achttien jaar uit eigen composities bestaat. Gedurende die periode woonden Figarova en Platteau in Rotterdam. Deze plaats hebben ze ervaren als een comfortabele en zeer uitdagende uitvalsbasis voor hun loopbanen. Ze hebben samengewerkt met musici die gevestigd waren zowel in de US als in Europa en hebben door er een keer te spelen een circuit opgebouwd van gastvrije podia. Het Amina Figarova sextet heeft triomfen gevierd op het hoofdpodium van het Newport Jazz Festival, is vaak uitgenodigd op het New Orleans Jazz and Heritage Festival, oogst veel waardering bij kritiek en publiek in Chicago, Detroit, Paris, Amsterdam — en natuurlijk New York. In 2010 besloten ze de gewaagde grote overstap te maken naar the States, en sinds ze daar zijn, konden ze niet gelukkiger zijn.

‘Ik ben zo in balans’, zegt Amina, ‘Elk klein ding krijgt méér betekenis.’ Haar bewustzijn van een leven in focus is evident op heel de CD Twelve. Haar thema’s en arrangementen - als achtergrond voor de aanvullende en maar ook zeer persoonlijke uitwerkingen van Bart en ook van de tenor en sopraan saxofonist Mark Mommaas, trompettist Ernie Hammes, bassist Jeroen Vierdag en drummer Chris ‘Buckshot’ Strik, zijn een schildering van de fijnzinnigheid van haar reactie op de grote Amerikaanse metropool. Van "NYCST", een klankgedicht over de ‘anything-can-happen experience of late night subway tangos"’ tot "Maria's Request," een bas-piano-fluit trio van een delicaat tere intimiteit, slaan Amina's stukken de juiste toon aan, gebruik makend van echt mooie harmonieën om de voorbij stromende gedachten te vangen, die de kostbare momenten begeleiden, als de verbijsterende wirwar van het dagelijkse bestaan even onverwacht als diepgaand bevredigend op zijn plek valt.

http://www.aminafigarova.com

foto's

laatste updates

Topact

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.