Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@LUX - Vein (Zwitserland)

donderdag 27 feb 2014

LUX Mariënburg 38-39 Nijmegen

JINJAZZ@LUX - Vein (Zwitserland)


Vein

Het pianotrio Vein bestaat inmiddels een kleine tien jaar en bracht in die tijd maar liefst acht cd’s uit, als trio of als kwartet met saxofonisten als David Liebman of Greg Osby. Zie ook http://www.vein.ch

Tegenwoordig zijn de meeste jazz pianotrio’s sterk interactief, dat hoeft niet meer gemeld te worden, ook al kun je het niet altijd zomaar aannemen. En toch, ook bij de subtielste, de meest uitgesproken vormen van samenspelen is er altijd wel iemand in het trio, die de rol speelt van de primus inter pares – de pianist, natuurlijk (gewoonlijk en per definitie de leider van de groep). Juist daarom komen de pianist Michael Arbenz, drummer Florian Arbenz en bassist Thomas Lähns met hun eigen idee van muzikaal samenspelen. Wat ze willen bereiken met hun muziek – hun idee van de muziek - is niets minder dan het grootst mogelijke evenwicht tussen hun stemmen – beginnend bij de manier waarop ze hun eigen composities en arrangementen opzetten, en vervolgens in de delen voor de solo’s, die aan alle drie gelijk worden toegewezen. Het resultaat is een verbijsterende muzikale onderlinge samenhang, vol verrassende melodische, ritmische en dynamische wendingen, met de hoogste precisie gespeeld zelfs in de meest complexe, vervormde en kronkelige passages van hun composities, arrangementen en solo’s.


Musici

Michael Arbenz: piano
Thomas Lähns: bass
Florian Arbenz: drums

Florian Arbenz heeft tours en concerten en CD-producties gedaan met Kirk Lightsey, Greg Osby, Glenn Ferris, Wolfgang Puschnig, Bennie Maupin, Matthieu Michel, Claudio Pontiggia en anderen. In de klassieke muziek heeft hij als slagwerker gewerkt in talloze concerten en festivals (Luzerner Festspiele, Basler Musik Forum, Schleswig-Holstein Musik Festival), onder andere met Heinz Holliger, Kent Nagano and Paul Sacher. Verder heeft hij op het podium gestaan met soloconcerten in Europa en Zuid Amerika. In 2000 ontving Florian Arbenz de European Award of Culture als erkenning voor zijn intensieve betrokkenheid bij jazz en klassieke muziek.

Toen hij dertien was, kwam Thomas Lähns (1981, Basel) bij Tibor Elekes als leerling op de contrabas. In 2001 begon hij zijn studie contrabas op de Music Academy van Basel bij Wolfgang Güttler en Botond Kostyak. In 2008 haalde hij zijn concertdiploma. In de jazz heeft hij gespeeld met gerenommeerde musici al Greg Osby, Glenn Ferris, Dave Liebman, Wolfgang Puschnig, Christoph Stiefel en Marcel Papaux (met de laatste twee ook bij de JIN). In de klassieke muziek heeft hij gewerkt onder bekende dirigenten zoals Heinz Hollinger of Peter Eötvös en trad ook op als solist.

Michael Arbenz is de afgelopen jaren actief geweest als leider van verscheidene bands. Deze verzorgden overal in Europa concerten en namen meerdere cd’s op. Internationaal gerenommeerde musici als Greg Osby, Wolfgang Puschnig, Glenn Ferris, Muneer B. Fennell, Kent Carter, Matthieu Michel and Marc Johnson waren erbij betrokken. Hij gaf ook klassieke concerten met Pierre Boulez, Paul Sacher, Jürg Wyttenbach, the Ensemble Contrechamps and Hans Zehnder, en vele anderen.

foto's

laatste updates

Image
Doppler Trio + Triple Jump + Montis/Goudsmit/Directie

JIN neemt weer deel aan Easter Jazz met een afwisselend programma: Doppler Trio, Triple Jump; een nieuw kwartet met Michiel Braam, Dirk-Peter Kölsch, Pieter Douma en Jörg Lehnardt. De avond wordt knallend afgesloten met  Montis/Goudsmit/Directie. 

Een afwisselend programma dat geheel past in de lijn van JIN met elke woensdag jazz in Brebl! Nu Tijdens Easter Jazz een knallend programma in Trianon!

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.