Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@LUX - Barnicle Bill Trio featuring Bert Joris

woensdag 12 feb 2014

LUX Mariënburg 38-39 Nijmegen

JINJAZZ@LUX - Barnicle Bill Trio featuring Bert Joris


Barnicle Bill Trio (foto: Cees van de Ven)

Barnicle Bill Trio, in de pers genoemd als een van de hechtste en meest flexibele groepen in de vaderlandse jazz, doet in februari een serie concerten met de fenomenale Belgische trompettist/componist Bert Joris.

Bert Joris is naast zijn indrukwekkende staat van dienst als trompettist en bandleider minstens zo succesvol als componist. Hij werkt regelmatig samen met de Koninklijke Vlaamse Filharmonie en het Brussels Jazz Orchestra (BJO).

“...Nergens is de muziek zwaar of te dik aangezet, ze fladdert met een verraderlijke lichtheid, swingt onvoorstelbaar dankzij de onnadrukkelijke groove van het collectief...” Mischa Andriessen - Trouw

Bezetting
Bert Joris - trompet
Miguel Martinez - altsax
Mark Haanstra - akoestische basgitaar
John Engels - drums

http://www.barniclebilltrio.nl
http://www.bertjoris.beMiguel Martinez studeerde altsaxofoon aan het Amsterdam Sweelinck Conservatorium bij Tim Armacost en Jim Hartog en studeerde in 1992 met de hoogst mogelijke onderscheiding af. Miguel Martinez heeft met zijn bands veel prijzen en competities gewonnen waaronder Swingin Groningen, 14th Europe Jazz Contest in Bel­gië, Trossesjun Big Band Festival, International Jazz Contest Getxo, Bilbao en the Heineken Crossover Award. Miguel studeerde in New York, bij o.a. Kenny Garrett, Lee Konitz, Jackie McLean, Donald Harrison en Dick Oatts. Met zijn band Martinez Move bracht hij een 4de CD uit: 4:51 AM.

Miguel organiseerde vele concerten en tours voor zijn bands Martinez Move, Miguel Martinez Trio en Los Hermanos Martinez, zowel nationaal and internationaal. Hij is vast lid van de New Cool Collective Big Band. Miguel Martinez doceert in Groningen aan het Prins Claus Conservatorium.

Mark Haanstra (1974) is een van de meest gevraagde basgitaristen in Nederland. Zijn herkenbare sound, groove en flexibiliteit maken hem aantrekkelijk voor vele musici, bands en orkesten in alle genres. Hij won verschillende prijzen, onder meer de ‘Dutch Jazz Competition’ met het ‘Nemesis Quartet’ (1994), ‘Geel’ (1998) and ‘Agog’ (2002). Hij is vast lid van Yuri Honing’s Wired Paradise. Sinds 2004 is hij docent basgitaar en ensemble bij het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

John Engels (Groningen, 13 mei 1935) is een Nederlandse jazzdrummer. Hij speelde onder meer met Stan Getz, Clifford Brown, Ben Webster en Chet Baker. Hij kreeg een Bird-Award op het North Sea Jazz Festival (1985), de Boy Edgar Prijs (1989) en kreeg zes Edisons voor zijn platen. Engels stamt uit een muzikale familie: zijn vader was een professionele drummer. Zijn interesse voor de jazz werd vooral gewekt door een aantal concerten in de serie Jazz at the Philharmonic, waar zijn vader hem mee naartoe nam. Hij zag hier onder andere Hank Jones en Ray Brown. In navolging van zijn vader ging Engels in 1953 ook met drummen zijn geld verdienen. Hij speelde in het trio van Pia Beck en met de Surinaamse saxofonist Kid Dynamite en was tien jaar lang de vaste slagwerker van de groep van Cees Slinger, Diamond Five. Hij was lid van de bigband van Boy Edgar en speelde met Louis van Dijk en Jacques Schols voor radio en televisie. Engels speelde met talloze muzikanten, naast de genoemde verder onder meer met Cab Kaye, Dizzy Gillespie, Johnny Griffin, Phil Woods, Tommy Flanagan, Hank Jones, Sonny Stitt en Wynton Marsalis. Hij speelde op zo'n 160 platen mee. Als hoogtepunt in zijn carrière noemt Engels zelf de tournee die hij met trompettist Chet Baker door Japan maakte. Hier verschenen twee platen van, evenals een dvd. Van 1987 tot 1993 en van 2000 tot 2002 kreeg hij elk jaar de Benelux Award voor de beste drummer.

Voor deze tour heeft het trio als speciale gast uitgenodigd de Belgische trompettist Berst Joris.


Bert Joris

De jazztrompettist Bert Joris (België, 1957) zette de Vlaamse / Belgische jazz mede op de kaart en zijn naam is nauw verbonden met andere nationale jazzlegendes als Toots Thielemans en Philip Catherine alsook met andere welbekende hedendaagse trompettisten. Joris heeft niet alleen een gedegen reputatie opgebouwd als improvisator maar ook als componist, arrangeur en leraar. Zijn composities worden gespeeld door orkesten over de hele wereld en de naam Bert Joris is een stijl en een merk geworden. Een groot deel van de erkenning voor zijn werk heeft hij te danken aan zijn ontvankelijkheid voor andere kunstvormen. Ook al zijn zijn filmmuziek en werken voor symfonieorkest van een buitengewoon hoog niveau, Bert Joris is zichzelf gebleven: herkenbaar, persoonlijk en altijd met een blue note.

http://www.bertjoris.be

foto's

laatste updates

Topact

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.