Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@LUX - Winnaar compositieopdracht 2013 North Sea Jazz Festival, Guillermo Celano

woensdag 06 nov 2013

LUX Mariënburg 38-39 Nijmegen

JINJAZZ@LUX - Winnaar compositieopdracht 2013 North Sea Jazz Festival, Guillermo Celano


Guillermo Celano (foto: Hiroshi Ono)

Jaarlijks wordt aan een in Nederland wonende muzikant de eervolle opdracht verstrekt om een compositie te schrijven voor het Noord Sea Jazz Festival en deze daar uit te voeren. In 2013 is dat de in Amsterdam woonachtige Argentijnse gitarist Guillermo Celano. Dit is het project ‘Erasing Borders’ geworden, dat hij brengt met CBG (Celano / Baggiani Group), de band, die hij samen met zijn maatje, de eveneens Argentijnse drummer Marcos Baggiani, al een flink aantal jaren runt. Met hun bruisende mengsel van jazz, rock, Europese geïmproviseerde muziek en Argentijnse roots speelden ze vier cd’s vol. De groep heeft een nieuwe bezetting gekregen in verband met ‘Erasing Borders’. De Belgische rietblazer Joachim Badenhorst en bassist Clemens van der Feen zijn twee nieuwe sparringpartners die in creativiteit en avontuurlijkheid niet voor hen onder doen. De aanstekelijke grooves en warmbloedige melodieën van hun composities moeten de rest doen.


Guillermo Celano (foto: Hiroshi Ono)

Muziekvoorbeelden:
…Celano won dit jaar de Compositieopdracht North Sea Jazz, waarbij zijn kwaliteiten als componist zijn beoordeeld en niet zozeer die van uitvoerend musicus. De jury vond onder meer dat hij vormvastheid toont in zijn gelaagde composities, zonder in clichés te vervallen, hij maakt gebruik van bestaande structuren, maar hanteert die vrijelijk.
Dat hij zijn werk ook uitstekend kan vertolken, bleek gisteravond, toen hij zijn nieuwe project Erasing borders presenteerde.
Hier en daar sijpelt de melancholie van de Argentijnse tango door, maar de band spreekt toch vooral een universele taal. Na precies één minuut barst al een drumsolo los, hoogst ongebruikelijk. Baggiani kleurt de ruimtes met alle mogelijk materialen, Joachim Badenhorst rukt zich los van de standaardtaal van de basklarinet door die als een saxofoon te laten scheuren en Clemens van der Feen doet je geloven dat het bespelen van de bas de grootste noodzaak is in het leven. Celano speelt noten die niet voorspelbaar zijn, maar verrassend, zonder dat het ondoorgrondelijk wordt. Het concert eindigt vanuit een shijnbaar onpeilbare orgie in een vredig samenspel.

- Jan Jasper Tamboer

Zie verder: http://www.cbg-music.com

laatste updates

Image
Jasper Blom, Sean Fasciani & Felix Schlarmann - WonderYears

Stevie Wonder veroorzaakte een muzikale aardbeving toen hij in de zeventiger jaren in relatief korte tijd een aantal legendarische platen uitbracht. Bijna alle composities uit die tijd groeiden uit tot hits en behoren sindsdien tot ons collectieve geheugen. 

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.