JINJAZZ@DeGoffert - CD-presentatie eBraam ft. Benjamin Herman en Ulrieke von Meier

zondag 30 jun 2013

De Goffert Steinweglaan 2 Nijmegen

Op zondagavond 30 juni treedt eBraam samen met gastmuzikanten Benjamin Herman en Ulrieke von Meier op in het openluchttheater De Goffert. Het dit jaar verschenen album ‘3’ zal hierbij centraal staan. Deze formatie – bestaande uit Michiel Braam (toetsen), Pieter Douma (basgitaar) en Dirk-Peter Kölsch (drums) – mixt improvisaties met jazz, funk en rock. George Duke, Soft Machine en Ten Years After zijn inspiratiebronnen.

Het album ‘3’ is een verwijzing naar de plaat ‘Third’ van Soft Machine, een inspiratiebron van het trio. Tevens is het getal 3 de rode draad in verschillende composities, dit komt onder andere tot uiting middels drieklank, terts, wals en de stelling van Pythagoras. Met deze cd zal eBraam zich nog meer dan voorheen bewegen op het terrein van de rockmuziek. Het eerder verschenen album ‘Non-Functionals!’ werd door het Amerikaanse blad All About Jazz uitgeroepen tot een van de beste albums van dat jaar.

Het trio ontstond in 2006 onder de naam het Wurli Trio, als tegenhanger van Braam’s akoestische Trio BraamDeJoodeVatcher. In 2011 werd de Wurli ingeruild voor een moderne Nord Stage Ex, vanwege een breder palet aan geluiden. Vanaf dat moment heet de groep eBraam.

eBraam is stilistisch afwijkend van Braam’s andere projecten. De ritmische basis is rock-georiënteerd. Net zoals in zijn andere groepen zijn improvisatie en het gebruik van korte stukken die daartoe uitnodigen de belangrijkste elementen. Bij eBraam doet hij dit met een instrumentarium dat doorgaans niet wordt geassocieerd met improvisatiemuziek.

Bezetting
Pieter Douma (basgitaar), Dirk-Peter Kölsch (drums) en Michiel Braam (toetsen).

Pers
“Michiel Braam laat de Wurlitzer zingen in prachtig melodieuze fragmenten, laat hem loeien, bulderen en steigeren als een wilde stier. Maar in elke noot brengt het trio luistermuziek, die de ene keer de kant van de jazz opgaat, de andere die van popmuziek. Nergens worden echter concessies gedaan.” (Rinus van der Heijden, www.jazzenzo.nl)

Dit is een concert van Stichting Bik Bent Braam, ondersteund door Doornroosje en JIN.

VLEK! “Music On The Far Side Of The Moon”

VLEK: stuwende dance-beats, pakkende melodieën, vuige rock-riffs, gedreven solo’s, Africana, intieme miniatuurtjes en filmische vergezichten.