Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@LUX - Duo Jorrit Dijkstra altsax / Jeb Bishop trombone Solo Wiek Hijmans elektrische gitaar

woensdag 29 mei 2013

LUX Mariënburg 38-39 Nijmegen

JINJAZZ@LUX - Duo Jorrit Dijkstra altsax / Jeb Bishop trombone Solo Wiek Hijmans elektrische gitaar

Vanavond een dubbelconcert met twee verschillende sferen. Voor de pauze twee blazers, die dan weer meditatief dan weer groovend de tijd voor bij laten vliegen. Jorrit Dijkstra is een Nederlandse saxofonist en componist, die al weer vele jaren in de VS woont en vanuit zijn circuit daar de uit Chicago afkomstige trombonist Jeb Bishop meeneemt, onder andere bekend door zijn samenwerking met Ken Vandermark. Samen maakten ze in 2012 een prachtige cd: 1000 words, die in de VS met zeer veel waardering is ontvangen en opdook in allerlei top 10’s van 2012.

Link: http://driffrecords.bandcamp.com/album/1000-words
Na de pauze gaat het een heel andere kant op, gitaar en elektronica. Wiek Hijmans heeft zichzelf tot taak gesteld om de elektrische gitaar een volwaardige rol binnen de (hedendaagse) gecomponeerde muziek te geven. Hij vertolkt daartoe composities die speciaal voor het instrument zijn geschreven, en soms ook speciaal voor hem. Hij treedt geregeld als solist op, en is als gast te horen bij groepen als Nieuw Ensemble, ASKO/Schönberg Ensemble, Ensemble musikFabrik en diverse klassieke orkesten. In 200, 2007 en 2012 organiseert hij internationale elektrische gitaarfestivals.


Wiek Heijmans

Daarnaast is hij een avontuurlijke improvisator, die opduikt in groepen waarin ook compositie een grote rol speelt, zoals zijn eigen formatie Kenvermogen, het Maarten Altena Ensemble, Trio Continuo en Elastic Jargon. Maar hij doet ook regelmatig soloprojecten. Onlangs is een nieuwe solo cd uitgekomen: One Hour. Op deze cd komt wellicht niet de hele, dan wel een zeer groot deel van de geschiedenis van de elektrische gitaar langs, van herkenbare melodielijnen en riffs tot het hele scala aan klankexpressie, dat er met een elektrische gitaar mogelijk is. En alles in de vorm van zich geleidelijk ontwikkelende soundscapes.

Link: http://www.muziekencyclopedie.nl/action/entry/Wiek+Hijmans

laatste updates

Image
Jasper Blom, Sean Fasciani & Felix Schlarmann - WonderYears

Stevie Wonder veroorzaakte een muzikale aardbeving toen hij in de zeventiger jaren in relatief korte tijd een aantal legendarische platen uitbracht. Bijna alle composities uit die tijd groeiden uit tot hits en behoren sindsdien tot ons collectieve geheugen. 

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.