Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@LUX - Young VIPS - Kapok (Morris Kliphuis) / The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble (Reinier Baas)

woensdag 15 mei 2013

LUX Mariënburg 38-39 Nijmegen

JINJAZZ@LUX - Young VIPS - Kapok (Morris Kliphuis) / The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble (Reinier Baas)

Jazz talenten Reinier Baas en Morris Kliphuis zijn de Young VIPs 2013Reinier Baas


Kapok (foto: Krijn van Noordwijk)

Tournee maart, april, mei 2013

In 2013 vindt de 15e editie van de Young VIPs Tournee plaats, dé jaarlijkse jazztournee voor buitengewoon talent met hoogwaardig eigen repertoire. Het dubbelprogramma op toonaangevende jazzpodia bestaat dit jaar uit gitarist Reinier Baas met The More Socially Relevant Jazz Ensemble en de winnaar van de Dutch Jazz Competition: Morris Kliphuis met zijn trio Kapok.

Muziekfragmenten


Reinier Baas & The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble De jonge gitarist, componist en bandleider Reinier Baas is de oprichter van The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble, een jong kwintet met louter topnamen: Ben van Gelder en Maarten Hogenhuis (altsaxofoon), Sean Fasciani (contrabas), Mark Schilders (drums) en Reinier Baas zelf op gitaar. Hij wordt unaniem geprezen om zijn durf, muzikaliteit en uniciteit. Baas brengt jazzmuziek met een rock-attitude. Zijn door hemzelf geproduceerde debuut is een origineel album met doordachte composities, grotendeels van eigen hand. In november 2012 kwam zijn tweede album uit. Baas speelt inmiddels zowel in het Bimhuis als in het Concertgebouw en zowel op North Sea Jazz als op Lowlands.

De pers over Reiner Baas
‘Baas is meteen opgenomen in de wereld van de groten, in elk geval in Nederland.’ - Trouw ‘Eén van de opvallendste jonge jazzmusici van Nederland.’ - NRC Handelsblad ‘De techniek van Baas maakt indruk.’ **** - Volkskrant ‘De 26-jarige Baas bewijst met 'More Socially Relevant Jazz Music' de status van beloftevol al te zijn ontstegen’ – Jazzenzo

Bezetting: Reinier Baas (gitaar), Ben van Gelder en Maarten Hogenhuis (altsaxofoon), Sean Fasciani (contrabas), Mark Schilders (drums)

http://www.reinierbaas.com


Morris Kliphuis & Kapok

Morris Kliphuis is een klassiek geschoold hoornist, maar begeeft zich vooral in de jazz en improvisatie muziek. Hij maakt onder andere deel uit van het Kyteman Orchestra. Verder componeert hij geregeld voor klassieke orkesten en big bands. Met zijn trio Kapok won hij in 2012 de Dutch Jazz Competition. De jury van de Dutch Jazz Competition 2012 bestond uit saxofonist Sjoerd Dijkhuizen, trompettist Jan van Duikeren en Volkskrant jazzjournalist Tim Sprangers. De jury was unaniem in zijn oordeel over de winnaar: “Kapok blinkt uit in originaliteit en inventief samenspel, speelt lekker ongepolijst en spontaan. Met een overdonderend rijke, beeldende set weet Kapok een geweldige spanning op te roepen.”
Kapok bestaat naast Morris Kliphuis (hoorn) uit Timon Koomen (gitaar) en Remco Menting (drums). Een trio dat zich naar eigen zeggen niets aantrekt van de gebaande paden. Met een ongebruikelijke bezetting van hoorn, gitaar en drums gaat het drietal op zoek naar nieuwe klanken en ritmes. Het debuutalbum Flatlands werd opgenomen in de Kytopia-studio en dit jaar uitgebracht.

De pers over het debuutalbum van Kapok
‘Een van de leukste Nederlandse jazzplaten van de afgelopen jaren’ - De Volkskrant ‘Verontrustend goed (...) een eigenaardige synergie, die moeiteloos de aandacht van de avontuurlijke luisteraar opeist. Een absolute aanrader’ - Jazzenzo.

Bezetting: Morris Kliphuis (hoorn), Timon Koomen (gitaar), Remco Menting (drums)

http://www.kapokmusic.com 

Tournee 2013
De Young VIPs 2013 gaan van maart t/m mei op tournee langs de toonaangevende jazzpodia in Nederland. De exacte data worden binnenkort bekendgemaakt.

Recensies
http://youngvips.nl/young-vips-in-de-kranten/

VIP & JazzVip
De Vereniging van Jazz- en Improvisatiemuziek Podia (VIP) is een samenwerkingsverband van 25 Nederlandse jazzpodia. Eén van de activiteiten van de VIP is, sinds 1997, de organisatie van de jaarlijkse ‘Young VIPs tour’. Vanaf 2013 wordt de organisatie van die tournee belegd bij Stichting JazzVip. De programmering van de tour blijft in handen van de VIP.
Young VIPs 2013 wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten en VSB fonds.

foto's

laatste updates

Image
StarkLinneman Quartet

De formatie StarkLinnemann heeft sinds de oprichting in 2012 met uiteenlopende bezettingen laten zien zeer veelzijdig te zijn wat betreft muziekstijlen. Dit is te horen op de albums Awake (2014), Transcending Chopin Volume 1 (2016) en Transcending Chopin Volume 2&3 (2016).  

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.