Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@LUX - Marzio Scholten 'Hologram 5'

woensdag 24 apr 2013

LUX Mariënburg 38-39 Nijmegen

JINJAZZ@LUX - Marzio Scholten 'Hologram 5'


Hologram 5 (foto:Tom Beek)

Na jarenlang furore te hebben gemaakt met zijn Marzio Scholten Group, drie lovend ontvangen albums en tours in binnen- en buitenland presenteert gitarist Marzio Scholten voor het eerst sinds vijf jaar een gloednieuw project: ‘Hologram 5’. ‘Marzio Scholten Hologram 5’ is een wervelend, modern kwintet bestaande uit gitaar, twee saxen (alt en tenor) en een spetterende ritmesectie. Met gitaar als enigst harmonie-instrument is de sound van deze groep rauw, avontuurlijk en modern. De muziek is een combinatie van moderne jazz met indie rock en heeft wat weg van bekende groepen als Kneebody en Jaga Jazzist.

Het front van gitaar en twee saxen - bestaande uit jonge sterren Lars Dietrich (bekend van o.a. het New Yorks collectief The Story) en Yaniv Nachum (o.a. bekend van de Marzio Scholten Group) – zorgt ervoor dat de thema’s sterk, origineel en avontuurlijk ten gehore gebracht worden. Gestuwd door een kokende ritmesectie – bestaande uit Sean Fasciani op elektrisch bas en afwisselend Mark Schilders of Kristijan Krajncan op drums - zorgt dit voor een modern, rauw en fris geluid in de hedendaagse jazz-scene. Een album wordt verwacht in 2013.


Bezetting

Marzio Scholten - gitaar
Lars Dietrich - alt
Yaniv Nachum - tenor
Sean Fasciani - bas
Kristijan Krajncan - drums

http://www.marzioscholten.com

https://soundcloud.com/marzioscholten/the-great-race
https://soundcloud.com/marzioscholten/the-architect


Recensie

Jazzenzo: Kees Schreuders:
Jazz met meeslepende scheuten rafelige rock
CONCERTRECENSIE: Marzio Scholtens Hologram 5, Mirliton Theater Utrecht 16 November 2012

U Jazz, dat afgelopen jaar als reactie op het sluiten van het SJU-jazzpodium is opgericht, wil maandelijks jazzconcerten gaan organiseren. Locatie voor deze serie is één van de beter bewaarde geheimen van Utrechts Hoog Catharijne: het Mirliton Theater. Een klein, prettig en intiem theater dat in de jaren zeventig de bakermat was voor de Utrechtse kleinkunst-scene en recentelijk voor cultureel Utrecht, weer gerenoveerd en al heropend is.


Marzio Scholtens Hologram 5 trad in de serie ‘In de club’ van U Jazz op in het Mirliton Theater in Utrecht.

Als opener voor deze serie ‘In de club’-concerten treedt Marzio Scholtens Hologram 5 aan. Begin dit jaar bracht de Marzio Scholten Group het goed ontvangen album ‘Voids, Whispers & Echoes’ uit. Voortvarend en bevlogen richt Scholten zich nu op dit nieuwe project. De kern van drummer Mark Schilders en tenorist Yaniv Nachum wordt hiervoor aangevuld met generatiegenoten Lars Dietrich op altsax en Sean Fasciani op elektrische bas.

Marzio’s composities en spel bewegen zich graag op het kruisvlak waar jazz de pop en rock ontmoet. Maar, volgens Scholten, nu wat rauwer en avontuurlijker. Het leeuwendeel van het concert bestaat dan ook uit nieuwe composities, die voor dit project geschreven zijn.Nieuwe koers

Het vijftal, dat voor het eerst voltallig optreedt, wil blijkbaar meteen de nieuwe koers duidelijk maken en trapt af met de bekende Massive Attack-compositie ‘Teardrop’. Wat meteen opvalt is dat de gitaar als enige harmonie-instrument een veel completere rol speelt en dat Scholtens fraaie akkoordenspel de plaats krijgt die het verdient. Zijn idioom is naast het delicaat lyrische solowerk, wat we van hem gewend zijn, qua klank wat gruiziger en voller geworden.De inventieve composities bevatten ook meer rafelige en meeslepende rockelementen. Vaak thematisch opgebouwd door stevige motieven en riffs, breaks en unisono-refreinen met alle ruimte voor de improviserende partijen van gitaar en saxen. Het thema is telkens het vertrekpunt om te gaan rekken en trekken en vaak tot een meeslepende epische slotpassage te komen.


Marzio Scholten, Mark Schilders, Lars Dietrich, Sean Fasciani en Yaniv Nachum.Naast Scholten zelf is met name Nachum als solist deze avond goed op dreef. Schilders weet te boeien met z’n bijna niet in te tomen vinnige en puntige spel vol organische ritmestructuren. Dietrich en Fasciani spelen met passie, maar lijken eerst nog een beetje naar hun plek in het geheel te zoeken.Maar tijdens het crescendo van de avond, het nummer ‘Hologram’, lijkt alles en iedereen op z’n plaats te vallen: een pakkend thema door slaggitaar neergezet, met een unisono melodie door de saxen, die ruimte laat voor verschillende bezwerende solo’s, groovend ondersteund door bas en drums.

Doseren

Marzio Scholten verstaat de kunst van het doseren. Aandacht pakken en vasthouden door tegenstellingen, in verhouding tot elkaar neer te zetten: spanning naast ontlading; uptempo naast midtempo; subtiel ijl naast vol ruw; jazz naast pop en rock; landschappelijk naast stedelijk, enzovoort. Voor alles blijft het jazz, weliswaar qua klankkleur en composities op smaak gebracht met flinke scheuten rock en pop.

In 2013 volgt het album van dit project.

laatste updates

Woodnote

Het Woodnote kwintet is een jazz kwintet bestaande uit 5 jonge muzikanten van het Codarts conservatorium in Rotterdam. Vooraan de band staat een energieke blazerssectie van twee saxofoons, die geregeld versterkt worden door een toegevoegde gitaarpartij. Hierdoor klinken de themas sterk, origineel en avontuurlijk en krijgt de blazerssectie een eigen klank die zich onderscheidt van andere andere bands.

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.