Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@LUX - Zapp4 speelt Radiohead Songbook

zondag 20 jan 2013

LUX Mariënburg 38-39 Nijmegen

JINJAZZ@LUX - Zapp4 speelt Radiohead Songbook
Radiohead is in zijn muziek niet voor één gat te vangen. Deze bevlogen Engelse rockband heeft zich onsterfelijk gemaakt met zijn originaliteit, pakkende songs en vernieuwingsdrift. Zij schuwen het experiment niet en laveren tussen snerpende gitaren, drones en mysterieuze electronica. De altijd herkenbare zang van Thom Yorke en de soms bijna barokke harmonieën onderscheiden zich van andere eigentijdse bands en maken Radiohead tot een van de meest populaire rockbands van deze tijd.

In 2012 waagt Zapp 4 zich aan The Radiohead Songbook. In dit programma vertolken de vier strijkers op geheel eigen wijze nummers uit het oeuvre van een van de meest succesvolle popgroepen sinds The Beatles en zet nummers als Paranoid Android en We suck young blood volledig naar hun hand. De speelsheid en tijdloze lyrische benadering van Radiohead sluit naadloos aan op die van Zapp 4. Geen klakkeloze covers, maar frisse bewerkingen waarbij de kern van iedere song intact wordt gelaten en een universum van nieuwe Zappiaanse mogelijkheden de muziek van Radiohead verrijkt. Onlangs verscheen hun Radiohead-cd We suck young blood.

‘De vier strijkers van Zapp 4 zijn als beeldhouwers te werk gegaan en hebben de nummers van Radiohead net zo lang uitgehakt tot de gloeiende harde kern van de arrangementen overbleef, het ritme tokkelend, verschillende melodielijnen tegen elkaar instrijkend, alles van stilte tot climax perfect getimed.’ (Maartje den Breejen, Het Parool, 17-10-12)

‘Zapp4 ou la nouvelle drogue douce venue de Hollande.’ (Zapp 4 of de nieuwe softdrug uit Nederland.) (Jean-Georges Prince, L'Orient le Jour (Libanon), 21-05-12)

Zapp4 (foto: Merlijn Doomernik)

Zapp 4 is een band met de bezetting van een strijkkwartet en combineert groove, improvisatie en fantasie met gepassioneerde soli. Zapp 4 staat voor een energieke live-act waar de vonken van afspatten. Ze ronken, funken, knarsen, hameren en glinsteren dat het een lieve lust is. Met composities van eigen hand bereiken ze een divers publiek. Zo kun je Zapp 4 op zowel Lowlands als in Het Concertgebouw tegenkomen. Deze groovemachine onder de strijkkwartetten wordt, sinds het winnen van de prestigieuze Kersjesprijs in 2005, ook internationaal geprezen. Grenzen worden steeds verlegd en hun flitsende performance bezit een flinke dosis eigenwijsheid en humor. Wie een concert van Zapp 4 bijwoont, komt gegarandeerd met een brede grijns naar buiten!

NRC Handelsblad: “Zapp 4 is een prachtige telg uit die typisch Nederlandse traditie van niet te categoriseren muziek tussen gecomponeerd, geïmproviseerd, jazz, klassiek en pop.”  

Parool: “Achterover leunen kan, maar als je geconcentreerd luistert, hoor je hoe ingenieus de stukken in elkaar zitten.”  

Volkskrant: “De afwisseling in sfeer is opnieuw één van de grote troeven, van semi-abstract en lyrisch naar swingend en direct, op het rauwe af, alles gespeeld met hartstocht en vitaliteit.”

In juni 2012 won Zapp 4 de ‘Sena Performers Toonzetters Prijs’.

Bezetting
Jasper le Clercq viool
Jeffrey Bruinsma viool
Oene van Geel altviool
Emile Visser cello

Muziekvoorbeelden
http://www.zapp4.com


Kunststof tv 07-10-12


Hart en Ziel nacht 13-1-12


Cairo


Klik op artikel voor vergroting

Zapp historie

1990
Ward Latiers richt in 1990 het Pop Strijk Kwartet op. De groep speelt covers van bekende popnummers op feesten en partijen.

1993
Als eerste muzikant van de huidige bezetting komt Emile Visser in 1993 de groep versterken.

1995
Twee jaar later komt de violist Oene van Geel spelen bij de formatie en gaat ook composities schrijven. De groep schuift dan langzaam van pop naar jazz en improvisaties.

1997 - 1998
In 1997 komt violist Jasper Le Clercq bij de groep spelen en wint de groep de Anova Jazz Competition. Een jaar later wordt de bandnaam gewijzigd. Het Pop Strijk Kwartet gaat verder door het leven als het Zapp Stringquartet. Belangrijke reden van de naamwijziging is dat de groep steeds minder popnummers op het repertoire heeft staan. De band speelt nu meer jazz, funk, wereldmuziek, country en doet daarbij veel improvisaties. Een andere reden is dat de band zapt van de ene muziekstijl naar de andere en daarom de bandnaam Zapp String Quartet meer gepast vindt. In 1998 komt Friedmar Hitzer bij de band. De groep nodigt Vera van der Poel uit om te komen zingen en zo de optredens nog levendiger te maken. Van der Poel zingt op dat moment ook bij de Amsterdamse triphopformatie Mimezine. Het Zapp String Quartet varieert vanaf nu instrumentale shows af met optredens met Van der Poel. In de zomer van 1998 werkt Zapp samen met componist en muzikant Bart Van Dongen aan diens compositie “ First Move", een compositie voor draaitafel, mondstuk en snaren, met als mede muzikanten Pieter Bast op drums, Jörg Lehnardt op gitaar, Miguel Boelens op saxofoon en twee dj's: dj Aardvark en dj Tommy.

1999
Zapp gaat een samenwerkingsverband aan met popgroep The Nits, eerst met de cd "Wool", later met live optredens. De arrangementen zijn van de hand van Jasper Le Clercq.
Later dat jaar speelt Zapp samen met zangeres Fleurine & pianist Brad Meldau, evenals The Nits wereldwijd gerenommeerde muzikanten.

2000
Zapp neemt een cd op met jazz zanger Ronald Douglas (from Bing to Sting, 2001) en tevens met jazz zangeres Fay Claassen (With a song in my Heart, 2000). De groep doet in het najaar mee aan het project November Music. Het project bestaat uit verschillende bands die balanceren tussen pop en geïmproviseerde jazz. Met deze bands speelt de groep in Tilburg, Den Bosch en Gent (België). De groep is te gast bij een tv-special van de Nits die wordt opgenomen in de Lichthal in Haarlem.

2001
De Duitse componist Philipp Ludwig Stangl gaat in zijn land het theater in en vraagt het Zapp String Quartet om zijn muziekstukken in te spelen. Zapp werkt samen met de theatermaker Bart Van Dongen aan de voorstelling “Second Move”, een vervolg op de samenwerking van 1998

2002
Het kwartet debuteert in 2002 met het album Dextro. Vera van der Poel en violist Jeffrey Bruinsma leveren gastbijdragen voor de cd. Het album wordt positief door de landelijke pers opgepikt en er volgt een Nederlandse tour.
De VPRO nodigt Oene van Geel uit om composities te schrijven voor het SJU Jazzfestival in Utrecht. Het Zapp String Quartet speelt zelf ook op het festival met gastmuzikanten David Kweksilber (klarinet) en de Belg Jozef Dumoulin (piano).

2003
De composities die Van Geel schrijft voor het festival bevallen hem zo goed dat hij die als basis gebruikt voor het tweede album Chamber Grooves dat in 2003 verschijnt. De cd wordt uitgebracht door het Amsterdamse jazzlabel Trytone. Met deze nieuwe muziek volgt wederom een tour door Nederland en een optreden op het North Sea Jazz Festival.

2004
Het Zapp String Quartet doet in Nederland diverse optredens en treedt ook op in Japan en Hongarije.
In juni werkt Zapp samen met jazzpianist Harmen Fraanje en diens kwartet, speciale arrangementen van Harmens cd "Sonatala".
Aan het eind van het jaar begint de groep te werken aan het derde album.

2005
In het voorjaar doet de groep een korte tournee door Nederland met Eric Vloeimans op trompet en Erik Vaarzon Morel op de Spaanse gitaar in het programma Miles Of Sketches Of Spain.
Zapp speelt in juli op het North Sea Jazzfestival met cross-over band Dox Orchestra en Jazzanova.
In het najaar wordt het derde album Passaggio uitgebracht. Verschillende jazzmuzikanten, als Willem Breuker, Guus Janssen en Benjamin Herman (New Cool Collective), werken mee aan de plaat die in november wordt gepresenteerd in het Concertgebouw in Amsterdam. De cd bevat naast eigen composities ook werk van Ernst Reijseger, Guus Janssen en Arend Niks.
De groep ontvangt de Kersjes van de Groenekan Prijs 2005 voor uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek, uitgereikt door het Kersjes Fonds, één van de grootste particuliere stimuleringsfondsen in Nederland. Op 26 november gaat de tournee Passaggio van start.

2007
In het voorjaar reist het gezelschap naar de Verenigde Staten, onder meer voor een optreden tijdens het Rochester Jazz Festival. Na de zomer volgt een drukke agenda met optredens met:
-Eric Vaarzon Morel,
-met dichteres Tjitske Jansen tijdens het Gergiev festival,
-met het Michiel Braam Trio en vocalisten Lucia Meeuwsen, Sean Bergin en Vera Westra en het stuk Nopera
-met Arnold Marinissen in de Oosterpoort te Groningen
-met saxofonist Frank Vaganée in het Belgische Ghent en tijdens de Dutch Chamber Music Meeting.
Voor de opnamen van het album Peculiar gaan de muzikanten naar studio Fattoria Musica in Duitsland. Leden van het kwartet leveren bijdragen op het album MAREA van gitarist Eric Vaarzon Morel.

2008
De cd Peculiar (maart) komt voort uit het project Jumping The Rocky Mountains waarbij het Zapp String Quartet Amerikaanse en Canadese componisten als Mike Kenneally, Mark Feldman en John Scofield heeft gevraagd speciale composities te schrijven.
Met klarinettist James Campbell gaat het kwartet eind maart/begin april op tournee door Canada. Later in het jaar tourt het Zapp String Quartet met de Belgische jazzsaxofonist Frank Vaganée en het programma New Chamber Grooves.

2009
Zapp heeft een tour in Zweden en reist daarna met de kindervoorstelling "Zappazzo" door het land, een vrolijke show voor drie dansers en een strijkkwartet, geregisseerd door Sanne van der Put.
Na de zomer neemt Violist Jeffrey Bruinsma de plaats over van Friedmar Hitzer.

2010
Zapp String Quartet gaat op tournee met de Zapp Centrifuge Tour. Het programma bevat hoogtepunten uit het brede repertoire van de afgelopen elf jaar aangevuld met nieuwe composities.

Get the Flash Player to see this player.

laatste updates

Topact

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.