Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@LUX - Boy Edgar Prijswinnaar Yuri Honing met zijn Acoustic Quartet

woensdag 14 nov 2012

LUX Mariënburg 38-39 Nijmegen

JINJAZZ@LUX - Boy Edgar Prijswinnaar Yuri Honing met zijn Acoustic Quartet
Hoewel saxofonist Yuri Honing in eerste instantie een jazzmuzikant is, reikt zijn muzikale horizon veel verder: van samenwerking met improvisator Misha Mengelberg, de Libanese zangeres Rima Khcheich tot en met jazzgroten als Pat Metheny en Charlie Haden. Honing bereikte zijn eerste mijlpaal met ‘Star Tracks’, een trioalbum dat uitsluitend popsongs bevat. Een ander hoogtepunt was zijn in New York opgenomen en met een Edison bekroonde album ‘Seven’, met jazzgiganten Paul Bley, Gary Peacock en Paul Motion.
Tegenwoordig verdeelt Honing zijn aandacht over twee groepen: het Yuri Honing Acoustic Quartet en zijn rockjazz band Yuri Honing Wired Paradise.
Beide groepen vertolken Honings open manier van werken; het mengen van zijn jazzroots met zijn liefde voor popsongs, Arabische muziek en elektronica. Een verdienste die hij in de loop van zijn carrière en met 18 albums heeft weten te perfectioneren.
Honing benadert jazz nooit als een stijl, maar als een taal. Hij toerde al in meer dan 70 landen en werkte samen met de grootste muzikale denkers die hij kon vinden. Zijn uitzonderlijke gevoel voor muzikale structuren en melodieen voegt extra spanning en diepte toe aan zijn composities. Zo weet hij wereldwijd steeds weer zijn publiek te verrassen en te inspireren. In 2012 ontving Yuri de Boy Edgarprijs.
Zie verder: http://www.yurihoning.com/en/press voor artikelen over Yuri.http://www.challengerecords.com/product/1301055869 voor fragmenten.Je hebt mainstream, avant-garde en Yuri Honing.

“Na decennia van onnavolgbaar kameleontisch gedrag lijkt saxofonist Yuri Honing al zijn ervaringen te verenigen in een statement dat helder en transparant is, maar ook gepassioneerd en hip.
In een klassieke akoestische setting weet Honing een geheel nieuw geluid te creëren met nieuwe, soms provocerende composities en een unieke toepassing van loops.
Honing heeft een groep musici uit alle generaties samen gebald in een instrumentaal wapen dat de cynici over de toekomst van de jazz genadeloos de deur wijst.
Het nieuwe album werd afgelopen zomer opgenomen in Berlijn, een stad die bruist van nieuwe initiatieven en tegelijkertijd een rijke historie heeft en daarmee naadloos aansluit bij wat de saxofonist vertegenwoordigt. Hoewel het album is opgenomen in slechts één dag (!) blijkt Yuri niet langer nodig te hebben gehad om een statement te maken dat nog lang kan nagonzen in de internationale muziekwereld.
Honing heeft nooit een onderscheid gemaakt in stijl – Jazz is not a style, but a language – en bewijst hier wederom hoe je op aangrijpende en stijlvolle wijze de verworvenheden van jazz en pop kunt mengen tot een geheel dat wereldwijd zal aanspreken, niet in het minst doordat de vocale kwaliteiten van zijn saxofoonspel een nieuw hoogtepunt bereiken op deze opname. ‘True’ is misschien wel het meest persoonlijke album dat Yuri tot nu toe heeft uitgebracht.”

Yuri Honing saxofoons, Wolfert Brederode piano, Ruben Samama contrabas, Joost Lijbaart drums

foto's

laatste updates

Image
VLEK! “Music On The Far Side Of The Moon”

VLEK: stuwende dance-beats, pakkende melodieën, vuige rock-riffs, gedreven solo’s, Africana, intieme miniatuurtjes en filmische vergezichten.

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.