Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@CultuurOpDeCampus - Bruut!

dinsdag 02 okt 2012

CultuurCafé Mercatorpad 1 Nijmegen

JINJAZZ@CultuurOpDeCampus - Bruut!


Bruut! (foto: Boudewijn Rolff)

De JIN werkt sinds het seizoen 2011 – 2012 samen met Cultuur op de Campus. Deze club heeft als doel studenten in aanraking te brengen met allerlei vormen van cultuur. Door deze samenwerking willen we studenten (en anderen) laten proeven van het fenomeen jazz en geïmproviseerde muziek. Dat doen we door gezamenlijke concerten in het Cultuurcafé. Maar ook door presentaties door musici over hun passie voor deze muziek in de Rode Laars: afgelopen seizoen waren dat Jeroen van Vliet en Dion Nijland. Opnames hiervan zijn te vinden op www.jinjazz.nl onder historie JIN, programma vanaf 2007.

Vanavond Bruut!. De ‘superjazz’ van Bruut! is feestelijk, kleurig en ongepolijst. Met sax, hammond, contrabas en drums brengt deze jonge en dynamische band je – naar eigen zeggen – bij de surrealistische films van Tarantino, tweedehands platen, de sfeer van lavalampen en oude westerns. Onder andere NRC, de Volkskrant en NU.nl gaven het dit jaar verschenen debuutalbum vier van de vijf sterren. “In de compacte nummers klinkt sappige boogaloo en vlezige rhytm & blues. Bruut! perst ze in moddervette jazz”, aldus de Volkskrant. Na festivals als Noorderslag en North Sea Jazz zal Bruut! vanavond het Cultuurcafé laten swingen!

Maarten Hogenhuis – sax, Folkert Oosterbeek – hammond, Thomas Rolff – contrabas, Felix Schlarmann – drums

Iets meer over Bruut!

“Bij aanvang van het eerste optreden ging er iets mis. De wijze waarop Bruut! werd aangekondigd deed de muzikanten beseffen dat host en publiek een andere verwachting hadden dan zijzelf. Al waren ze als afgetrainde volbloed-jazzmusici in staat elke sfeer neer te zetten, deze avond had er maar één nodig. Door de aankondiging voelde het viertal al nattigheid: "Luid applaus voor deze jazzband!" -dat woord zeggen kenners niet- en bij betreding van het podium stonden ze oog in oog met honderden glimmende gezichten, hongerig naar loudness, zweet en oneindige grooves om helemaal op los te gaan. Foutje van de feestcommissie. Met een te hoog podium, te grote versterkers en dit dampende publiek genereerde deze avond slechts één opdracht en binnen luttele seconden was de muzikale richting van dit kwartet bepaald. Een misverstand en Bruut! was begonnen.

Bruut! en de formule van superjazz
Waar brengt ons dit? Bij het surrealisme van Quentin Tarantino films, tweedehands platen en oude Westerns. Bij de sfeer van lavalampen, gefotoshopte boogaloo, de jaren zestig onscherp als op Youtube... Bruut! swingt enorm, het is kleurig en ongepolijst, dansbaar en extra luisterbaar, spannend en feestelijk. Superjazz.

Op 10 februari is het gelijknamige debuutalbum ´Bruut´ uit op het Dox Records label. Het album wordt erg goed ontvangen in de media en kwam op #194 binnen in de Top 200 Albumcharts. De Volkskrant beoordeelde het album met vier sterren en schreef: “ Bruut! is een brutaal jazz gezelschap dat lak heeft aan formaliteiten en omgangsvormen in de jazzwereld. Dat blijkt uit elke noot op dit debuutalbum. In de compacte nummers klinkt sappige boogaloo en vlezige rhytm & blues. Bruut! perst ze in moddervette jazz”
Ook nu.nl gaf het album vier sterren, en schreef: “Bruut! is daarmee niet alleen een goed jazzkwartet, maar gewoon een fantastische band. Een band die eerder dit jaar hoge ogen gooide op Noorderslag, dus er is een grote kans dat je de vier heren deze zomer ergens op een podium zult tegenkomen” Daarnaast beoordeelde o.a. ook het NRC, de website JazzEnzo en BN De Stem ‘Bruut!’ met vier sterren. Naast de recensies is Bruut! live te horen geweest op 3FM, Radio 6, de Concertzender en Arrow Jazz.

Earlier on Saturday afternoon, another band that got a rousing reception was Bruut! from the Netherlands, making their first appearance in Japan. Taking to the stage in the sweltering heat dressed in sharp black suits, it was clear from the opening bars of their first tune, that they were going to go down well, with murmurs of "kakoii" ("cool") echoing through the crowd. The swinging soul-jazz and boogaloo-influenced sax-and-organ grooves were just perfect for revelers enjoying drinks and food from the various stalls dotted around the Plaza, with the Quentin Tarantino-esque "Surf" a fitting climax to an energetic set. - Japan Times, 14 sep 2012.

laatste updates

Image
Mark Haanstra & Oene van Geel + Bitch 'n' Monk

Vanavond presenteren Mark Haanstra & Oene van Geel hun debuutalbum Shapes of Time. Speciaal voor deze tour hebben ze het eigenzinnige Brits-Colombiaanse duo Bitch ’n Monk uitgenodigd tijdens de releasetour ook een set voor haar rekening te nemen.

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.