Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - Dion Nijland - Musician in Residence JIN 2011/2012

donderdag 07 jun 2012

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - Dion Nijland - Musician in Residence JIN 2011/2012


Dion Nijland (foto: Jan de Zeeuw)

De JIN (Jazz & Impro Nijmegen, www.jinjazz.nl ) met als podium de Lindenberg te Nijmegen heeft sinds seizoen 2008 -2009 per seizoen een Musicianin Residence (MiR). De MiR krijgt de gelegenheid middels vier concerten zijn veelzijdigheid te tonen en verder te ontwikkelen. Alles mag, mits eerder nog niet zo gedaan. We kunnen zo voor een poosje een muzikant op het scherp van de snede in zijn ontwikkeling volgen. Na drie jaar staat vast dat dit een succesformule is. Na Mete Erker, Yonga Sun en Angelo Verploegen heeft de JIN voor het seizoen 2011 – 2012 gekozen voor de bassist Dion Nijland. Laten we Dion aan het woord laten om zijn serie voor te stellen:

“De JIN biedt me in het seizoen 2011/2012 de mogelijkheid om vier jazzconcerten zelf in te vullen. Nieuwe combinaties, kleine experimenten, door muzikanten bij elkaar te zetten waar ik nog niet eerder mee heb gespeeld of in ieder geval niet in de gekozen samenstelling.
Ik heb ervoor gekozen om alle concerten in triobezetting uit te voeren. Het trio is voor mij het meest wendbare ‘getal’ en een spannende vorm om mee op te treden.
In een trio kun je nooit even indutten en je verbergen achter de ander, ieder moet op het scherpst van de snede spelen. De wetten van het trio zijn even meedogenloos als fascinerend en in deze reeks van 4 concerten hopelijk in volle hevigheid te bewonderen.
Ik wil de nadruk leggen op improvisatie. Ik heb gezocht naar combinaties van instrumenten en individuen die verrassen en tevens houvast bieden. Dit zorgt er (hopelijk) voor dat we 'on the spot' goede muziek kunnen maken. De volgende 4 concerten vormen mijn inziens een goede springplank om spannende muziek te maken en mezelf vanuit verschillende hoeken te laten zien.

Bio Dion Nijland

Dion Nijland (1970) studeerde contrabas aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.
Hij speelt jazz, improvisatie- en wereldmuziek in de groepen Dimami, De Bende van Drie, Talking Cows, TOM, Lilian Hak en het Oleg Fateev Trio.
In 2006 deed Dimami De Young Vips Tournee. Het concert in Het Bimhuis werd door de VPRO opgenomen en uitgebracht onder de titel Nearby Distances (2007). Hierop staat louter eigen werk geschreven door Nijland. Januari 2011 bracht de band de cd Shadow of a Cloud uit, met hierop trombonist Joost Buis als gast.
De Bende van Drie bracht 2 cd's uit: Stromen (2008) en Traces of Tides (januari 2011). De groep speelde in 2008 onder meer tijdens Jazz op het Dak in Amsterdam.
Talking Cows maakt nieuwerwetse Jazz en gooide hoge ogen met de cd's Bovinity (2006) en Dairy Tales (2008). In 2008 tourde de groep door Zuid-Amerika.
In 2008 was Dion een maand lang ‘Artiest-In-Huis’ in de provincie Utrecht: een vrije hand om een aantal concerten te geven.
Verder speelt of speelde hij in/met: Tim Kliphuis, Maanschaduw (van David Middendorp en Jeffrey Bruinsma), 3DubbelDutch (met oa Talking Cows), Spinifex, de kindervoorstelling Miles en tram 7 en Hondsdagen van Wolfspeelt, Ghost Note van Station Zuid, Vader van TOM, Woyzeck van Het RO Theater, Poesjkin Paradijs en Brel van Theatergroep Oostpool, Caroline Lonanov, Spinifex, Vera Westera, East of the Sun, Biyuya, Gijs Hendrix, Martijn Schok, Gé Reinders en Monica Triga.

Internet

http://www.myspace.com/dionnijland
http://www.dimami.nl
http://www.talkingcows.nl
http://www.debendevandrie.nl
http://www.burningeyes.nl
http://www.oleg.nl


Vanavond Dion met Jasper Blom (saxofoon), Onno Govaert (drums) - Dejà Vu

Het saxofoontrio is me altijd zeer dierbaar geweest. Ik hou van de open klank en de muzikale wendbaarheid. Sinds 1999 speel ik in Dimami (met Makki van Engelen en Miguel Boelens), een trio met eveneens drums en saxofoon. Vanavond probeer ik het met 2 andere partners en gaan we min of meer onvoorbereid het podium op. Kijken hoeveel houvast de ervaring met Dimami me geeft en waar de verschillen zitten. Ik vind Jasper Blom een fantastische speler, die zowel binnen muzikaal strakke als binnen open vormen goed uit de voeten kan. Onno Govaert hoorde ik een jaar geleden spelen in Zaal 100 in Amsterdam. Wauw!

laatste updates

Image
DIMLICHT

Morris kliphuis  Compositie opdracht voor North Sea Jazz 2017!

Met zijn band  KAPOK won Morris Kliphuis in 2014 een Edison. In 2017 ontving hij de jaarlijkse compositie opdracht van het North Sea Jazz Festival.  JIN is trots de compositie DIMLICHT te presenteren.

Speciaal voor DIMLICHT stelde Kliphuis een bijzonder septet samen met musici die op verschillende manieren met muziek bezig zijn, van synth-pop tot aan free jazz en klassiek. Musici uit de improvisatie- en popwereld ontmoeten elkaar voor 1e keer. Het resultaat: meeslepende, diepe grooves, die worden doorsneden met melancholische melodieën en improvisaties. Een trip die je meevoert naar een andere wereld met een eigen kleurenpalet.  Kliphuis zegt zelf  "Tijdens het optreden wil ik een heel palet aan kleuren voorbij laten komen drijven. Een meeslepende ervaring, dat is mijn doel”.  Deze avond een bijzondere ontmoeting van muziek met musici die spelen met Kapok, Mulatu Astake, Jett Rebel, Fresku en anderen.

Bezetting 

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.