Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - Ensemble à l'Improviste speelt Debussy

donderdag 19 apr 2012

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - Ensemble à l'Improviste speelt Debussy


Jasper Blom & Joris Roelofs (foto: Raimond Wouda)

Zonder de invloed van de Franse impressionisten als Debussy en Ravel zou jazzmuziek heel anders hebben geklonken en nog altijd is te horen dat veel jazzmusici schatplichtig zijn aan deze stroming uit het begin van de 20e eeuw.
Maar waar velen in het verleden hebben geprobeerd om de klanken van Debussy te verplaatsen naar de jazzmuziek legt dit ensemble zich toe op een omgekeerde formule.
Wij duiken in de muziek van Claude Debussy en gebruiken zijn composities als vehikel om te improviseren. Men zal geen complete uitvoeringen van zijn muziek te horen krijgen, dat laten we graag aan klassieke collega’s over, maar wel zal zijn geest, zijn kleurenpalet en zijn muzikale persoonlijkheid aanwezig zijn, terwijl men tegelijkertijd kan genieten van vijf vooraanstaande improviserende musici uit de Nederlandse jazzscene die stuk voor stuk een indrukwekkende reputatie hebben opgebouwd.

Joris Roelofs – Altsax, klarinet
Jasper Blom – Tenorsax, sopraansax, klarinet
Kris Goessens – Piano
Clemens van der Feen – Contrabas
Joost Lijbaart – Percussie

Link: http://www.myspace.com/ensemblealimprovisteJoris Roelofs – is de meest getalenteerde en bekroonde musicus van de jonge jazz generatie in Nederland. Nog tijdens zijn studie aan het Amsterdam Conservatorium (cum laude afgesloten) won hij in 2003 de Amerikaanse Stan Getz/Clifford Brown Fellowship Award en in 2004 de prestigieuze Deloitte Jazz Award.
Sindsdien is hij bezig een carriere op te bouwen zowel in New York (waar hij zojuist met een Amerikaanse ritmesectie zijn eerste solo CD heeft opgenomen) als in Europa (waar hij leadalt speelt in the Jazzorchestra of the Concertgebouw en in het Vienna Art Orchestra, het bekendste Oostenrijkse jazz ensemble).

Jasper Blom – geldt als een van de meest veelzijdige tenorsaxofonisten uit de Nederlandse jazzscene en een van de meest wendbare instrumentalisten van de BeNeLux. De ensembles waarin hij participeert zijn een staalkaart van wat de Nederlandse jazz en geimproviseerde muziek te bieden heeft.
Ook als componist is hij een gevierd musicus getuige de compostitieopdrachten van het North Sea Jazz Festival in 2003 en het Jazz International Rotterdam festival.
David Kweksilber, Guus Jansen en het pianoduo Post / Mulder speelde in het verleden werk van Jasper Blom die als hoofdvak docent sax is verbonden aan het Amsterdams Conservatorium.

Clemens van der Feen – staat bekend als dé jonge belofte op contrabas. Weinigen zullen zowel met het Orkest van de 18e eeuw als met het ConcertgebouwOrkest en met het Jazzorkest van het Concertgebouw hebben opgetreden. Zijn allroundheid heeft hem niet alleen de waardering opgeleverd van Toots Thielemans, Michael Moore en vele anderen uit de jazzwereld maar ook er voor gezorgd dat hij op jonge leeftijd reeds een handvol prijzen heeft gewonnen voor zijn spel waaronder de Best New Talent Award, de Ruud Jacobs Award en de Franse Capbreton Bass Award.

Kris Goessens – De Belgische pianist Kris Goessens had reeds met alle jazzmusici van naam uit de Benelux gespeeld toen hij gevraagd werd door de bekende Amerikaanse ventieltrombonist en componist Bob Brookmeyer als vaste begeleider in zijn kwartet. Met deze groep won Kris de prestigieuze Franse FNAC prijs.
Met Brookmeyer nam hij tevens twee bigband cd’s op.
Kris Goessens is tegenwoordig hoofdvak docent jazz piano aan het Rotterdams Conservatorium.

Joost Lijbaart – geldt als veelzijdig jazz drummer met een indrukwekkend oevre.
Met het Yuri Honing trio heeft hij in meer dan 40 landen reeds opgetreden en met grotere bezettingen rond het trio verschillende projecten in binnen- en buitenland geïnitieerd die ieder een eigen focus hebben. Hij heeft verschillende projecten met dans op zijn naam staan (oa met de Nationale Ballet Academie) en speelde tevens klassiek percussie bij uitvoeringen van Xenakis, Cage en Reich.
Ook nam hij deel aan concerten geleid door Andriessen en Loevendie.
Zijn spel is meermalen bekroond en zijn naam is verbonden aan vele CD’s.

foto's

laatste updates

Tba

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.