Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - Dion Nijland - Musician in Residence JIN 2011/2012

donderdag 05 apr 2012

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - Dion Nijland - Musician in Residence JIN 2011/2012


Dion Nijland (foto: Jan de Zeeuw)

De JIN (Jazz & Impro Nijmegen, www.jinjazz.nl ) met als podium de Lindenberg te Nijmegen heeft sinds seizoen 2008 -2009 per seizoen een Musicianin Residence (MiR). De MiR krijgt de gelegenheid middels vier concerten zijn veelzijdigheid te tonen en verder te ontwikkelen. Alles mag, mits eerder nog niet zo gedaan. We kunnen zo voor een poosje een muzikant op het scherp van de snede in zijn ontwikkeling volgen. Na drie jaar staat vast dat dit een succesformule is. Na Mete Erker, Yonga Sun en Angelo Verploegen heeft de JIN voor het seizoen 2011 – 2012 gekozen voor de bassist Dion Nijland. Laten we Dion aan het woord laten om zijn serie voor te stellen:

“De JIN biedt me in het seizoen 2011/2012 de mogelijkheid om vier jazzconcerten zelf in te vullen. Nieuwe combinaties, kleine experimenten, door muzikanten bij elkaar te zetten waar ik nog niet eerder mee heb gespeeld of in ieder geval niet in de gekozen samenstelling.
Ik heb ervoor gekozen om alle concerten in triobezetting uit te voeren. Het trio is voor mij het meest wendbare ‘getal’ en een spannende vorm om mee op te treden.
In een trio kun je nooit even indutten en je verbergen achter de ander, ieder moet op het scherpst van de snede spelen. De wetten van het trio zijn even meedogenloos als fascinerend en in deze reeks van 4 concerten hopelijk in volle hevigheid te bewonderen.
Ik wil de nadruk leggen op improvisatie. Ik heb gezocht naar combinaties van instrumenten en individuen die verrassen en tevens houvast bieden. Dit zorgt er (hopelijk) voor dat we 'on the spot' goede muziek kunnen maken. De volgende 4 concerten vormen mijn inziens een goede springplank om spannende muziek te maken en mezelf vanuit verschillende hoeken te laten zien.

Bio Dion Nijland

Dion Nijland (1970) studeerde contrabas aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.
Hij speelt jazz, improvisatie- en wereldmuziek in de groepen Dimami, De Bende van Drie, Talking Cows, TOM, Lilian Hak en het Oleg Fateev Trio.
In 2006 deed Dimami De Young Vips Tournee. Het concert in Het Bimhuis werd door de VPRO opgenomen en uitgebracht onder de titel Nearby Distances (2007). Hierop staat louter eigen werk geschreven door Nijland. Januari 2011 bracht de band de cd Shadow of a Cloud uit, met hierop trombonist Joost Buis als gast.
De Bende van Drie bracht 2 cd's uit: Stromen (2008) en Traces of Tides (januari 2011). De groep speelde in 2008 onder meer tijdens Jazz op het Dak in Amsterdam.
Talking Cows maakt nieuwerwetse Jazz en gooide hoge ogen met de cd's Bovinity (2006) en Dairy Tales (2008). In 2008 tourde de groep door Zuid-Amerika.
In 2008 was Dion een maand lang ‘Artiest-In-Huis’ in de provincie Utrecht: een vrije hand om een aantal concerten te geven.
Verder speelt of speelde hij in/met: Tim Kliphuis, Maanschaduw (van David Middendorp en Jeffrey Bruinsma), 3DubbelDutch (met oa Talking Cows), Spinifex, de kindervoorstelling Miles en tram 7 en Hondsdagen van Wolfspeelt, Ghost Note van Station Zuid, Vader van TOM, Woyzeck van Het RO Theater, Poesjkin Paradijs en Brel van Theatergroep Oostpool, Caroline Lonanov, Spinifex, Vera Westera, East of the Sun, Biyuya, Gijs Hendrix, Martijn Schok, Gé Reinders en Monica Triga.

Internet

http://www.myspace.com/dionnijland
http://www.dimami.nl
http://www.talkingcows.nl
http://www.debendevandrie.nl
http://www.burningeyes.nl
http://www.oleg.nl


Vanavond Dion met Wilbert de Joode (contrabas), Ernst Glerum (contrabas) - Bastemmers

In dit concert wil ik experimenteren met verschillende speelmogelijkheden en geluiden van de contrabas. Dat moet met deze 2 heren kunnen. Ik speel sinds mijn 18de contrabas. Meestal in een min of meer traditionele setting: de bas legt het fundament. Gaandeweg ben ik het instrument verder gaan ontdekken en (waar nodig) gebruiken op minder traditionele wijze. In dit concert ga ik met 2 meesters de kanten van de contrabas verder ontdekken. Teveel bas? Ik dacht het niet.

laatste updates

Image
Wolfert Brederode

Jazzin Brebl nodigt Wolfert Brederode uit voor een bijzonder soloconcert.

"Wolfert legt de onvoorspelbaarheid van een improvisator aan de dag en de virtuositeit en nauwkeurigheid van een concertpianist…de klanken stromen soepel als water uit zijn vleugel” Het Parool

Pianist Wolfert Brederode is een veelzijdige, eigenzinnige- en poëtische stem in de hedendaagse jazz scene, die tijdens concerten het publiek in een nieuwe surrealistische wereld kan onderdompelen. Hij is zijn carrière begonnen met eigen projecten zoals Nimbus, het Wolfert Brederode Trioen Quartet en later Duo Lijbaart/Brederode en is als sideman actief bij oa zangeres Susanne Abbuehl, het Yuri Honing Acoustic Quartet, Batik en Binary Orchid. Met deze samenwerkingen ontving hij tweemaal de Edison Award.

Voor het gerenommeerde Duitse label ECM nam hij met het Wolfert Brederode Quartet twee albums op, die internationaal lovend werden ontvangen. In 2016 keerde hij terug naar het trio formaat, in een nieuwe line-up, met het album ‘Black ice’ voor hetzelfde label, waarbij zijn kwaliteiten als componist- en solist nog prominenter naar voren komen. ook dit album werd internationaal zeer enthousiast ontvangen en was de ‘Editor’s Pick’ van het toonaangevende Amerikaanse jazz magazine Downbeat.

Los van concerten op diverse belangrijke Nederlandse podia zoals het Concertgebouw, Tivoli/Vredenburg, De Oosterpoort was Wolfert verder te horen op toonaangevendefestivals zoals het NSJF, Enjoy Jazz/Mannheim, Molde Jazz Festival, Jarasum Festival/Seoul, Paris jazz Festival, Jazz à Vienne en het Yokohama Jazz Festival. 

Brederode speelt niet vaak solo maar deze avond een bijzonder solo concert bij JazzinBrebl.

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.