Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - Kepera Trio + Yoram Lachish - Levantasy

donderdag 09 feb 2012

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - Kepera Trio + Yoram Lachish - Levantasy
De Egyptische god van de spontane creatie, Kepera (de heilige kever), bracht drie Nederlandse musici samen die hun passie delen voor Arabische cultuur, westerse klassieke muziek en improvisatie. Pianist Rembrandt Frerichs bracht een deel van zijn leven door in Egypte en leerde daar de Arabische cultuur en muziek kennen, Bassist Tony Overwater heeft zich sinds zijn eerste tournee naar Libanon 10 jaar geleden, verdiept in de klassiek Arabische muziek en drummer Vinsent Planjer heeft zich naast het drummen toegelegd op de Perzische percussie stijl op de tombak. Samen vormen zij het Kepera trio en zijn ze de oprichters van Kepera Records.

De eerste CD van deze groep, Levantasy, is voortgekomen uit een samenwerking met de Israëlische hoboïst Yoram Lachish. Deze jonge gedreven musicus sluit uitstekend aan bij dit trio, een klassiek opgeleide hoboïst met een voorliefde voor Arabisch, Perzische en Joodse muziek. Hij speelt naast de hobo ook op een aantal verwante etnische instrumenten zoals de shehnai en zurna. De CD Levantasy bevat zowel eeuwenoude melodieën uit het Midden Oosten als originele composities geïnspireerd op muziek uit de Levant. Het resultaat: een intrigerende mix tussen Joodse, Arabische en Perzische invloeden met Westerse klassieke muziek en jazz.
Een concert van Levantasy is een belevenis. De luisteraar wordt meteen verwelkomd in warme oosterse sferen en beleeft een meeslepende reis in klanken. Naast de schoonheid van de composities zal ook van iedere musicus zijn talent voor improvisatie en muzikale expressie duidelijk worden.


Bezetting

Yoram Lachish (hobo)
Rembrandt Frerichs (piano)
Tony Overwater (bas)
Vinsent Planjer (drums)


Links

http://www.levantasy.com


Pers

“Een pareltje is het. De muzikanten halen het beste uit twee werelddelen: de warmte, het dramatische en poëtische van de oosterse muziek en de levenslust van de westerse jazz. Heel erg mooi en meeslepend.” (Maartje den Brejen, het Parool)

“een doorwrocht project van vier opvallende getalenteerde musici” (Radio6)

“een intense mix van Arabische muziek en jazz”, “Levantasy draait om verfijning: Poëtisch, zacht, subtiel en elegant” (Amanda Kuiper, NRC Handelsblad)

“een baanbrekend album” (Hessel Fluitman, Jazzflits)

“Het Kepera trio musiceert op een zeer overtuigende wijze. Yoram Lachish overstijgt het niveau van klassieke kamermuziek verre, omdat de hij een van de weinigen is die op ingenieuze wijze improviseert op de hobo. Het concert was één samengebalde bonk spanning. Het trio is aan elkaar gewaagd, ziet niet op tegen allerlei buitenlandse muzikale uitstapjes en tast ook individueel graag elkaars grenzen af. Het was vooral dit fantasierijk vakmanschap en de weigering zich ook maar ergens onder te laten rangschikken, dat dit concert naar grote hoogte stuwde.“
 (Jazzenzo.nl)

“Als je deze muziek hoort, wordt het duidelijk: prachtige sound, poëzie, en een constante zoektocht naar nieuwe improvisatie momenten” (Bert Jansma, Den Haag Centraal)

“lyrische en melodieuze muziek die ondanks oppervlakkige gelijkenis met jazz en zelfs klassiek ten diepste oosters is en toch toegankelijk voor ongeoefende westerse oren” (Ton Maas, De Volkskrant)

laatste updates

Image
Tommy Got Waxed

Op het moment dat je de eigenzinnige Rotterdamse band Tommy Moustache samenvoegt met Sheep Got Waxed uit Vilnius (Litouwen) hoef je niet lang na te denken over de naam van dit project: “Tommy Got Waxed”. 

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.